Maa­rit Kaut­to

Vt2:n pa­ran­ta­mis­han­ke Po­rin kes­kus­tan koh­dal­la on eden­nyt YVA-se­los­tuk­sen laa­ti­mis­vai­hee­seen. Hank­keen ta­voit­tee­na on ke­hit­tää val­ta­tie­tä vä­lil­lä Kor­ven eri­ta­so­liit­ty­mä – Tii­li­mä­en eri­ta­so­liit­ty­mä. Tar­kas­te­lus­sa on kak­si vaih­to­eh­toa. Toi­ses­sa vt2 säi­lyy ny­kyi­sen­lai­se­na tie­nä, jos­sa pe­rus­poik­ki­leik­kaus on 2-kais­tai­nen. No­peus­ta­so säi­lyy 70 km/h. Täs­sä vaih­to­eh­dos­sa muun mu­as­sa to­teu­te­taan Sun­ti­no­jan sil­ta sekä ali­te­taan val­ta­tie Tik­ku­lan ja Ete­lä­väy­län kier­to­liit­ty­mien vä­li­sel­lä uu­del­la ka­tu­yh­tey­del­lä ja ny­kyis­tä Tik­ku­lan suun­tais­liit­ty­mää pa­ran­ne­taan.

Toi­ses­sa vaih­to­eh­dos­sa vt2 ra­ken­ne­taan ne­li­kais­tai­sek­si, kak­si­a­jo­ra­tai­sek­si tiek­si Tii­li­mä­en ja Kor­ven eri­ta­so­liit­ty­mien vä­lil­lä ny­kyi­sel­lä pai­kal­laan ja muun mu­as­sa ny­kyi­siä Kor­ven, Laa­nin, Ruu­tu­kuo­pan ja Tii­li­mä­en eri­ta­so­liit­ty­miä pa­ran­ne­taan. Val­ta­tien no­peus­ra­joi­tus nou­si­si 80 km/h koko jak­sol­la.

Pro­jek­ti­pääl­lik­kö Timo Bäck­lund Var­si­nais-Suo­men ely-kes­kuk­ses­ta ker­too, et­tä YVA-se­los­tus val­mis­tuu vie­lä lop­pu­vuon­na, jon­ka jäl­keen se tu­lee näh­tä­vil­le. Mie­li­pi­tei­den ja lau­sun­to­jen jäl­keen yh­teys­vi­ra­no­mai­nen an­taa pe­rus­tel­lun pää­tel­män YVA-se­los­tuk­ses­ta ja sen odo­te­taan saa­pu­van ke­vääl­lä 2025.

– Pe­rus­tel­lun pää­tel­män jäl­keen hank­kees­ta vas­taa­va eli Ely:n lii­ken­ne­vas­tuu­a­lue te­kee rat­kai­sun sii­tä, kum­pi pa­ran­ta­mis­vaih­to­eh­to va­li­taan. Sen jäl­keen päi­vi­te­tään ai­kai­se­min val­mis­tu­nut tie­suun­ni­tel­ma ja lai­te­taan se hal­lin­nol­li­seen kä­sit­te­lyyn.

Bäck­lund ko­ros­taa, et­tä hank­keen to­teut­ta­mi­nen edel­lyt­tää tie­suun­ni­tel­man hy­väk­sy­mis­tä ja sen lain­voi­mai­suut­ta, jon­ka ar­vel­laan me­ne­vän vuo­den 2026 lop­pu­puo­lel­le, el­lei jopa 2027 al­ku­vuo­teen.

– Sen jäl­keen han­ke vaa­tii vie­lä edus­kun­nan pää­tök­sen ra­ken­ta­mi­sen ra­hoi­tuk­ses­ta, joka siis on po­liit­ti­nen pää­tös. Ar­vi­oi­dut kus­tan­nuk­set ovat täl­lä het­kel­lä noin 72 mil­joo­naa eu­roa. Hank­keen aloi­tus­vuot­ta on vai­kea ar­vail­la suun­taan tai toi­seen, mut­ta hal­lin­nol­lis­ten suun­ni­tel­min puo­les­ta se voi­si al­kaa 2027-2028. En­nen to­teu­tus­ta vaa­di­taan vie­lä tar­kem­pi ra­ken­nus­suun­ni­tel­ma, Bäck­lund sum­maa.