Porilaisuus on mielentila – Porisperelle Vuoden 2024 Pori-palkinto ja Ässien U20-joukkueelle Nuori porilainen -tunnustus
Vuoden 2024 Pori-palkinnon saaja on Porispere-festivaalin järjestävä Porispere Oy. Nuori porilainen -palkinnot myönnetään keväällä Suomen mestaruuden voittaneelle Porin Ässien U20-joukkueelle. Päätökset Pori-palkittavista teki Porin kaupunginhallitus.
Pori-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Nuori porilainen -palkinto myönnetään tunnustukseksi alle 25-vuotiaalle henkilölle tai ryhmälle, joka teoissaan tai toiminnassaan tuo esille kotiseuturakkautta, -ylpeyttä ja -arvostusta sekä korostaa porilaisuutta.
Pori-palkinnon pokkaa tänä vuonna muun muassa Porispere-festivaalin järjestävä Porispere Oy. Aikoinaan porilaisesta hulluudesta ja kapinahengestä kummunnut tapahtuma tunnetaan ainutlaatuisesta fiiliksestä, toimivista järjestelyistä sekä omintakeisesta markkinoinnista. Persoonallinen festivaali on kerännyt jo vuosien ajan valtavan määrän positiivista palautetta sekä yleisöltä, artisteilta että medialta.
Porisperen isä, promoottori Harri Vilkuna tunnetaan Porissa pitkästä urastaan porilaisten tapahtumien sekä ravintoloiden parissa. Vilkuna on luotsannut Porispereä jo 13 vuotta, joten tapahtumaa voitaneen pitää jo perinteikkäänä.
Miten tämä onnistuu kaupungissa, jossa mitään ei tule ilmaiseksi?
– Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, kuten sanotaan. Suomalaisilla on tapana vähätellä omaa tekemistään ja ajatella, että joku muu tekee saman asian muualla paremmin näkemättä lähellä tapahtuvaa hyvää. Porissa on onneksi kaikesta äkkivääräisyydestään huolimatta ollut jo vuosikymmenten ajan ymmärrys ja myönteinen suhtautuminen tapahtumia kohtaan, Vilkuna luonnehtii.
Lähes paljasjalkaisena, omien sanojensa mukaan 95-prosenttisena porilaisena, Vilkunan mieltä lämmittää, kun tunnustus tulee nimenomaan kotikaupungin taholta. Hänelle aito porilaisuus on ennen kaikkea mielentila, jonka äärellä Porisperen kaltaiset ilmiötkin ovat aikoinaan syntyneet.
– Porisperen tapauksessa tykkäämme käyttää termiä porilainen itsevarmuus. Se ei ole mitään kädenlämpöistä toiveajattelua, vaan ehkä jossain asioissa luullaan itsestä jopa liikojakin. Siihen päälle vielä kyky nauraa itselle ja kutsua muutkin mukaan nauramaan, niin syntyy pahaa jälkeä hyvällä tavalla, Vilkuna naurahtaa.
Nuori porilainen -palkinnon vastaanottaa tänä vuonna Porin Ässien U20-joukkue, joka päätti kautensa Suomen mestaruuteen. Ässät kaatoi finaalisarjassa TPS:n otteluvoitoin 3-1.
Ratkaiseva ottelu pelattiin Porissa loppuun myydyllä Isomäki Areenalla huhtikuussa. Ottelun yleisömäärä oli 6150 katsojaa, mikä osoittaa sen, että U20-joukkueen menestys oli erittäin merkittävä koko kaupungille.
Mestaruus oli Ässien seurahistorian toinen tässä ikäluokassa. Ensimmäinen mestaruus on peräisin vuodelta 1980. Mestaruus 44 vuoden tauon jälkeen on historiallinen ja osoittaa sen, kuinka vaikeaa mestaruuden voittaminen on myös juniorisarjoissa.
Mestaruusjoukkueen päävalmentajana toimi Samuli Marjeta, joukkueenjohtajana Markku Viitalampi ja joukkueen kapteenina Waltteri Mattila.
Porilaiseen urheiluun kuuluu leimallisesti se, että vuosi toisensa jälkeen esiin marssii joukkue, joka herättää koko kaupungin yhteiseen hurmokseen. Välillä se on Ässien edustusjoukkue, välillä Pesäkarhujen naiset, välillä Narukerä ja viimeisimpänä Ässien U20-joukkue. Urheilukaupunki Pori elää tarinoista. Loppuunmyyty finaaliottelu kertoo porilaisten arvostuksesta myös junioriurheilua kohtaan ja siitä, miten koko kaupunki halusi osoittaa tukensa historiaa kirjoittamassa olevalle joukkueelle.