Koronan tuomien rajoitusten jälkeen kaupungeissa järjestetään jälleen uudenvuoden yleisötilaisuuksia – Porissa ilotulitus vaihtuu alkuillan tapahtumaan
STT
SV / Katri Mäenpää
Kahden koronavuoden tuomien rajoitusten jälkeen kaupungit järjestävät taas yleisötilaisuuksia, kun vanha vuosi vaihtuu uuteen. Ohjelmallisten osuuksien lisäksi tarjolla on muun muassa ilotulituksia ja valoteoksia.
Oulussa kaupunki ei ympäristösyistä järjestä lainkaan ilotulitusta. Vuonna 2026 Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki ja haluaa olla myös Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki. Tavoitteena ovat mahdollisimman hiilineutraalit tapahtumat. Ilotulitteiden sijaan kaupunkilaiset voivat ihastella valoteosta.
Täysin vaille ilotulitusta oululaiset eivät kuitenkaan jää, sillä siitä huolehtivat yksityiset tahot.
Helsingissä ilotulitus järjestetään, mutta raketit on valittu ekologisin perustein. Lisäksi huolehditaan siitä, että jätettä ei jää ympäristöön.
Porissa vuoden 2019 ilotulitus jäi kaupungin viimeiseksi. Kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin kertoo, että ilotulituksesta olisi todennäköisesti luovuttu ilman koronarajoituksiakin.
– Kaikkein eniten päätökseen vaikuttaa saavutettavuus. Sen sijaan, että kaupunki järjestäisi parin minuutin mittaisin ilotulituksen keskiyöllä, pidämme pienen yleisötapahtuman aikaisemmin illalla kello 18 Raatihuoneen puistossa. Torvisoittokunta esiintyy ja ohjelmassa on perinteiset uuden vuoden puheet, joita on pidetty vuosikymmenten ajan. Tapahtumaan kuuluu myös viihteellisempi osuus. Satasirkuksen tulishow houkuttelee toivottavasti myös lapsiperheitä paikalle.
Lisäksi Porissa käynnistyy 19.12. Valon Pori -tapahtuma, joka on avoinna loppiaisviikonloppuun saakka.
– Myös Raatihuoneen puistossa on pientä valaistusta, vaikka tapahtuman pääpaino onkin tänä vuonna Liisantorilla, Träskelin sanoo.
Vaikka valtaosa Satakunnan kunnista on luopunut uuden vuoden ilotulituksista, yksityiset tahot järjestävät näytöksiä. Esimerkiksi Yyterin virkistyshotellilla on luvassa perinteistä isompi ilotulitus.