Hankkeessa luodaan osallisuutta neljän kunnan yhteistyöllä
Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan ja Ulvilan edustajat tapasivat oppiakseen toinen toisiltaan.
Sanna Jääskeläinen
Ulvilan Friitalassa, vanhan nahkatehtaan naapurissa ryhmäkuvaan asettuu toisilleen jo tuttu joukkio. Neljän kunnan alueella toimiva Osallisuutta Karhuseudulla -hanke käynnistyi helmikuussa, joten Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen edustajat ovat jo päässeet ideoimaan ja jakamaan kokemuksiaan. Hanketta vetää Leader Karhuseutu, jonka toimisto on nahkatehtaan entisessä toimistorakennuksessa.
Leader Karhuseutu on EU-rahoitteinen, paikallinen kehittäjä, joka edistää työpaikkojen syntymistä, tukee elinkeinojen kehittymistä ja alueen asukkaiden hyvinvointia. Sen toiminnanjohtaja Aapo Kivenmaa kertoo, että useimmiten hankerahoitus kulkee yhdistysten ja yritysten kautta. Tällä kertaa on kuitenkin itse Karhuseutu vetovastuussa.
– Haluamme tällä hankkeella vaikuttaa alueen hyvinvointiin ja sosiaaliseen osallisuuteen, hän sanoo.
Mukaan otettiin neljä kuntaa. Hankekoordinaattori Marko Juutilainen näkee, että osallisuus on nyt entistäkin ajankohtaisempi asia, koska yhteiskunnassa on käynnissä rakennemuutos niin sosiaali- ja terveyspalveluiden kuin TE-uudistuksenkin myötä.
– Tällaisessa murrosvaiheessa on kuntalaisen näkökulmasta tärkeää, että osallisuutta edistetään. Siksi olemme kutsuneet nämä toimijat miettimään asiaa yhdessä.
Osallisuus ja osallistaminen kuulostavat ehkä vähän teoreettisilta käsitteiltä, mutta kyseessä on ihan arjen asia: kuntalaiset, tavalliset ihmiset halutaan mukaan niin päätöksien tekemiseen kuin toimintaankin. Hankkeeseen osallistuvissa kunnissa on lähdetty kokeilemaan erilaisia tapoja toteuttaa asiaa ja tarkoitus on oppia toinen toisilta. Jos yksi tapa osoittautuu hyväksi, muut saavat vapaasti ottaa sen käyttöön.
Nakkilassa lähdetään liikkeelle kouluttamalla kunnan henkilöstöä. Myös Kokemäellä koulutetaan henkilöstöä, päättäjiä ja yhdistysten väkeä osallisuuden tunnistamiseen ja edistämiseen. Kaikissa neljässä kunnassa on toki tehty jo aiemminkin osallisuutta edistäviä toimia.
Harjavallassa kaupunki on esimerkiksi laatinut jo aiemmin osallistamissuunnitelman, jonka yhteydessä muun muassa kyseltiin yhdistyksiltä asiasta.
– Lokakuussa meillä aukeaa yhteisötalo entisen kaupungintalon tiloissa. Odotamme innolla, millaista toimintaa ja yhteistyötä sinne syntyy. Yleisenä teemana meillä on yksinäisyyden ehkäiseminen ja uusi yhteisötalo antaa tilaa ideoille, kertoo Harjavallan hyvinvointikoordinaattori Riikka Lammi.
Ulvilassa osallisuus on jo vahvasti mukana päätöksenteossa. Kaupungissa toimii vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, nuorisovaltuusto, vapaa-aikakööri, teknologia- ja teollisuusyritysten yhteistyöverkosto, elinkeinotiimi ja seuraparlamentti, joilta pyydetään lausuntoja päätöksenteon tueksi. Kaupungin uuden olohuoneen avaaminen Hansakeskukseen oli iso juttu, lisäksi on tehty kyselyitä muun muassa Ulvilan tulevaisuudesta. Hankkeen myötä on perustettu myös monialainen osallisuustyöryhmä.
– Tarkoitus on tunnistaa ne tavat ja mallit, joilla kunta voi olla yhteydessä asukkaisiin. Miten kunta näkyy, kuuluu ja keskustelee. Myös vaikeista asioista pitää voida keskustella avoimesti, rakentavasti ja arvostavasti, kiteyttää elinvoimapäällikkö Heikki Kaplas.
Hankekoordinaattori Marko Juutilainen painottaa, että osallistuuden edistämisessä on tärkeää löytää ne ryhmät, joiden kautta päästään liikkeelle ja tavoitetaan myös hauraimmassa asemassa olevat ihmiset. Asukkaiden hyvinvointia nostavat usein jo hyvinkin pienet teot, kun henkilö tuntee tulleensa kuulluksi.
– Kun osallistuu ja tulee kuulluksi, tuntee elävänsä ja kuuluvansa joukkoon. Yksinäisyys on tänä päivänä musertavaa, siksi on kaupungin tehtävä mahdollistaa kohtaamisia ja antaa yhdessä tekemisen mahdollisuus, sanoo Harjavallan Riikka Lammi.
Hyvinvoinnin ja osallisuuden kasvattaminen lisää myös kuntien vetovoimaa.
Hankkeen työryhmä kokee yhteistyön hyväksi välineeksi löytää uusia tapoja tehdä osallisuus näkyvämmäksi ja oppia toisilta.
– Olemme tässä kuin tutkimusmatkalla, Lammi kiteyttää.
Osallisuutta Karhuseudulla -hanke kestää ensi vuoden heinäkuuhun asti. Hankekoordinaattori Marko Juutilainen arvelee, että siihen mennessä ehditään laittaa liikkeelle joitain kehityskulkuja ja tehdä jo käytännön kokeilujakin.
– Pintaraapaisuhan tämä vasta on, mutta tärkeätä on, että saamme lisää yhteistyötä naapurikuntien kesken. Kaikki me olemme samalla asialla, hän sanoo.