Koskela: Julkista hallintoa on tehostettava – Rajavartiolaitos esimerkkinä
Hyvinvointivaltiomme rakenteiden kestävyyttä koetellaan mittavammin sitten toisen maailmansodan. Velkakierre pitää saada pysäytettyä tällä hallituskaudella. Sopeutustoimet tulevat koskemaan jokaista. Keinoista voimme olla montaa mieltä, mutta päämäärä on yhteinen.
Julkinen hallinto on useassa yhteydessä saanut kritiikkiä tehottomuudestaan. Osa on varmasti ansaittua ja osa liioiteltua. Valtionhallintoon ollaan hallituksen kehyspäätösten mukaan tekemässä 400 miljoonan sopeutus. Jokaisen ministerin vastuualueelle tulee leikkauksia.
Jokaisella hyvinvointialueella on mittavasti alijäämää. Se tarkoittaa sellaisia toimenpiteitä, joita alueet eivät kykene ilman valtion ohjausta toteuttamaan. Puolet Suomen kunnista on puolestaan tilanteessa, jossa pelkkä menosopeutus ei riitä, vaan kuntaveron korotuskin on harkinnassa.
Yllä osoittamani esimerkit kuvaavat julkisen sektorin mittavia haasteita. Vaikeuksien ajasta on kuitenkin päästävä eteenpäin ja uskon, että parempaa on vielä edessä.
Sain vierailla viime viikolla Rajavartiolaitoksen Länsi-Suomen merivartiostossa. Vierailu avasi silmiä monessa asiassa. Sisäministeriön sektorille tuli muihin hallinnonaloihin verrattuna vähän leikkauksia, mutta sieltäkin nipsaistaan. Merkillepantavaa oli, miten realistisesti merivartiostossa suhtauduttiin tähän tilanteeseen. He olivat valmiita ottamaan vastaan tulevaisuuden haasteet: toimintaympäristön muutos, uudenlainen liikkuvuus ja teknologia sekä samalla osaamisvaatimusten kasvu ja kustannustason nousu.
Merivartioston komentajan alaisuudessa on 10 merivartioasemaa, kaksi vartiolaivaa ja rikostorjuntayksikkö. 300 henkilöä vartioi lähes 1 000 kilometriä aluevesirajaa tehokkaasti ja laadukkaasti. Tärkeänä osana on saumaton yhteistyö eri toimijoiden kuten pelastuslaitosten, hyvinvointialueiden, puolustusvoimien, poliisilaitosten, hätäkeskuksen, ELY-keskuksien, aluehallintovirastojen ja meripelastusyhdistysten kanssa. Mielenkiintoista oli kuulla, että heillä on sairauspoissaolojen määrä vain 3,3 työpäivää vuodessa (kunnissa ja sote-alueella luku on 15–20). Tämä kertoo osaltaan työyhteisön ilmapiiristä ja ennen kaikkea siitä, miten yhteisöä johdetaan.
Länsi-Suomen merivartiosto kutsuu itseään maailman parhaaksi merivartiostoksi. Tästä voi olla samaa mieltä. He ovat kannustava esimerkki siitä, miten yhteistyöllä ja hyvällä johtamisella saadaan aikaan toimiva ja yhteiskuntaa palveleva kokonaisuus.
Jari Koskela (ps.)
Kansanedustaja