San­na Jääs­ke­läi­nen

Ma­ku­ja Sa­ta­kun­nas­ta on uu­tuus­kir­jan nimi. Se si­säl­tää nel­jä me­nua, jot­ka on ke­hi­tet­ty sa­ta­kun­ta­lai­sia raa­ka-ai­nei­ta käyt­tä­en. On muun mu­as­sa vois­sa pais­tet­tua ku­haa, pai­kal­li­sis­ta to­maa­teis­ta teh­tyä gaz­pac­hoa ja tyr­ni­sor­bet­tia. An­nok­sia ke­hi­tel­tä­es­sä rima on pi­det­ty kor­ke­al­la, jo­ten me­nut kel­paa­vat vaa­ti­val­le­kin her­kut­te­li­jal­le.

Re­sep­tien, me­nu­ko­ko­nai­suuk­sien ja kir­jan ta­kaa löy­tyy Gur­mee­ta – Sa­ta­kun­nan ruo­ka­mat­kai­lun ke­hit­tä­mis­han­ke. Sen pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä toi­mii ra­vin­to­la­maa­il­mas­ta tut­tu Ter­ja Wahl­berg. Hank­keen pää­ta­voit­tee­na on ol­lut teh­dä ruu­as­ta sel­keä mat­kai­lun ve­to­voi­ma­te­ki­jä.

– Läh­tö­koh­ta­na on ol­lut poh­din­ta sii­tä, mitä sa­ta­kun­ta­lai­nen ruo­ka on. Van­ho­ja re­sep­te­jä on hyö­dyn­net­ty ja sa­mal­la mie­tit­ty, mi­ten saa­tai­siin to­teu­tet­tua ate­ri­at lä­hi­raa­ka-ai­neis­ta, hän ker­too.

Me­nut on ke­hi­tet­ty yh­des­sä Sa­ta­kun­nan keit­ti­ö­mes­ta­rit ry:n kans­sa. Ra­vin­to­la Bor­gin keit­ti­ö­mes­ta­ri Emi­lia Man­ni­la on ol­lut mu­ka­na lä­hes kaik­kien me­nu­jen ke­hi­tys­työs­sä. Hän ker­too, et­tä pu­nai­se­na lan­ka­na niis­sä kai­kis­sa on lä­hi­ruo­ka.

Kir­jas­sa on kak­si ke­sä­me­nua, yk­si syk­sy­me­nu ja yk­si Street Food -menu. Nii­den toi­vo­taan in­noit­ta­van niin ra­vin­to­loi­ta kuin myös esi­mer­kik­si fes­ta­ri­tar­jon­nan suun­nit­te­li­joi­ta. Street Food -menu on sel­lai­nen, et­tä sen voi to­teut­taa pie­nes­sä­kin keit­ti­ös­sä.

– Ide­oim­me keit­ti­ö­mes­ta­rei­den ryh­mäs­sä ja työs­tim­me re­sep­tiik­kaa. Sit­ten teim­me koe-erät ja hi­oim­me oh­jei­ta vie­lä vä­hän, Man­ni­la ker­too.

Sit­ten ruo­ka-an­nok­set ku­vat­tiin ja re­sep­tit kir­joi­tet­tiin. Me löy­ty­vät osoit­tees­ta: https://vi­sit­sa­ta­kun­ta.fi/tas­te­sa­ta­kun­ta/re­sep­tit/

Gur­mee­ta-han­ke päät­tyy tä­män vuo­den lo­pus­sa. Kos­ka sen ai­ka­na ke­rät­ty tie­to esi­mer­kik­si ta­pah­tu­mis­ta ja tuot­ta­jis­ta sekä ruo­ka­oh­jeet ha­lu­taan jät­tää edel­leen kaik­kien saa­ta­vil­le, ne on alus­ta as­ti ke­rät­ty Vi­sit Sa­ta­kun­nan net­ti­si­vuil­le, jos­sa ne säi­ly­vät. Myös uut­ta on tu­los­sa, sil­lä Sa­ta­kun­nan ruo­ka­rei­tit -esi­te saa­daan ke­vään ai­ka­na eng­lan­nik­si.

Ma­ku­ja Sa­ta­kun­nas­ta -kir­ja­kin teh­tiin pai­kal­li­sin voi­min. Ruo­ka-an­nok­set stai­la­si rau­ma­lai­nen Jen­ni Vik­man ja ku­va­si niin ikään rau­ma­lai­nen Sa­mu­li Ah­ti­ai­nen. Re­sep­tien muok­kaa­mi­ses­ta am­mat­ti­keit­ti­öil­le vas­ta­si po­ri­lai­nen keit­ti­ö­mes­ta­ri Ben Schrey. Kir­jan suun­nit­te­li ja tait­toi ul­vi­la­lai­nen Pie­ni­Suu­ri Idea ja pai­noi Plusp­rint.

Ter­ja Wahl­berg ker­too, et­tä kir­ja on otet­tu in­nos­tu­nees­ti vas­taan. Sitä on lä­he­tet­ty lä­hes 130 kap­pa­let­ta eri puo­lil­le maa­kun­taa.

– Toi­vot­ta­vas­ti mah­dol­li­sim­man moni ot­tai­si oh­jeet käyt­töön. Olem­me ja­ka­neet myös Tas­te Sa­ta­kun­ta -tar­ro­ja ra­vin­to­loil­le ja lo­gom­me voi lait­taa ruo­ka­lis­taan, hän ker­too.

Jou­lu­pöy­tään­kin löy­tyy ide­oi­ta me­nuis­ta.

– Esi­mer­kik­si syk­sy­me­nun ka­ra­mel­li­soi­tu por­saan­kyl­ki ja sa­vus­tet­tu por­saan si­sä­fi­lee tai vaik­ka­pa sa­ta­kun­ta­lai­nen pii­mä­juus­to, Wahl­berg vink­kaa.