Porin poliisi näki aikoinaan ainesta nuoressa Mari Kaunistolassa, joka itse ajatteli olevansa ammattiin liian ”pieni ja surkea”
Nykyisin Poliisiammattikorkeakoulussa opetustehtävissä työskentelevä Mari Kaunistola on uusi Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Kuva ja teksti: Pauliina Vilpakka
Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet eivät olleet sellainen paikka, josta Mari Kaunistola olisi nuorena ajatellut itsensä löytävänsä. Sen sijaan maalaistyttö nautti esiintymisestä. Hän toteutti itseään Mari ja Pojat tanssiorkesterissa sekä säestäen pientä Kullaan Flikat -nimistä tyttökuoroa. 16-vuotiaana Kaunistola yllätti itsensä ja vanhempansa pääsemällä kesätoimittajaksi Radio Tuplaan Harjavaltaan. Kesätyö poiki myöhemmin myös oikean työpaikan unelma-ammatissa.
Työ vei nuoren toimittajan usein Satakunnan Käräjäoikeuteen, josta aukesi näköalapaikka yhteiskunnan varjoisalle puolelle. Kaunistola teki työssään paljon rikoksiin liittyviä juttusarjoja ennalta ehkäisevällä otteella. Porin Poliisissa tämä oli pantu tämä merkille, ja Kaunistolaa pyydettiin Huume ei vie huolia -projektin projektisihteeriksi.
Projektin keskiössä oli ennaltaehkäisevä työ muun muassa kouluissa ja vanhempainilloissa. Laitoksella alkoi puhe, että Mari pitäisi saada poliisikouluun.
– Olin ihan, että älkää nyt viitsikö. Ajattelin, ettei tällainen pieni ja surkea voi poliisina pärjätä. He kuitenkin kannustivat, että minussa olisi sellaista ainesta mitä poliisissa tarvittaisiin. Kuinka ollakaan, lopulta löysin itseni poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeista ja pääsin sisälle vielä ensimmäisellä yrittämällä.
Naiset olivat siihen aikaan poliisikoulussa selkeä vähemmistö. Kaunistola ei kuitenkaan muista kokeneensa vähättelyä sukupuolensa vuoksi. Pikemminkin kokemus porukkaan kuulumisesta oli voimakas alusta asti. Poliisikoulu tarkoitti nuorelle naiselle myös kovaa elämänkoulua, jossa oli kyettävä haastamaan itsensä joka päivä.
– Olin kuitenkin pienikokoinen, joten jouduin tosi lujasti hakemaan itsestäni taisteluhenkeä. Sitä tarvittiin esimerkiksi voimankäytön ja itsepuolustuksen harjoituksissa, joissa piti saada moninkertaisesti itseä painavampi luokkakaveri heitettyä mattoon.
Uusi ammatti kasvatti myös henkisesti. Kaunistola kuvailee, että poliisin asiakkaat ovat usein kokeneet elämässään isoja traumoja ja tragedioita. Onnettomuus, väkivalta tai ryöstö on pysäyttänyt elämän. Mieleenpainuvimpia keikkoja Kaunistolalle olivat muun muassa perheväkivaltatapaukset. Naista kohtaan käytetty silmitön väkivalta ja lasten hätä jättivät lähtemättömän jäljen.
– Poliisintyö vaatii paljon empatiakykyä ja inhimillisyyttä. Se ei yksinään riitä, että on voimakas. Ihmisten kohtaaminen ja auttamishalu ovat poliisin ammatissa tosi tärkeitä ominaisuuksia, Kaunistola sanoo.
Nykyisin siviilivirassa työskentelevällä Kaunistolalla ei ole enää poliisin haalareita eikä virka-asetta. Tie on vienyt takaisin Tampereen poliisiammattikorkeakouluun tällä kertaa opettajan roolissa.
Yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet Kaunistolaa. Ensimmäisten kunnallisvaaliensa äänisaaliin hän muistaa edelleen tarkasti. 298 ääntä saivat ehdokkaan hiljaiseksi ja veivät suoraan kunnanvaltuustoon. Tänä syksynä Mari Kaunistola astuu vielä paljon suurempiin saappaisiin Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.
– Tämä on iso luottamuksen osoitus minulle valtuustoryhmältä. Haluan kiittää siitä, Kaunistola sanoo.
Raskas poliisin työ on opettanut Kaunistolalle tavan hakeutua metsään päästämään höyryjä. Kullaan metsissä Kaunistola paitsi juoksee, myös sienestää. Sienilajien tunnistamista hän oppi lapsuudessaan ystävänsä vanhemmilta, jotka veivät lapsia sienimetsälle. Kaunistola on myös innokas ruoanlaittaja. Ruokaa tehdään hitaasti, ja sitä syödään isolla porukalla sukulaisten ja ystävien kanssa. Suppilovahveroita ja korvasieniä Kullaan metsistä löytävän Kaunistolan bravuuri keittiössä on sienipiirakka.
Mari Kaunistola:
– Porin kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja (Kok.)
– Syntynyt Kullaalla vuonna 1979
– Valmistui poliisiammattikorkeakoulusta vuonna 2003
– Muuta koulutustaustaa: viestintäalan perustutkinto, filosofian maisteri ja kauppatieteen maisteri
– Poliisiammattikorkeakoulun henkilöstöjohtamisen lehtori vuodesta 2017
– Perheeseen kuuluvat aviomies, entinen jääkiekkoilija/erotuomari Japa Levonen sekä cavalier-koira Hilla