Apua jatkajan etsimiseen – Satakunnan Yrittäjien omistajanvaihdosneuvontaa antaa nyt Jarkko Koskinen
Sanna Jääskeläinen
Paikallisen elinvoiman kannalta jokainen yritys on äärimmäisen tärkeä. Siksi Satakunnan Yrittäjissä halutaan vaikuttaa siihen, että elinvoimaisille yrityksille löytyy jatkaja silloin, kun yrittäjä haluaa myydä yrityksensä. Omistajanvaihdosneuvojaan saavat ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä niin myyjät kuin ostajat.
– Suomessa on arvion mukaan noin 30 000 yritystä tai yrittäjää, joilla on viiden vuoden sisällä mielessä yrityksen myyminen. Me yrittäjäjärjestössä haluamme varmistaa, etteivät nämä yrittäjät jää yksin, sanoo Jarkko Koskinen.
Hän on ollut Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja vuodesta 2017. Tämän vuoden alusta hän on toiminut myös omistajanvaihdosneuvojana.
– Nämä kaksi limittyvät toisiinsa ja minulla on jo ollut tapaus, jossa olen antanut molempiin neuvoja. Eli synergiaa on, hän sanoo.
Sekä omistajanvaihdos- että hankintaneuvonta ovat asiakkaalle ilmaisia. Omistajanvaihdosneuvonta on kuntien rahoittamaa, hankintaneuvonta ministeriön, niinpä molemmat ovat avoimia ihan kaikille yrittäjille.
Kun alkaa pohtia yrityksestä luopumista tai sukupolvenvaihdosta, kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa.
– Aloitamme neuvonnan keskustelulla, jossa varmistetaan, että yritys on myyntikuntoinen. Ettei ole mitään rasitteita, jotka laskisivat sen hintaa, Koskinen sanoo.
Tässä kohtaa tarkistetaan esimerkiksi se, että asiakassopimukset ovat kirjallisia ja että työsopimukset ovat kunnossa ja niitä noudatetaan. Kun myyntikuntoisuus on varmistettu, siirrytään miettimään, missä muodossa yritys myydään.
– Myyjän on määritettävä, miten haluaa yrityksensä myydä ja miten sitoutuu kaupassa eli onko tarvittaessa uuden yrittäjän käytettävissä ja kuinka pitkään. Myös yrityskaupan veroseuraamukset käydään läpi, etteivät ne tule yllätyksenä.
Kun kauppakuntoisuus on varmistettu ja suunnitelma myynnin muodosta on tehty – silloin on omistajanvaihdosneuvojan aika jättäytyä sivuun prosessista. Hän toki kertoo yrittäjälle vaihtoehdoista, joiden kautta jatkajaa voi etsiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Yrityspörssi ja ammattimaiset yritysvälittäjät.
– Seuraan aktiivisesti yrityskauppoja ja teen seurantasoittojakin. Yrityskaupat ovat usein pitkiä prosesseja ja on hyvä tietää, miten ne ovat edenneet, Koskinen sanoo.
Yksi omistajanvaihdoksen muoto on sukupolvenvaihdos. Myös siihen liittyen kannattaa olla yhteydessä neuvontaan. Koskinen vinkkaa, että esimerkiksi verotusseuraamusten minimoimiseen on mahdollisuuksia.
– Edellytys on, että asiat suunnitellaan ajoissa ja yritys on yli kymmenen vuotta vanha. Työkaluja on, hän vakuuttaa.
Yritystään myyvälle haastavinta on usein arvon määrittäminen. Siinäkin omistajanvaihdosneuvoja on apuna, jotta myyntihinta on realistinen suuntaan ja toiseen. Yrityksen ostaja tarvitsee yleensä neuvoja rahoituksen löytämisessä.
Yrityksen jatkajan etsimisessä on hyötyä myös siitä, että Satakunnan Yrittäjillä on aloittavien yrittäjien neuvontapalvelu. Yrittäjiksi haluavien joukossa voi aina olla joku, joka on kiinnostunut luopuvan yrittäjän yritystoiminnasta.
Jarkko Koskinen on kotoisin Varsinais-Suomesta. Hän on koulutukseltaan liiketalouden tradenomi ja suorittanut myös MBA-tutkinnon. Koskinen on itsekin toiminut yrittäjänä jo 15 vuoden ajan ja ollut sinä aikana mukana kolmessa yrityskaupassa. Hän uskoo sen syventävän näkemystä siitä, mitä yrityskaupassa kannattaa tehdä ja millaisia karikkoja välttää.
Rasmus Pudas
Missä syötiin?
Mexican taqueria El Oso on piristävä tulokas porilaisessa ravintolakentässä. Itäpuistoon toukokuun lopussa avattu ravintola on saanut nimensä espanjan kielen karhua tarkoittavasta sanasta. Ravintoloitsija Rasmus Pudas kertoo, että halusi tuoda Poriin erilaista tarjontaa – niinpä katse kohdistui Meksikoon, mutta kotimaisella twistillä.
– El Oson juuret juontavat suoraan meksikolaisen katuruoan ytimeen, mutta tietysti, kun ollaan lähes 10 000 kilometrin päässä, pitää välillä erilaisille raaka-aineille keksiä suomalaisia vastikkeita, hän kertoo.
Tarkoitus on kuitenkin tutustuttaa kävijät perinteiseen meksikolaiseen ruokaan.
– Monelle on varmasti meksikolainen ruoka tuttua, mutta usein se on hieman väärinymmärrettyä ja sekoittuu helposti tex-mex ruokiin, jotka ovat enemmän ja vähemmän muunneltu versio oikeasta meksikolaisesta, Pudas sanoo.
– Raaka-aineissa haluamme suosia lähituottajia, esimerkiksi Tenhon tilalta tulee lihoja, Karhulinnan jäätelöltä jätskit ja Porin paahtimolta kahveja.
Ravintola El Oso oli aluksi avoinna vain iltaisin, joulun alla lounas tuli mukaan tarjontaan. Lounasannokset ovat samaa makumaailmaa, mutta nopeammin syötäviksi suunniteltuja.
Rasmus Pudas on vasta 24-vuotias, mutta ravintoloitsijana hänellä on selkeä näkemys. Hän kertoo esimerkiksi suunnitelleensa ruokamenun suurimmaksi osaksi itse.
– Tietysti taustalla on monia tukihenkilöitä, esimerkiksi isäni on tässä hyvin vahvasti lähes päivittäin kaikennäköisissä hommissa aina auttamassa, hän kiittää.
Ravintoloitsija on itse pääasiassa keittiön puolella. Hän toivottaa kaikenikäiset tervetulleiksi tutustumaan meksikolaiseen makumaailmaan.
– Asiakaskunta on ollut ehkä hieman nuorempien aikuisten puolelta, kenties somessa tällä hetkellä leviävien meksikolaisten reseptien takia, mutta on ollut mahtavaa nähdä myös selvästi vanhemman kansan tykkäävän hieman eksoottisista mauista, hän sanoo.