Keskustelu kasvusta ei tahdo mahtua porilaiseen pirtaan
Porissakin tuttu Turun kaupungin tutkimusjohtaja Timo Aro kertoi viime viikon perjantaina Helsingin Sanomissa (4.10.), kuinka Turku kasvaa nyt historiallisen nopeasti ja nopeammin kuin pääkaupunkiseutu tai Tampere. Tällä hetkellä Turussa on 205 000 asukasta. Vuonna 2040 ennusteen mukaan turkulaisia olisi 245 000. Väestönkasvu tulee erityisesti työ- ja koulutusperusteisesta maahanmuutosta. Juuri sellaisista maahanmuuttajista, joita varmasti jokainen alue tavoittelee.
Jotta alue kasvaa, siellä pitää olla imua. Turku on monen yliopiston ja korkeakoulun kaupunki, Turun yliopisto oli tänä vuonna suosituin yliopisto kevään yhteishaussa. Turku investoi tällä hetkellä niin konserttitaloon, raitiotiehen kuin tiedepuistoonkin. Kaupungissa on kasvusuunnitelma ja kasvutahto. Ilman jälkimmäistä ei ole ensimmäistä.
Porissa oli viime vuoden lopussa 83 000 asukasta. Alkuvuonna Porissa on iloittu muuttovoitosta, mikä on eri asia kuin väestönkasvu. Todennäköisesti Porin muuttovoitossa yksi iso selittävä tekijä on se, että Porissa asuvat ukrainalaiset pakolaiset ovat saaneet Porin kotikunnaksi. Kyse olisi siten kertaluonteisesta piristysruiskeesta. Samojen ennusteiden mukaan, joissa Turun väestö kasvaa vuoteen 2040 mennessä 40 000 asukkaalla, Porissa väestö vähenee vuoteen 2040 mennessä skenaariosta riippuen 4 000-7 000 asukasta. Keskeinen Porinkin ennusteeseen vaikuttava tekijä on maahanmuutto.
Väestönkehitys on keskeinen mittari, jolla kuvata alueen elinvoimaa. Pori voi taistella hiipuvia väestökehitystä vastaan, mutta se ei tapahdu ilman porilaisten omaa tahtoa rakentaa kaupungille kasvupolkua. Energiaa pitäisi alkaa käyttää tulevaisuuden rakentamiseen. Kasvun pohtinen, siitä keskusteleminen ja suunnitelmista päättäminen luo positiivisen kuvan kaupungista. Sellaista ilmapiiriä Pori tarvitsee ja sellaista ilmapiiriä Porista pitää ulospäin antaa. Jos Pori taasen näivettyy, se näkyy monessa. Kaupunkikeskusta autioituu, palvelut ja yritykset vähenevät, asuntojen arvot laskevat, yritykset eivät investoi, eikä synny uusia työpaikkoja. Negatiivinen kehä näkyy myös kaupungin verotuloissa, joiden merkitys on kasvanut kaupungin tuloissa, ja sitä kautta julkisissa palveluissa.
Kuntavaalit ovat kuuden kuukauden kuluttua. Vaaliohjelmissa puolueilla on mahdollisuus näyttää, onko niillä tahtoa rakentaa Porille kasvupolkua.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja