Tiia Jo­ki­sa­lo

Il­ma­läm­pö­pump­pu­jen suo­sio ja ylei­syys ovat ol­leet nou­su­suh­dan­tees­sa läpi 2000-lu­vun. Il­ma­läm­pö­pump­pu­ja on Ul­ve­ril­la asen­net­tu jo 1990-lu­vul­la, mut­ta aluk­si ne oli­vat lä­hin­nä täy­te­työ­tä mui­den kyl­mä­töi­den ohel­la ja käyt­tö­tar­koi­tuk­se­na koh­teis­sa juu­ri­kin jääh­dy­tys.

Vie­lä tuol­loin il­ma­läm­pö­pum­put miel­let­tiin luk­sus­tuot­teik­si, mut­ta tek­nii­kan ke­hit­ty­es­sä ja ko­nei­den yleis­tyt­tyä alet­tiin ym­mär­tää, et­tä ne ovat ener­gi­a­te­ho­kas tapa tuot­taa läm­pö­e­ner­gi­aa, ja luk­sus­tuo­te muut­tui ar­jen mu­ka­vuu­dek­si, joka löy­tyy use­as­ta ta­lou­des­ta.

– Jos yh­den ki­lo­wa­tin säh­köä pys­tyy läm­pö­pum­pun avul­la muut­ta­maan nel­jäk­si ki­lo­wa­tik­si läm­pö­e­ner­gi­aa, niin mik­si em­me sitä te­ki­si. Läm­pö­pump­pu­jen pää­i­dea on­kin, et­tä pys­tym­me tuot­ta­maan suu­rem­man mää­rän läm­pö­e­ner­gi­aa mitä ku­lu­tam­me säh­köä, Las­se Saus­ta­mo Ul­ve­ril­ta ker­too ja jat­kaa:

– Ny­ky­maa­il­man ti­lan­ne on ajau­tu­nut sii­hen pis­tee­seen, et­tä jou­du­taan miet­ti­mään uu­sia ja kor­vaa­via läm­mi­tys­muo­to­ja, jot­ka kuor­mit­ta­vat vä­hem­män il­mas­toa. Van­hois­ta läm­mi­tys­muo­dois­ta pi­tää pääs­tä hil­jal­leen eroon.

Sii­hen, mikä läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä on pa­ras, vai­kut­taa moni asia.

– Käym­me ai­na asi­ak­kaan luo­na kar­toit­ta­mas­sa ti­lan ja si­jain­nin ja mie­tim­me jär­ke­vim­män vaih­to­eh­don, jot­ta asi­a­kas saa par­haim­man hyö­dyn. On­han se hie­noa, jos pys­tym­me leik­kaa­maan läm­mi­tys­ku­luis­ta vaik­ka puo­let pois ja saam­me kuul­la, et­tä asi­a­kas on sääs­tä­nyt asen­ta­mal­lam­me tuot­teel­la.

Il­ma­läm­pö­pump­pu on yleen­sä hal­vin ja hel­poin tapa täy­den­tää läm­mi­tys­jär­jes­tel­mää sil­loin, kun ta­los­sa on esi­mer­kik­si säh­kö­pat­te­rit, säh­köi­nen lat­ti­a­läm­mi­tys tai kat­to­läm­mi­tys.

Il­ma­ve­si­läm­pö­pump­pu ja maa­läm­pö­pump­pu so­vel­tu­vat puo­les­taan kiin­teis­tön pää­läm­mön­läh­teek­si, kun siel­lä on ve­si­kier­toi­nen läm­mön­ja­ko eli esi­mer­kik­si pat­te­rit tai lat­ti­a­läm­mi­tys.

Oma­va­rai­suus on mo­nel­le yhä tär­ke­äm­pää ja moni ha­lu­aa­kin tuot­taa säh­köä it­se. Tämä on­nis­tuu au­rin­ko­pa­nee­lien avul­la.

– Oi­kein mi­toi­tet­tu ja asen­net­tu au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä mak­saa it­sen­sä enem­min tai myö­hem­min ta­kai­sin, var­sin­kin säh­kön hin­nan hei­lah­del­les­sa. In­ves­toi­mal­la au­rin­ko­e­ner­gi­aan säh­kö­las­ku pie­ne­nee ja riip­pu­vuus val­ti­on­ver­kos­ta vä­he­nee hyö­dyn­tä­en sa­mal­la uu­siu­tu­vaa ener­gi­aa.

Säh­köä on myös mah­dol­li­suus va­ras­toi­da ak­kui­hin, jos­ta sitä voi­daan ot­taa käyt­töön tai myy­dä te­ho­re­ser­viin, Las­se Saus­ta­mo ker­too.

Nak­ki­la­lai­sen Ul­ve­rin juu­ret ulot­tu­vat ai­na 1950-lu­vul­le saak­ka, jol­loin Rai­mo Saus­ta­mo teki en­sim­mäi­set kyl­mä­a­sen­nuk­sen­sa. Ai­kaa meni kui­ten­kin vie­lä vuo­teen 1991, kun­nes Saus­ta­mo pe­rus­ti Kyl­mä­tek­niik­ka Ul­ver Oy:n. Myö­hem­min vuon­na 2006 oh­jak­siin as­tui poi­ka Jari Saus­ta­mo ja nyt mu­ka­na on myös po­jan­poi­ka Las­se Saus­ta­mo. Tänä päi­vä­nä yri­tys tun­ne­taan ni­mel­lä Ul­ver.

– Alun pe­rin toi­min­tam­me pai­not­tui kyl­mä­lait­tei­siin, mut­ta ny­ky­ään kes­ki­tym­me luo­maan läm­pöä ja vii­len­nys­tä läm­pö­pump­pu­jen asi­an­tun­ti­ja­na, Jari Saus­ta­mo sum­maa Ul­ve­rin ydin­toi­min­nan.