Po­rin kau­pun­gin vuo­den 2024 ta­lou­sar­vi­oe­si­tys päät­tyy -16,9 mil­joo­nan eu­ron ali­jää­mäi­seen tu­lok­seen. Ta­lous­suun­ni­tel­ma vuo­del­le 2025 päät­tyy -22,9 mil­joo­naan ja vuo­del­le 2026 on sen on en­nus­tet­tu päät­ty­vän -20,5 mil­joo­nan eu­ron ali­jää­mäi­seen tu­lok­seen mi­kä­li mi­tään ei teh­dä.

Vuon­na 2017 kau­pun­gil­la oli vie­lä ta­sees­sa ku­mu­la­tii­vis­ta yli­jää­mää 91,7 mil­joo­naa eu­roa. Ta­lou­sar­vi­oe­si­tyk­sen vuo­sien 2025 ja 2026 jäl­keen suun­ni­tel­ma­kau­den lo­pus­sa ta­seen yli-/ali­jää­män on en­nus­tet­tu ole­van -12,5 mil­joo­naa eu­roa pak­ka­sel­la. Mi­kä­li en­nus­tus to­teu­tuu on jää­mää syö­ty noin 100 mil­joo­naa eu­roa kun­ta­ta­lou­des­sa var­sin ly­hy­el­lä ajan­jak­sol­la. Näi­den lu­ku­jen va­los­sa voi­daan to­de­ta, et­tä yli va­ro­jen elä­mi­nen on jat­ku­nut pit­kään ja ta­lou­den ta­sa­pai­no­tus on vält­tä­mä­tön­tä. Täs­sä ti­lan­tees­sa ei ole enää vaih­to­eh­toa, jos­sa on­gel­maa voi­tai­siin siir­tää tu­le­vai­suu­teen, ku­ten ikä­vä kyl­lä tä­hän as­ti on teh­ty. Ai­noa kei­no ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­seen on me­no­jen vä­hen­tä­mi­nen ja tu­lo­jen li­säys.

Tu­lo­ja pys­tyt­täi­siin li­sää­mään ve­ro­ja ko­rot­ta­mal­la, jota en mis­sään ni­mes­sä kan­na­ta. Ko­ro­tus hei­ken­täi­si kiin­nos­tus­ta kau­pun­ki­am­me koh­taan ja te­ki­si hal­laa ko­ti­ta­louk­sil­le jo en­nes­tään huo­nos­sa ta­lous­ti­lan­tees­sa. Se ei myös­kään oli­si kan­nus­ta­vaa ve­ro­po­li­tiik­kaa. Kau­pun­gin tuot­ta­van omai­suu­den myyn­tiä en myös­kään kan­na­ta ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­sen vä­li­nee­nä. Sama kuin ku­si­si hou­suun. Het­ken se läm­mit­tää, mut­ta ei rat­kai­se pit­kä­kes­toi­ses­ti kroo­nis­ta va­jet­ta. Pa­ras tapa tu­lo­jen li­sää­mi­seen on­kin luo­da elin­kei­no­po­li­tii­kan kaut­ta ve­ro­tu­lo­ja kau­pun­gil­le. Tä­män osal­ta hy­viä jut­tu­ja on vi­rit­teil­lä ja har­taas­ti toi­von, et­tä nä­em­me täl­tä sek­to­ril­ta vie­lä pi­ris­tys­tä ta­lou­teem­me. Ikä­vää täs­sä kui­ten­kin on, et­tä nämä tu­lot ei­vät näy ko­vin ly­hy­el­lä ai­ka­vä­lil­lä vie­lä kau­pun­gin tu­lois­sa. Kan­na­tet­ta­vaa sen si­jaan on tuot­ta­mat­to­mien omai­suu­se­rien myyn­ti tai pur­ka­mi­nen ku­ten esi­mer­kik­si huo­no­kun­toi­set tai käyt­töä vail­la ole­vat kiin­teis­töt, jois­ta koi­tuu myös koko ajan juok­se­via ku­lu­ja.

Näin ra­ju­jen ta­lous­lu­ku­jen ja ta­sa­pai­not­ta­mi­sen kii­reel­li­syy­den va­los­sa me­no­puol­ta on vää­jää­mät­tä kar­sit­ta­va ura­kal­la. Täl­lä sek­to­ril­la me­no­ku­ri koh­dis­tuu ei la­ki­sää­tei­siin pal­ve­lui­hin ja hen­ki­lös­tö­me­noi­hin, jot­ka muo­dos­ta­vat suu­ren osan me­nois­ta. Myös han­kin­to­ja te­hos­ta­mal­la us­koi­sin sääs­tö­jä löy­ty­vän jon­kin ver­ran, mut­ta on huo­mat­ta­va, et­tä mit­ta­kaa­va ta­sa­pai­not­ta­mi­seen on var­sin suu­ri.

In­ves­toin­ti­puo­lel­la mei­dän tu­lee pi­tää huol­ta, et­tä in­ves­toim­me riit­tä­väs­ti, mut­ta jo­kai­nen var­mas­ti ym­mär­tää, et­tä ny­kyi­ses­sä ta­lous­ti­lan­tees­sa ei ih­mei­siin pys­ty­tä ja on tar­koin har­kit­ta­va ja pri­o­ri­soi­ta­va mis­sä jär­jes­tyk­ses­sä eri hank­kei­ta läh­de­tään to­teut­ta­maan, jot­ta ta­lou­tem­me kes­tää. Po­si­tii­vis­ta on, et­tä kou­lui­hin ja päi­vä­ko­tei­hin on in­ves­toi­tu vii­mei­si­nä vuo­si­na kym­me­niä mil­joo­nia, jo­ten se sek­to­ri on mel­ko hy­väs­sä kun­nos­sa.

Mi­ka­el Ropo

Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu,

tek­ni­sen lau­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja