Ropo: Porin talouden syöksy katkaistava
Porin kaupungin vuoden 2024 talousarvioesitys päättyy -16,9 miljoonan euron alijäämäiseen tulokseen. Taloussuunnitelma vuodelle 2025 päättyy -22,9 miljoonaan ja vuodelle 2026 on sen on ennustettu päättyvän -20,5 miljoonan euron alijäämäiseen tulokseen mikäli mitään ei tehdä.
Vuonna 2017 kaupungilla oli vielä taseessa kumulatiivista ylijäämää 91,7 miljoonaa euroa. Talousarvioesityksen vuosien 2025 ja 2026 jälkeen suunnitelmakauden lopussa taseen yli-/alijäämän on ennustettu olevan -12,5 miljoonaa euroa pakkasella. Mikäli ennustus toteutuu on jäämää syöty noin 100 miljoonaa euroa kuntataloudessa varsin lyhyellä ajanjaksolla. Näiden lukujen valossa voidaan todeta, että yli varojen eläminen on jatkunut pitkään ja talouden tasapainotus on välttämätöntä. Tässä tilanteessa ei ole enää vaihtoehtoa, jossa ongelmaa voitaisiin siirtää tulevaisuuteen, kuten ikävä kyllä tähän asti on tehty. Ainoa keino talouden tasapainottamiseen on menojen vähentäminen ja tulojen lisäys.
Tuloja pystyttäisiin lisäämään veroja korottamalla, jota en missään nimessä kannata. Korotus heikentäisi kiinnostusta kaupunkiamme kohtaan ja tekisi hallaa kotitalouksille jo ennestään huonossa taloustilanteessa. Se ei myöskään olisi kannustavaa veropolitiikkaa. Kaupungin tuottavan omaisuuden myyntiä en myöskään kannata talouden tasapainottamisen välineenä. Sama kuin kusisi housuun. Hetken se lämmittää, mutta ei ratkaise pitkäkestoisesti kroonista vajetta. Paras tapa tulojen lisäämiseen onkin luoda elinkeinopolitiikan kautta verotuloja kaupungille. Tämän osalta hyviä juttuja on viritteillä ja hartaasti toivon, että näemme tältä sektorilta vielä piristystä talouteemme. Ikävää tässä kuitenkin on, että nämä tulot eivät näy kovin lyhyellä aikavälillä vielä kaupungin tuloissa. Kannatettavaa sen sijaan on tuottamattomien omaisuuserien myynti tai purkaminen kuten esimerkiksi huonokuntoiset tai käyttöä vailla olevat kiinteistöt, joista koituu myös koko ajan juoksevia kuluja.
Näin rajujen talouslukujen ja tasapainottamisen kiireellisyyden valossa menopuolta on vääjäämättä karsittava urakalla. Tällä sektorilla menokuri kohdistuu ei lakisääteisiin palveluihin ja henkilöstömenoihin, jotka muodostavat suuren osan menoista. Myös hankintoja tehostamalla uskoisin säästöjä löytyvän jonkin verran, mutta on huomattava, että mittakaava tasapainottamiseen on varsin suuri.
Investointipuolella meidän tulee pitää huolta, että investoimme riittävästi, mutta jokainen varmasti ymmärtää, että nykyisessä taloustilanteessa ei ihmeisiin pystytä ja on tarkoin harkittava ja priorisoitava missä järjestyksessä eri hankkeita lähdetään toteuttamaan, jotta taloutemme kestää. Positiivista on, että kouluihin ja päiväkoteihin on investoitu viimeisinä vuosina kymmeniä miljoonia, joten se sektori on melko hyvässä kunnossa.
Mikael Ropo
Kaupunginvaltuutettu,
teknisen lautakunnan puheenjohtaja