Pau­lii­na Vil­pak­ka

Pak­ka­set ovat pauk­ku­neet Sa­ta­kun­nas­sa tänä tal­ve­na enem­män kuin pit­kiin ai­koi­hin, mut­ta on­nek­si pak­su lu­mi­ker­ros on osal­taan suo­jan­nut put­kia jää­ty­mi­sel­tä.

Po­ri­lai­nen LVI-yri­tys Tam­mi­put­ki tut­kii ve­si­va­hin­ko­jen syi­tä va­kuu­tu­syh­ti­öi­den toi­mek­si­an­ta­ma­na. Yrit­tä­jä Veik­ko Tam­mi tör­mää työs­sään tois­tu­vas­ti asi­aan, joka kos­ket­taa eri­tyi­ses­ti vuok­ra­nan­ta­jia.

Tam­mi on pan­nut mer­kil­le, et­tä jo­kai­sen pak­kas­jak­son ai­ka­na syn­tyy ve­si­va­hin­ko­ja vuok­ra-asun­toi­hin, jois­sa on asu­kas vaih­tu­mas­sa.

– Jos vuok­ra­lai­nen läh­tee viik­ko tai pari en­nen vuok­ra­so­pi­muk­sen päät­ty­mis­päi­vää, hän il­moit­taa sii­tä säh­köyh­ti­öl­le, joka kat­kai­see säh­köt. Säh­köt kat­ke­a­vat myös ti­lan­tees­sa, jos­sa vuok­ra­lai­nen on jät­tä­nyt säh­kö­las­kun mak­sa­mat­ta. Säh­kö­lai­tos kat­kai­see asun­nos­ta säh­köt etä­nä, ei­kä ku­kaan il­moi­ta asi­as­ta asun­non omis­ta­jal­le. Läm­pö­ti­la las­kee ja put­ket jää­ty­vät, mikä va­li­tet­ta­van usein joh­taa ve­si­va­hin­koon.

Tam­mi ker­too Po­rin van­hal­la puu­ta­lo­a­lu­eel­la sat­tu­nees­ta ta­pauk­ses­ta, jos­sa vuok­ra­lai­nen oli il­moit­ta­nut säh­köyh­ti­öl­le läh­te­vän­sä. Säh­köt oli lai­tet­tu pois pääl­tä lau­an­tai­na puo­lil­ta päi­vin, ja jo sun­nun­tai-il­ta­na put­ket oli­vat jääs­sä.

– Eri­tyi­ses­ti tal­vi­na, jol­loin läm­pö­ti­la hei­lah­te­lee voi­mak­kaas­ti pak­ka­sel­ta plus­sal­le, ve­si­va­hin­ko voi syn­tyä no­pe­as­ti­kin, hän va­roit­taa.

Erääs­sä ul­vi­la­lai­ses­sa ri­vi­ta­los­sa puo­les­taan pää­ty­a­sun­nos­ta oli läh­te­nyt vuok­ra­lai­nen, joka oli jät­tä­nyt säh­kö­las­kun mak­sa­mat­ta, jon­ka seu­rauk­se­na säh­köt oli­vat kat­ken­neet. Niin­pä run­ko­put­ki jää­tyi, hal­ke­si, ja ai­heut­ti ve­si­va­hin­gon lo­pul­ta kaik­kiin nel­jään asun­toon.

Tam­mi ih­met­te­lee, mik­si säh­köyh­ti­öt ei­vät il­moi­ta kiin­teis­tön omis­ta­jal­le säh­kö­jen kat­kai­sus­ta, kun se ny­ky­tek­nii­kal­la oli­si hoi­det­ta­vis­sa niin­kin hel­pos­ti kuin esi­mer­kik­si teks­ti­vies­til­lä.

– Jos ver­ra­taan yk­si­tyi­syy­den suo­jaa ja asun­no­no­mis­ta­jan oi­keut­ta, kum­pi lo­pul­ta pai­naa vaa­ka­ku­pis­sa enem­män, Tam­mi ky­syy.

Asun­no­no­mis­ta­jan tie­dot­ta­mi­nen säh­kö­jen kat­kai­se­mi­ses­ta oli­si Tam­men mie­les­tä pa­ras rat­kai­su on­gel­maan. Li­säk­si hän eh­dot­taa, et­tä mark­ki­noil­la jo ole­viin vuo­to­vah­tei­hin li­sät­täi­siin läm­pö­mit­ta­ri. Sil­loin asun­non omis­ta­ja sai­si tie­don läm­pö­ti­lan las­ke­mi­ses­ta ja eh­ti­si es­tää put­kien jää­ty­mi­sen.

Pori Ener­gia Säh­kö­ver­kot Oy:n asi­ak­kuus­pääl­lik­kö Ilk­ka Mä­ki­ta­lo kom­men­toi, et­tä säh­köyh­ti­öl­lä ei ole esi­mer­kik­si ker­ros- tai ri­vi­ta­lo­koh­teis­sa tie­toa, kuka omis­taa asun­non, jon­ne vuok­ra­lai­sel­la on säh­kö­so­pi­mus.

Säh­kö­so­pi­muk­siin liit­ty­viä säh­kö­jen kyt­ken­tö­jä ja kat­kai­su­ja yh­ti­öl­lä on kuu­kau­sit­tain usei­ta sa­to­ja. Tie­to esi­mer­kik­si so­pi­muk­sen päät­ty­mi­ses­tä tu­lee au­to­maat­ti­ses­ti verk­ko­yh­ti­öl­le säh­kön­myy­jäl­tä.

Mi­kä­li verk­ko­yh­tiö ei kat­kai­si­si säh­köä säh­kön­myy­jän pyyn­nös­tä huo­li­mat­ta, verk­ko­yh­tiö mak­sai­si käy­te­tyn säh­kön so­pi­muk­set­to­mal­ta ajal­ta.

Mä­ki­ta­lo ker­too, et­tä lain mu­kaan säh­köä ei voi kat­kais­ta pe­rin­tä­toi­men­pi­tei­den vuok­si lo­ka­kuun alun ja huh­ti­kuun lo­pun vä­li­se­nä ai­ka­na, en­nen kuin on ku­lu­nut nel­jä kuu­kaut­ta lai­min­lyö­dyn mak­sun erä­päi­väs­tä.

– Mi­kä­li säh­kön­toi­mi­tus kat­kais­taan pe­rin­tä­toi­men­pi­tei­den vuok­si, säh­kö­so­pi­mus asi­ak­kaan kans­sa on edel­leen voi­mas­sa ja ky­sei­ses­tä ti­lan­tees­ta em­me voi kol­man­nel­le osa­puo­lel­le il­moit­taa, Mä­ki­ta­lo sa­noo.

Hän jat­kaa, et­tä huo­neis­ton tai kiin­teis­tön säh­kön­myyn­ti­so­pi­muk­sen päät­ty­es­sä säh­köt kat­kais­taan myös tal­vi­ai­ka­na, niin kuin säh­kö­mark­ki­noi­den pe­li­sään­tö­jen mu­kaan ja­ke­lu­ver­kon­hal­ti­jan on teh­tä­vä. Ver­kon­hal­ti­ja ei ole vas­tuus­sa mah­dol­li­sis­ta va­hin­gois­ta, joi­ta säh­kö­jen kat­kai­sus­ta ai­heu­tuu.

– Mi­kä­li kiin­teis­töön teh­dään uu­si säh­kö­so­pi­mus al­ka­maan heti edel­li­sen so­pi­muk­sen pää­tyt­tyä, säh­kön­toi­mi­tus jat­kuu kes­key­tyk­set­tö­mä­nä, Mä­ki­ta­lo muis­tut­taa.