STT–AFP

Use­at len­to­yh­ti­öt pe­ru­vat len­to­jaan tie­to­tur­va­yh­ti­ön ai­heut­ta­man maa­il­man­laa­jui­sen kat­kok­sen ta­kia.

Suu­ret yh­dys­val­ta­lai­syh­ti­öt Del­ta, Uni­ted ja Ame­ri­can Air­li­nes kes­keyt­tä­vät kaik­ki len­ton­sa. Sak­sas­sa Ber­lii­nin ken­täl­tä kaik­ki len­not on pe­ruu­tet­tu. Tie­to­tur­va­on­gel­mat vai­kut­ta­vat myös kai­kil­la Es­pan­jan len­to­ken­til­lä, mikä voi ai­heut­taa vii­väs­tyk­siä len­toi­hin. Hol­lan­ti­lai­nen len­to­yh­tiö KLM ker­too, et­tä suu­rin osa sen toi­min­nois­ta on kes­key­tet­ty on­gel­man ta­kia. Tie­to­lii­ken­ne­kat­kos vai­kut­taa myös len­to­ken­til­lä In­ti­as­sa, Hong­kon­gis­sa ja Syd­neys­sä Aust­ra­li­as­sa.

Bri­tan­ni­an isoin rai­de­lii­ken­neyh­tiö Go­via Tha­mes­link Rail­way (GTR) il­moit­ti laa­jal­le le­vin­neis­tä tie­to­tek­ni­sis­tä on­gel­mis­ta, jot­ka voi­vat vai­kut­taa rai­de­lii­ken­tee­seen.

Fin­nai­ril­ta ker­ro­taan STT:lle, et­tei on­gel­ma kos­ke sitä.

Aust­ra­li­an kan­sal­li­nen ky­ber­tur­val­li­suus­koor­di­naat­to­ri sa­noi uu­tis­toi­mis­to AFP:lle, et­tä tek­ni­nen kat­kos joh­tuu on­gel­mas­ta yri­tys­ten käyt­tä­män kol­man­nen osa­puo­len oh­jel­mis­to­a­lus­tas­sa.

Kyse on il­mei­ses­ti yh­dys­val­ta­lai­sen tie­to­tur­va­yh­tiö CrowdSt­ri­ken vir­heel­li­ses­tä vi­rus­tor­jun­ta­päi­vi­tyk­ses­tä, joka on vai­kut­ta­nut muun mu­as­sa me­di­an jul­kai­su­toi­min­taan, tie­to­tek­niik­ka­y­ri­tyk­siin, pank­kei­hin ja len­to­lii­ken­tee­seen.

Vir­heel­li­nen päi­vi­tys otet­tiin käyt­töön maa­il­man­laa­jui­ses­ti, ja se on es­tä­nyt usei­ta yri­tyk­siä käyt­tä­mäs­tä tie­to­ko­nei­taan. Häi­riö vai­kut­ti myös esi­mer­kik­si uu­tis­toi­mis­to STT:n toi­min­taan Suo­mes­sa per­jan­tai­na aa­mul­la ja aa­mu­päi­väl­lä.

Yh­dys­val­ta­lai­nen tek­no­lo­gi­a­jät­ti Mic­ro­soft il­moit­ti ryh­ty­vän­sä "on­gel­man lie­ven­tä­mis­toi­miin" pal­ve­lu­kat­kos­ten jäl­keen. Ei ol­lut sel­vää, liit­tyi­vät­kö ne maa­il­man­laa­jui­siin kat­kok­siin.

Ete­lä-Aust­ra­li­an yli­o­pis­ton ky­ber­tur­val­li­suus­tut­ki­ja Jill Slay sa­noi, et­tä kat­kos­ten maa­il­man­laa­jui­set vai­ku­tuk­set ovat to­den­nä­köi­ses­ti val­ta­vat.