Työmarkkinakierroksen avaajien neuvottelut jumissa – Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen, työnantajapuoli tuomitsee
Sanna Nikula, Emmi Tilvis / STT
Teollisuusliitto on antanut ensimmäisen työtaisteluvaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille. Työpaikkakohtaiset työnseisaukset järjestetään yhtenä päivänä 3. joulukuuta, jos työehtosopimusta ei sitä ennen synny. Lakkovaroitus koskee kolmeatoista yritystä ja yhteensä 25:tä toimipaikkaa.
Toimipaikkakohtaiset työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.
– Tänään annettu lakkovaroitus on mittaluokaltaan vielä melko pieni, mutta valmius laajempiin toimenpiteisiin on tietenkin olemassa, sanoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotustilaisuudessa.
Teknologiateollisuuden työnantajat sanoo tiedotteessaan, että Teollisuusliiton lakko heikentäisi teknologiateollisuusyritysten jo valmiiksi erittäin vakavaa tilannetta entisestään.
– Toimialan yritykset olivat viime talvena raskaiden työtaistelutoimenpiteiden kohteena, ja muutosneuvotteluiden sekä lomautusten määrä on lisääntynyt huolestuttavasti. Mahdollisten lakkojen panoksena ovat yritykset, niiden työpaikat ja siten koko kansantalouden kasvu ja hyvinvointi, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi tiedotteessa.
Aalto sanoi toivovansa, että lakkovaroitus antaa vauhtia jumiutuneisiin neuvotteluihin ja neuvottelutulos saataisiin kuluvan kuukauden aikana valmiiksi. Hänen mukaansa neuvottelut eivät ole juuri edenneet kahdessa kuukaudessa.
– On käynyt selväksi, että neuvottelemalla emme pääse eteenpäin.
Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä. Lakkovaroituksen myötä neuvottelut jatkuvat nyt valtakunnansovittelijan johdolla.
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien nykyinen työehtosopimus on umpeutumassa marraskuun lopussa. Keskeistä vientialaa edustavan teknologiateollisuuden sopimusta on pidetty ratkaisevana, koska se on tavannut määritellä palkankorotusten yleisen linjan, jota muut alat seuraavat.
Viime viikolla Teollisuusliitto ja muut SAK:n jäsenliitot kertoivat tavoittelevansa yhteensä kymmenen prosentin palkankorotusta tällä työmarkkinakierroksella.
Ensimmäisen vuoden korotustavoite olisi kuusi prosenttia ja vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on neljän prosentin korotus ja vähintään sata euroa kuukausipalkkaan.
Aallon mukaan kyse on kokonaisuudesta, ei ainoastaan palkkaratkaisusta. Neuvottelut polkivat hänen mukaansa paikallaan jo ennen palkankorotustavoitteen ilmoittamista.
SAK:n liitot kertoivat palkankorotustavoitteestaan poikkeuksellisesti julkisesti. Aallon mukaan se on normaali menettelytapa esimerkiksi Ruotsissa.
Työnantajapuoli piti esitystä tuoreeltaan mahdottomana ja ei tästä maailmasta olevana. Aalto sanoo pitävänsä kauhistelua erikoisena.
– Palkankorotustavoite on asetettu siltä pohjalta, että se vahvistaisi työntekijöiden ostovoimaa. Syksyn aikana olemme sopineet jo lukuisia yrityskohtaisia työehtosopimuksia, joiden kustannusvaikutus on lähellä ilmoittamaamme palkankorotustavoitetta.
Aallon mukaan kilpailijamaista esimerkiksi Saksaan sovitun ratkaisun kustannusvaikutus on yli seitsemän prosenttia, ja Ruotsissa teollisuuden ammattiliittojen neuvottelutavoitteen vaikutus kahdelle vuodelle olisi 8,4 prosenttia.
Viime vuosien palkkaratkaisut ovat Suomessa olleet maltillisia keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna.