Rami Nummi: Seitsemän päivää
Opiskelen tällä hetkellä yliopistokeskuksessa toimeentulotuen turvin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että rahan tarve arvioidaan kuukausittain uudelleen. Tiedot menneen kuukauden kuluista ja käsillä olevan tarpeista on lähetettävä Kelaan. Siitä kun paperit ovat lähteneet, alkaa seitsemän arkipäivän omavastuuaika. Toisin sanoen ainakin niin kauan kuluu, kunnes rahaa tulee.
Odotusta kertyy kuitenkin vähintään yhdeksän päivää, koska välissä on viikonloppu. Hakemusta ei siis kannata lähettää torstaina tai perjantaina, sillä silloin mukaan tulee kaksi viikonloppua eli vähintään yksitoista päivää. Yleensä toimeentulotukianomuksen lähettämisvaiheessa rahat ovat jo vähissä. Muutenhan koko tukea ei edes tarvitsisi hakea eikä siihen olisi oikeuttakaan.
Voin kertyneestä kokemuksestani sanoa, ettei se yhdeksän (tai yhdentoista) päivän jakso ole sellaista sohvalla makaamista kuin tukiasiakkaiden elämän usein väitetään olevan. Kyse on käytännöllisten ongelmien ratkaisemisesta. Siis siitä, voiko mennä kauppaan tai onko siinä mitään järkeä, kun rahat ovat niin vähissä. Laskujen eräpäivien siirroista täytyy ehkä neuvotella. Kotoa poistuminen vaikkapa kirjastoon voi olla poissa laskuista yksinkertaisesti siksi, että se kuluttaa energiaa, jolloin tulee nälkä. Sitten olisi ostettava ruokaa rahalla, jota ei ole.
Ellei onnistu hankkimaan työpaikkaa opiskeluiden ohelle, niin tukiloukussa pitkään riippuminen vaikuttaa itseluottamusta heikentävästi. Niin ei pitäisi olla, mutta niin on. Lisäksi huomion kiinnittyminen jatkuvasti toimeentuloon heikentää myös muuta toimintakykyä. Toimeentulotukiasiakkaan elämä onkin traumatisoivaa myös tutkimusten mukaan. Tästä syystä kannatan lämpimästi perustuloa. Se vapauttaisi epämääräisessä työmarkkinatilanteessa olevien energiaa ja lisäisi toimeliaisuutta. Osa-aika- ja silpputöiden vastaanotto olisi tällöin huomattavasti helpompaa.
Rami Nummi
Opiskelija, Pori