Eläkeliiton Satakunnan piirin kannanotto koskien ikäihmisten hoitoa
Eläkeliiton Satakunnan piiri, johon kuuluu Satakunnan lisäksi Parkano, Kihniö ja Sastamalan alue, on huolestuneena seurannut ikäihmisten hoidon alasajoa Satakunnan ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla. Sodanjälkeiset kaksi sukupolvea ovat oman elämänsä saaneet seurata Suomen taloudellisen vaurauden nousseen maailmanlaajuisesti eliittimaiden tasolle. Mutta nyt kolmen vuoden yrityksellä hyvinvointi on ajautunut ikäihmisten kohdalla lähelle huutolaisaikaa. Digi- ja etäpalvelut ovat ikäihmisille moninaisten elämää rajoittavien sairauksien myötä menossa yhä hankalammaksi ja hoitopaikat vaihtuvat matkojen päähän omalta asuinalueelta.
Kun kotonaan asuvan pariskunnan autoa ajava parempikuntoinen sairastuu yllättäen vakavasti, on yhteiskunnalla kaksi hoidettavaa: toinen sairaalassa, toinen kotonaan 15-20 kilometrin päässä kotikunnan palveluista. Nämä huutolaisihmiset odottavat palvelijaansa toivoen edes yhtä käyntiä vuorokaudessa. Ja jos sairastunut sitten palautetaan sairaalasta, ei ole ollenkaan tavatonta, että pohjoissatakuntalainen ikäihminen palautetaan laitoshoitoon vaikkapa Raumalle. Siinä on yhteisessä kodissaan asuvalle puolisolle miettimisen paikka. Miten pärjään ja mistä saan apua omaan asumiseen?
Yhteiskunnan nykyinen suhtautuminen on mennyt eliitin rahankäytössä todella erikoiseksi. Nykyiset aluevaltuutetut halusivat kokouspalkkioiden pysyvän samalla tasolla tulevallakin valtuustokaudella. Puhumattakaan johtajien yli pääministeritason palkasta. Luulen, että heidän joukostaan ei löydy montaakaan sellaista, jonka kohdalla edellä kerrottu olisi sattunut omalle läheiselle. Vaikka kokouspalkkiot ovatkin pisara valtameressä olisi ele niiden pienentämisessä osoittanut jonkinlaista myötätuntoa, niille, joilla asiat todella ovat huonosti.
Tämän kirjoituksen on tarkoitus herättää satakuntalaiset pohtimaan tulevaisuuttaan myös niiden kohdalla, joilla elämänarvot ovat olleet aina heikomman puolella. Oma nokka on pidetty vain niin korkealla, ettei vesi mene sieraimiin. Tämä toisten huomioonottaminen ei maksa itselle mitään, mutta voi pelastaa monen ihmisen arjen vuosiksi eteenpäin.
Eläkeliiton Satakunnan piirin kevätkokous, puheenjohtaja Anja Tunturi