Ruokamatkalla Satakunnassa – Taste Satakunta
”Ei meil tääl mittää ol eikä ainakaan ruokamatkailua.” Vai onko sittenkin tai pitäisikö sitä ainakin kehittää täällä upeiden elintarvikkeiden maakunnassa?
Satakunta on tunnettu monipuolisesta elintarviketuotannostaan ja sen vaikutus ulottuu ruokapöytiin ympäri maata. Alueella on niin suuria elintarvikealan yrityksiä kuin pienempiä lähituottajia, jotka tarjoavat alueen makuelämykset suoraan ravintoloihin, kahviloihin ja muihin ruokapaikkoihin. Usein unohtuu, kuinka paljon käytämmekään oman maakuntamme tuotteita.
Vuonna 2016 Satakunnassa käynnistyi valtakunnallisen ruokamatkailustrategian käytännön toimeenpano, ja jo silloin tunnistettiin tarve tuoda esille maakunnan vahvuuksia ruokamatkailussa. Näitä vahvuuksia olivat silloin ja ovat edelleen satakuntalaiset herkut, kuten nahkiainen, kakko ja kirnuvoi, tyrni eri muodoissaan, siika ja silakat sekä alueen omat juurekset ja vihannekset, kuten mehevät porkkanat ja herneet. Tänä päivänä Satakunnasta löytyy niin suuria tuotantolaitoksia kuin myös pieniä tiloja sekä pari marja- ja hedelmäviinintekijääkin. Näihin kun lisätään vielä maakunnan kartano- ja ruukkikulttuuri, konstailematon ruuan tekeminen, luonnosta purkkiin tuotteistetut tuliaiset sekä ruokaan liittyvät tarinat ja uudet, tulossa olevat ruokareitit ollaan jo Satakunnan ruokamatkailun juurilla.
Taste Satakunta -kesämenun alkuruoka.
Jokainenhan syö matkoillaan, ja osa tekee matkoja pelkästään ruuan takia. Ruoka on tärkeässä osassa myös erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla. Enää ei tyydytä pelkkään makkaraan; paikallisen herkun olisi syytä olla jotain erityistä, kuten itse tehtyä sinappia ja muita paikallisia tuotteita. Matkalla nautittu ruoka luo muistoja reissusta, ja monesti näitä muistoja nautitaan vielä kotonakin tuliaisina. Ei ole siis yhdentekevää, mitä tarjoamme satakuntalaisissa ruokapaikoissamme.
Taste Satakunta -kesämenun pääruoka.
Satakunnassa ruokamatkailu on tällä hetkellä pääosin omatoimista ja keskittyy paljolti kesäkauteen. Kesällä voi löytää Satakunnasta monia upeita salaisia helmiä, joissa pääsee herkuttelemaan lähiraaka-aineista valmistetuilla ruuilla. Jotta kaikki ei olisi vain salaisia helmiä, Matkailun Kehittämiskeskuksessa on ryhdytty miettimään ruokamatkailua ja sen herättämistä uuteen kukoistukseen. Mukaan on saatu satakuntalaisia ruokamatkailun ammattilaisia, kehittäjiä ja yrityksiä. Tavoitteena on tehdä satakuntalaisesta ympärivuotisesta ja vastuullisesta ruokamatkailusta Satakunnan vetovoimatekijä.
Taste Satakunta -kesämenun jälkiruoka.
Taste Satakunta -nimi kertoo jatkossa satakuntalaisesta ruokamatkailusta. Se tarkoittaa esimerkiksi lähiraaka-aineista valmistettuja Taste Satakunta -menuja, tapahtumia, ruokapaikkoja, ruokamatkailureittejä ja vaikkapa tilamyymälöitä. Tärkeintä on, että ne ovat satakuntalaisia. Taste Satakunta maistuu ja tuoksuu rehdiltä, konstailemattomalta ja aidolta satakuntalaiselta meiningiltä. Ensimmäinen Taste Satakunta -menu valmistui yhteistyössä Satakunnan keittiömestareiden ja Matkailun kehittämiskeskuksen Gurmeeta-ruokamatkailuhankkeen kanssa kesäksi. Seuraava menu on jo kehitteillä ja se julkaistaan 9.9.2023 Huittisissa valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaisissa. Taste Satakunta menun voi ruokapaikka ottaa käyttöönsä sellaisenaan tai muokata sitä omaan ruokapaikkaan sopivaksi.
Taste Satakunta tulee jatkossa löytymään netistä matkailijoille ja muillekin ruokamatkailun hengessä kulkeville. Jo tällä hetkellä Taste Satakunta löytyy somen kanavista Facebookista ja Instagramista ja vuoden 2024 aikana myös nettisivuina. Lisäksi nettiin päivittyy Taste Satakunta -kartta ruokapaikkoineen, tilamyymälöineen ja tapahtumineen, joista voi suunnitella oman Satakunnan ruokamatkailureittinsä.
Satakunnassa on siis ruokamatkailua ja sitä myös kehitetään yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Käytetään satakuntalaisia ruokamatkailun palveluita, jotta niitä jatkossakin löytyy Satakunnasta.
Terja Wahlberg
Projektipäällikkö, Gurmeeta-Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke
Gurmeeta- Satakunnan ruokamatkailuhankkeen päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan maakunnan vetovoimatekijäksi. Hanke vahvistaa Satakunnan asemaa valtakunnallisena ruokamatkailumaakuntana hyödyntäen maakunnan perinneruokakulttuuria sekä ruoan- ja elintarviketuotannon vahvuuksia. Hanke Maaseuturahaston rahoittama kaksivuotinen hanke ja päättyy 31.12.2024.