Maailma sähköistyy – Sähkö-Rauman kasvun taustalla on toiminnan hajauttaminen usealle eri sektorille
Tuija Saarinen
Toni Siivonen on luotsannut toimitusjohtajan ominaisuudessa perinteikästä Sähkö-Raumaa puolisentoista vuotta. Rakentamisen hiipuminen ei näkynyt ainakaan viime vuoden liikevaihdossa, joka oli 8,3 miljoonaa euroa. Se on yli kolme miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2022
– Liikevaihdon harppaus selittyy osin muutaman ison urakan lopputulouttamisella ja edeltäjäni Marko Leppäahon tekemällä hyvällä työllä. Olemme myös pystyneet palkkaamaan puolentoista vuoden sisällä kymmenen uutta sähköasentajaa.
Alpo Heinikkalan vuonna 1979 perustama yritys työllistää tällä hetkellä alihankkijoineen 50 henkilöä. Suuria työmaita ovat viime aikoina olleet muun muassa ydinjätteen loppusijoitusluola Olkiluodossa ja Wintterin koulukampus Uudessakaupungissa. Referenssiluettelosta löytyvät myös muun muassa Rauman meriteollisuuspuisto ja Suomen merivoimien tilaamien sotalaivojen sähkötyöt. Isompien urakoiden rinnalla Sähkö-Rauma palvelee myös yksityisiä asiakkaita ja kotitalouksia, joiden osuus liiketoiminnasta on noin 30 prosenttia.
– Henkilöstöltämme sujuu pistorasian vaihto siinä missä teollisuuslaitosten vaativat prosessitkin. Kasvumme taustalla on se, ettemme ole keskittyneet vain yhteen osa-alueeseen, jolloin olisimme taloustilanteen notkahtaessa pulassa.
Toni Siivonen on toiminut perinteikkään Sähkö-Rauman toimitusjohtajana puolisentoista vuotta. Rakentamisen hiipumisesta huolimatta sekä yrityksen liikevaihto että henkilöstömäärä ovat kasvaneet.
Sähkö-Rauma tunnettiin pitkään asennuspalveluiden lisäksi Nummenkadulla sijaitsevasta valaisin- ja sähkötarvikemyyntiliikkeestä. Viitisen vuotta sitten myymälä siirtyi palvelemaan ainoastaan tiliasiakkaita eli käytännössä yrityksiä.
– Tänä päivänä myyntitoiminta ei ole enää se pääjuttu, vaan olemme keskittyneet urakointiin. Ovelta ei kuitenkaan käännytetä ketään, lupaa Siivonen.
Tiliasiakkaiden palvelemiseen siirtymisen taustalta löytyvät monen muunkin kivijalkamyymälän havaitsemat seikat.
– Kauppa on siirtynyt internetiin ja isoihin ketjuihin. Jos pistorasia maksaa puolet vähemmän muualla, ei kuluttaja välttämättä jaksa ajatella siinä kohtaa laatua.
Sähkö on tänä päivänä ehkä ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Tiede kehittää jatkuvasti tapoja saada sähköä niin aurinko-, tuuli- kuin vesivoimastakin. Autojen sähköistymiseen kytkeytyy tiiviisti kantaverkkojen vahvistaminen, jotta sähkön riittävyys voidaan turvata. Maailma sähköistyy ja ongelma on siinä, mistä löytää tekijät.
– Sähköala on todella suosittu, mutta koulutukseen tarvitaan korkea keskiarvo. Korkean keskiarvon oppilaista tulee kuitenkin useammin insinöörejä kuin asentajia.
– Teemme paljon yhteistyötä sähköalan ammattilaisia kouluttavan WinNovan kanssa. Meillä on tällä hetkellä kolme kaveria oppisopimuksella ja lisäksi harjoittelijoita.
Siivonen pitää aikaisempaa käytäntöä järkevämpänä, kun kaikki sähköalan opiskelijat opiskelivat ensin asentajiksi, tekivät muutaman vuoden töitä, ja palasivat sitten halutessaan koulunpenkille.
Siivosella on itselläänkin asentajatausta.
– Tein asentajan hommia työurani ensimmäiset viisi vuotta. Siitä on ollut hyötyä urallani.
Sähkö-Rauma on tehnyt ilmastositoumuksen, mikä tarkoittaa sitä, että yritys on toiminnassaan sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja näin osaltaan torjumaan ilmastonmuutosta.
Siivonen kuuluu Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton eli STUL ry:n hallitukseen. Liiton avulla jäsenyritykset pysyvät sähköalan viimeisimmän tietämyksen aallonharjalla.
– Sähköala menee koko ajan eteenpäin ja uusia standardeja astuu voimaan. Tämä on jatkuvaa tietojen päivittämistä ja kouluttautumista. Kaiken pitää lähteä turvallisuudesta, kun on kysymys sähköstä.
Siivosen ohjenuorana on ollut, ettei hyvää ja toimivaa yritystä kannata muutoksen vuoksi muuttaa.
– Haluamme kuitenkin hieman nykyaikaistaa yrityksen brändiä ja viestiä asiakkaille, että olemme menossa ajan virrassa eteenpäin. Tarkoitus on esimerkiksi lisätä näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja tuoda esiin sitä, miten huomioimme ilmastoasiat. Haluamme kehittää Sähkö-Raumaa kohti täyden palvelun sähkötaloa.
INFO:
Sähkö-Rauma Oy:
Perustettu vuonna 1979. Perustajina Alpo Heinikkala, Pertti Jantunen, Matti Kaukkila ja Olli Kaukkila.
Toimialoja ovat sähköurakointi ja -suunnittelu sekä sähkötarvikkeiden myynti.
Toimitusjohtajana vuodesta 2000 Marko Leppäaho ja vuodesta 2023 Toni Siivonen.
Vuonna 2023 yrityksen osake-enemmistö myytiin raumalaiselle Notra Oy:lle. Sähkö-Rauma jatkoi toimintaansa itsenäisesti omalla nimellään.
Asiakkaita ovat pääasiassa pien- ja keskisuuri teollisuus, liikeyhteisöt, julkishallinnon kohteet sekä yksityiset kotitaloudet.
Työllistää tänä päivänä alihankkijoineen 50 henkilöä.
Liikevaihto vuonna 2023 oli 8,3 miljoonaa euroa.