Yhteistyössä on voimaa Siikaisissa – kunta solmi marraskuussa elinvoimalupauksen
Positiivinen – ja heti hyväksi havaittu lupaus on signaali yrittäjien ja kunnan välisen yhteistyön kehittymisessä.
Seija Väre
Kirpeänä pakkasaamuna Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kari Varis keitteli aikaisin kahvia toimistollaan. Hän palaveerasi Siikaisten Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Herttua-Laihon kanssa. Siikaisten kunnanjohtaja Heli Kaskiluoto osallistui tapaamiseen etänä.
Elinvoimalupaus pitää sisällään viisi eri painopistealuetta, joita edistämällä halutaan konkreettisesti parantaa yritysten toimintaedellytyksiä ja samalla vahvistaa kunnan elinvoimaisuutta.
Ensimmäinen painopistealue määrittää sen, että kunta sitoutuu käymään aktiivista vuoropuhelua yrityskentän kanssa.
Herttua-Laiho kiitteli, että vuoropuhelu on ollut tähänkin asti hyvää. Asiat sujuvat hyvin, kun ymmärretään elinvoiman merkitys.
– Nyt meillä on draivia päällä. Asioista ääneen puhuttaessa sitoudutaan siihen, miten saataisiin houkuttelevampi toimintaympäristö ja samalla myös olemassa olevat yritykset pidettyä.
Järjestöpäällikkö korosti yrittäjien tarpeiden huomioimista eli pitovoimaa, kun moni kiinnittää huomiota vain vetovoimaan. Hänen mielestään toimiva vuoropuhelu koko kuntaorganisaation kanssa on tärkeää, jotta saadaan asiat kulkemaan sutjakkaasti päätöksentekokoneistosta.
Toisena kohtana lupauksessa on sujuva kaavoitus- ja lupaprosessi.
– Yrittäjän näkökulmasta ei ole ollut ongelmia. Pienen kunnan etuhan on, että se on ketterää, Herttua-Laiho pohti.
Yrittäjämyönteiset hankinnat ovat tärkeitä ja Herttua-Laiho tietää, että kunta pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan käyttämään paikallisia toimijoita.
– Kilpailutuksia tehdessä pitäisi ottaa huomioon, että kaikki hankinnat eivät ole niin isoja kokonaisuuksia, etteikö pienikin yritys voisi ottaa osaa, Varis lisäsi.
Siikainen solmi marraskuussa elinvoimalupauksen. Kuvassa Siikaisten kunnanjohtaja Heli Kaskiluoto, Siikaisten Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Herttua-Laiho ja Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kari Varis. Kuva: Miia Leivo
Yritysvaikutusten arviointi on myös tärkeää.
– Pitäisi aina miettiä, miten päätös tulisi vaikuttamaan yritysten elin-, veto- ja pitovoimaan, Varis korosti.
Viimeisenä kohtana lupauksessa sitoudutaan yhdessä edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä ja kunnassa on perustettu yhteinen, 4–6 kertaa vuodessa kokoontuva elinkeinotiimi.
Varis kertoi, että yrittäjäaktiivinen kysely on tietyllä tavalla yrittäjäyhdistyksen ja kunnan sisäistä auditointia. Helmikuussa alkaa yrittäjien kuntabarometri, mikä puolestaan on ulkoista auditointia. Sitä kautta selvitetään, miten kunnan päätöksenteko toimii.
Vuosi sitten valittu Siikaisten Yrittäjien puheenjohtaja iloitsi siitä, että hän kuten myös viime vuonna työnsä aloittanut kunnanjohtaja katselevat eteenpäin uusin silmin.
– Olemme molemmat energisiä, eikä meillä ole vedettävänä mitään vanhaa rekeä perässä, hän naurahti.
Järjestöpäällikkö lisäsi, että yhteistyö kantaa laajemminkin, sillä kuntamenestys hehkuu aina myös viereisiin kuntiin.
Kunnanjohtaja Heli Kaskiluoto kertoi omalta osaltaan pyrkivänsä ylläpitämään jatkuvaa vuorovaikutusta kunnan yrittäjien kanssa, niin isompien kuin yksinyrittäjienkin.
– Olen tehnyt koko vuoden yritysvierailuja. Säännölliset yrittäjien aamukahvit ovat muodostuneet meillä jo perinteeksi.
Kaskiluodon mukaan kunta on myös terävöittänyt mainontaa ja yleistä esilläoloa. Sillä on varmasti positiivista pitovoimavaikutusta alueella toimiville yrittäjille.
– Työ ei tule valmiiksi varmaan koskaan, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvaa kehitystyötä. Sillä lisäämme omalta osaltamme kunnan elinvoimaisuutta ja yrittäjämyönteisyyttä.