Satakunnan menut ilmestyivät kirjana – menuista saa ideoita myös joulupöytään
Uutuuskirja on tarkoitettu ammattikeittiöille. Kotitalouksiin reseptit löytyvät nettisivuilta.
Sanna Jääskeläinen
Makuja Satakunnasta on uutuuskirjan nimi. Se sisältää neljä menua, jotka on kehitetty satakuntalaisia raaka-aineita käyttäen. On muun muassa voissa paistettua kuhaa, paikallisista tomaateista tehtyä gazpachoa ja tyrnisorbettia. Annoksia kehiteltäessä rima on pidetty korkealla, joten menut kelpaavat vaativallekin herkuttelijalle.
Reseptien, menukokonaisuuksien ja kirjan takaa löytyy Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke. Sen projektipäällikkönä toimii ravintolamaailmasta tuttu Terja Wahlberg. Hankkeen päätavoitteena on ollut tehdä ruuasta selkeä matkailun vetovoimatekijä.
– Lähtökohtana on ollut pohdinta siitä, mitä satakuntalainen ruoka on. Vanhoja reseptejä on hyödynnetty ja samalla mietitty, miten saataisiin toteutettua ateriat lähiraaka-aineista, hän kertoo.
Menut on kehitetty yhdessä Satakunnan keittiömestarit ry:n kanssa. Ravintola Borgin keittiömestari Emilia Mannila on ollut mukana lähes kaikkien menujen kehitystyössä. Hän kertoo, että punaisena lankana niissä kaikissa on lähiruoka.
Kirjassa on kaksi kesämenua, yksi syksymenu ja yksi Street Food -menu. Niiden toivotaan innoittavan niin ravintoloita kuin myös esimerkiksi festaritarjonnan suunnittelijoita. Street Food -menu on sellainen, että sen voi toteuttaa pienessäkin keittiössä.
– Ideoimme keittiömestareiden ryhmässä ja työstimme reseptiikkaa. Sitten teimme koe-erät ja hioimme ohjeita vielä vähän, Mannila kertoo.
Sitten ruoka-annokset kuvattiin ja reseptit kirjoitettiin. Me löytyvät osoitteesta: https://visitsatakunta.fi/tastesatakunta/reseptit/
Gurmeeta-hanke päättyy tämän vuoden lopussa. Koska sen aikana kerätty tieto esimerkiksi tapahtumista ja tuottajista sekä ruokaohjeet halutaan jättää edelleen kaikkien saataville, ne on alusta asti kerätty Visit Satakunnan nettisivuille, jossa ne säilyvät. Myös uutta on tulossa, sillä Satakunnan ruokareitit -esite saadaan kevään aikana englanniksi.
Makuja Satakunnasta -kirjakin tehtiin paikallisin voimin. Ruoka-annokset stailasi raumalainen Jenni Vikman ja kuvasi niin ikään raumalainen Samuli Ahtiainen. Reseptien muokkaamisesta ammattikeittiöille vastasi porilainen keittiömestari Ben Schrey. Kirjan suunnitteli ja taittoi ulvilalainen PieniSuuri Idea ja painoi Plusprint.
Terja Wahlberg kertoo, että kirja on otettu innostuneesti vastaan. Sitä on lähetetty lähes 130 kappaletta eri puolille maakuntaa.
– Toivottavasti mahdollisimman moni ottaisi ohjeet käyttöön. Olemme jakaneet myös Taste Satakunta -tarroja ravintoloille ja logomme voi laittaa ruokalistaan, hän kertoo.
Joulupöytäänkin löytyy ideoita menuista.
– Esimerkiksi syksymenun karamellisoitu porsaankylki ja savustettu porsaan sisäfilee tai vaikkapa satakuntalainen piimäjuusto, Wahlberg vinkkaa.