Vahinko voi tulla nopeastikin
Talvella asuntoa ei sovi päästää kylmilleen hetkeksikään. Vuokra-asuntojen kohdalla erityinen vaaranpaikka on vuokralaisen vaihtuessa.
Pauliina Vilpakka
Pakkaset ovat paukkuneet Satakunnassa tänä talvena enemmän kuin pitkiin aikoihin, mutta onneksi paksu lumikerros on osaltaan suojannut putkia jäätymiseltä.
Porilainen LVI-yritys Tammiputki tutkii vesivahinkojen syitä vakuutusyhtiöiden toimeksiantamana. Yrittäjä Veikko Tammi törmää työssään toistuvasti asiaan, joka koskettaa erityisesti vuokranantajia.
Tammi on pannut merkille, että jokaisen pakkasjakson aikana syntyy vesivahinkoja vuokra-asuntoihin, joissa on asukas vaihtumassa.
– Jos vuokralainen lähtee viikko tai pari ennen vuokrasopimuksen päättymispäivää, hän ilmoittaa siitä sähköyhtiölle, joka katkaisee sähköt. Sähköt katkeavat myös tilanteessa, jossa vuokralainen on jättänyt sähkölaskun maksamatta. Sähkölaitos katkaisee asunnosta sähköt etänä, eikä kukaan ilmoita asiasta asunnon omistajalle. Lämpötila laskee ja putket jäätyvät, mikä valitettavan usein johtaa vesivahinkoon.
Tammi kertoo Porin vanhalla puutaloalueella sattuneesta tapauksesta, jossa vuokralainen oli ilmoittanut sähköyhtiölle lähtevänsä. Sähköt oli laitettu pois päältä lauantaina puolilta päivin, ja jo sunnuntai-iltana putket olivat jäässä.
– Erityisesti talvina, jolloin lämpötila heilahtelee voimakkaasti pakkaselta plussalle, vesivahinko voi syntyä nopeastikin, hän varoittaa.
Eräässä ulvilalaisessa rivitalossa puolestaan päätyasunnosta oli lähtenyt vuokralainen, joka oli jättänyt sähkölaskun maksamatta, jonka seurauksena sähköt olivat katkenneet. Niinpä runkoputki jäätyi, halkesi, ja aiheutti vesivahingon lopulta kaikkiin neljään asuntoon.
Tammi ihmettelee, miksi sähköyhtiöt eivät ilmoita kiinteistön omistajalle sähköjen katkaisusta, kun se nykytekniikalla olisi hoidettavissa niinkin helposti kuin esimerkiksi tekstiviestillä.
– Jos verrataan yksityisyyden suojaa ja asunnonomistajan oikeutta, kumpi lopulta painaa vaakakupissa enemmän, Tammi kysyy.
Asunnonomistajan tiedottaminen sähköjen katkaisemisesta olisi Tammen mielestä paras ratkaisu ongelmaan. Lisäksi hän ehdottaa, että markkinoilla jo oleviin vuotovahteihin lisättäisiin lämpömittari. Silloin asunnon omistaja saisi tiedon lämpötilan laskemisesta ja ehtisi estää putkien jäätymisen.
Pori Energia Sähköverkot Oy:n asiakkuuspäällikkö Ilkka Mäkitalo kommentoi, että sähköyhtiöllä ei ole esimerkiksi kerros- tai rivitalokohteissa tietoa, kuka omistaa asunnon, jonne vuokralaisella on sähkösopimus.
Sähkösopimuksiin liittyviä sähköjen kytkentöjä ja katkaisuja yhtiöllä on kuukausittain useita satoja. Tieto esimerkiksi sopimuksen päättymisestä tulee automaattisesti verkkoyhtiölle sähkönmyyjältä.
Mikäli verkkoyhtiö ei katkaisisi sähköä sähkönmyyjän pyynnöstä huolimatta, verkkoyhtiö maksaisi käytetyn sähkön sopimuksettomalta ajalta.
Mäkitalo kertoo, että lain mukaan sähköä ei voi katkaista perintätoimenpiteiden vuoksi lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, ennen kuin on kulunut neljä kuukautta laiminlyödyn maksun eräpäivästä.
– Mikäli sähköntoimitus katkaistaan perintätoimenpiteiden vuoksi, sähkösopimus asiakkaan kanssa on edelleen voimassa ja kyseisestä tilanteesta emme voi kolmannelle osapuolelle ilmoittaa, Mäkitalo sanoo.
Hän jatkaa, että huoneiston tai kiinteistön sähkönmyyntisopimuksen päättyessä sähköt katkaistaan myös talviaikana, niin kuin sähkömarkkinoiden pelisääntöjen mukaan jakeluverkonhaltijan on tehtävä. Verkonhaltija ei ole vastuussa mahdollisista vahingoista, joita sähköjen katkaisusta aiheutuu.
– Mikäli kiinteistöön tehdään uusi sähkösopimus alkamaan heti edellisen sopimuksen päätyttyä, sähköntoimitus jatkuu keskeytyksettömänä, Mäkitalo muistuttaa.