Po­rin tai­tei­li­ja­seu­ran P-gal­le­ri­as­sa on esil­lä äi­din, Ai­no Ka­ja­nie­men ja tyt­tä­ren, Au­ra Ka­ja­nie­men, kuu­des yh­teis­näyt­te­ly. Va­el­lus-näyt­te­ly on esil­lä 26. tam­mi­kuu­ta saak­ka.

Ai­no Ka­ja­nie­men ku­va­ku­dok­sis­sa vii­va, ku­dos ja ma­te­ri­aa­li ra­ken­ta­vat py­säh­ty­nei­tä het­kiä ja ver­taus­ku­val­li­sia aja­tel­mia elä­mäs­tä. Ku­va­ku­dok­set ker­to­vat ta­ri­noi­ta ih­mi­sis­tä ja elä­mäs­tä. Hän kä­sit­te­lee tai­tees­saan ih­mi­sen kas­vua ja elä­män ker­rok­sel­li­suut­ta ja tun­tei­ta: kai­paus­ta, pel­koa, iloa, hä­pe­ää, su­rua ja yh­tei­se­lon vai­keut­ta.

Au­ra Ka­ja­nie­mi kir­joo te­ok­sia hel­mis­tä. Pie­net la­si­hel­mi­par­tik­ke­lit ra­ken­ta­vat ku­via, jot­ka pääs­tä­vät va­lon läpi. Va­lo­ku­va­mai­set muo­to­ku­vat liik­ku­vat kat­so­jan pers­pek­tii­vis­sä. Hän kä­sit­te­lee ti­laa ih­mis­ten vä­lil­lä ja si­säl­lä. Muis­to­jen ha­jo­a­mis­ta ja pirs­ta­loi­tu­mis­ta haa­lis­tu­neik­si vä­läh­dyk­sik­si- lo­put­to­mas­ti sa­man­lai­si­na tois­tu­via het­kiä.

Va­el­lus-näyt­te­ly ku­vaa äi­din ja tyt­tä­ren lä­heis­tä suh­det­ta niin hen­ki­lö­koh­tai­sel­la, es­teet­ti­sel­lä kuin tai­teel­li­sel­la­kin ta­sol­la; kum­man­kin te­ok­sis­sa esiin­tyy usein eri muo­dois­saan ih­mis­hah­mo. Vuo­ro­pu­he­lu eri su­ku­pol­vien tai­tei­li­joi­den te­os­ten vä­lil­lä ra­ken­taa ajal­li­sen jän­nit­teen. Te­ok­set käy­vät tee­mal­lis­ta ja ma­te­ri­aa­lis­ta vuo­ro­pu­he­lua. Hei­dän te­ok­si­aan yh­dis­tää herk­kyys, sar­jal­li­suus ja ker­ron­nal­li­suus sekä hi­das, kä­sin te­ke­mis­tä ar­vos­ta­va to­teu­tus, ku­don­ta ja kir­jon­ta ovat suo­raan kä­si­työn tra­di­ti­os­ta. Kä­si­työn osuus on tun­nus­tet­tu ja mer­ki­tyk­sel­lis­tä, kui­ten­kin niin et­tä te­os­ten läh­tö­koh­ta on va­paan tai­teen es­te­tii­kas­sa.

Aino Kaijaniemen teos Aavistus, 2024.

Aino Kaijaniemen teos Aavistus, 2024.

Ai­no Ka­ja­nie­mi (1955) asuu Jy­väs­ky­läs­sä ja on val­mis­tu­nut tai­de­te­ol­li­ses­ta kor­ke­a­kou­lus­ta teks­tii­li­tai­tei­li­jak­si 1983 ja pi­tä­nyt sen jäl­keen yli 50 yk­si­tyis­näyt­te­lyä sekä osal­lis­tu­nut lu­kui­siin yh­teis­näyt­te­lyi­hin Suo­mes­sa ja ul­ko­mail­la 34 eri maas­sa. Hän on suun­ni­tel­lut ja val­mis­ta­nut yli 30 jul­kis­ta te­os­ta kau­pun­kien, val­ti­on ja yri­tys­ten ti­loi­hin sekä 7 kir­kon li­tur­gi­set teks­tii­lit. Or­na­mo ry ni­mit­ti hä­net vuo­den 2010 teks­tii­li­tai­tei­li­jak­si, Jy­väs­ky­län kau­pun­ki myön­si vuo­den 2010 kult­tuu­ri­pal­kin­non sekä val­tio 5-vuo­ti­sen apu­ra­han al­ka­en 2011 ja 2016 ja yli­mää­räi­sen tai­tei­li­ja­e­läk­keen vuo­des­ta 2021 al­ka­en.

Au­ra Ka­ja­nie­mi (1986) asuu Hel­sin­gis­sä ja on val­mis­tu­nut tai­teen mais­te­rik­si Hel­sin­gis­sä Aal­to-yli­o­pis­ton Tai­tei­den ja suun­nit­te­lun kor­ke­a­kou­lus­ta Fas­hi­on and Col­lec­ti­on De­sign- lin­jal­ta. Hän on myös val­mis­tu­nut Mik­ke­lin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­ta te­at­te­ri­pu­vus­ta­jak­si ja käy­nyt Ori­ve­den opis­ton pii­rus­tus­lin­jan. Hän on pi­tä­nyt 15 yk­si­tyis­näyt­te­lyä ja osal­lis­tu­nut usei­siin ryh­mä­näyt­te­lyi­hin niin Suo­mes­sa kuin kan­sain­vä­li­ses­ti.