Negatiiviset uutiset vääristävät kokonaiskuvaa jääkiekosta – Haastattelussa Lukon toimitusjohtaja ja Jääkiekkoliiton puheenjohtaja
Pauli Uusi-Kilponen
Jääkiekon saamasta negatiivisesta julkisuudesta saa helposti sen kuvan, ettei liitossa ja seuroissakin tehdä mitään ikävien reunailmiöiden kitkemiseksi. Niin Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas kuin Jääkiekkoliiton tuore puheenjohtaja Heikki Hietanen sanovat ykskantaan, ettei tämä pidä paikkaansa.
Kunnaksen mukaan ongelmat, huono käytös, lajiin kuulumattomat väkivaltaisuudet jne. käsitellään seuran sisällä ja tapauskohtaisesti määritellään sanktiot.
– Toki myös käymme koko joukkueelle läpi vastuullisuusasiat, hän sanoo.
Kunnas muistuttaa, että lajissa painotetaan nuorimmista junioreista lähtien hyvää käytöstä. Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, miten näitä asioita viedään konkretian tasolle eli juniorijoukkueisiin. Kunnas itse valmentaa Lukon U-13-joukkuetta.
Eivätkä kasvatukselliset asiat jää vain kunkin seuran kontolle. Jääkiekkoliitolta tulee seuroille ohjeistusta arvoista ja hyvästä käytöksestä. Heikki Hietanen sanoo, että liiton ohjeistuksessa seuroille painotetaan ei vain hyviä valmiuksia lajiin, vaan yleensä elämään.
– Tarkoituksen on kasvattaa lajin parissa hyviä ja hyväkäytöksisiä ihmisiä, hän sanoo.
Kuten aikuisissa, myös junioripuolella sattuu ja tapahtuu. Poikapelaajien rasistinen käytös johti aina valtakunnan uutisotsikoihin asti. Onko lajilla tietynlainen macho-imago, johon pelaajat helposti samaistuvat junioreita myöten? Pitää olla enemmän kova kuin hyvä jätkä.
– En allekirjoita tuollaista väittämää, Hietanen sanoo.
Hän näkee yhtenä ongelmana sen, ettei lajin myönteistä ja kasvatuksellisista asioista ole kyetty viestimään tarpeeksi. Ongelmansa on hänen mukaansa siinäkin, miten viestit saadaan medioissa läpi.
– Tällaiset asiat eivät kiinnosta mediaa samalla tavalla kuin ongelmat.
Hietanen tunnustaa, että liiton ja miksei liigankin viestinnästä löytyy parannettavaa koska omia viestejä ei ole saatu toivotusti läpi.
Suomen ylivoimaisesti mediaherkin urheilulaji, jääkiekko, saa Kunnaksen ja Hietasen mukaan ansiotta ja ansiosta paljon negatiivista julkisuutta.
– Yksittäiset tapaukset pilaavat lajin mainetta, harmittelee Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas.
Lukkokaan ei ole säästynyt negatiivisilta otsikoilta. Puolustaja Tarmo Reunasen epäasiallinen huutelu vastustajalle aiheutti pelikiellon ja suuren julkisen kohun. Huutelu viittasi vastapuolen pelaajan sukupuoliseen suuntautumiseen.
Tapaus kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin Liigassa puututaan tiukasti epäasialliseen käytökseen ja toisaalta kohu kertoo lajin mediaherkkyydestä. Valtamedioiden lisäksi aiheesta käyty keskustelu räjähti sosiaalisessa mediassa ihan omiin sfääreihinsä.
Lukko joutui jo toisen kerran kuluvan kauden aikana ikävän kirjoittelun kohteeksi, kun kaksi liigajoukkueen pelaajaa vietiin putkaan kostean illan jälkeen.
Tampereella liigapelaaja on syytteessä raiskauksesta, jyväskyläläinen pelaaja sai vankeustuomin raiskauksesta.
Lehtereillä kysytään, mikä lajissa mättää.
– Kyse on todella yksittäisistä tapauksista. En halua vähätellä tapahtuneita ja jokainen on liikaa, mutta on hyvä laittaa väärinkäytökset ja niitä seurannut julkisuus oikeaan perspektiiviin. Näitähän tapahtuu valitettavasti muissakin työyhteisöissä ja aloilla, ei ainoastaan urheilussa, Kunnas sanoo.
Lukon toimitusjohtajan puheet saavat vahvistusta Sanoman tekemän selvityksen mukaan. Kymmenen viime vuoden aikana 14 liigapelaaja on tuomittu rikoksista. Puolet heistä sai sakkorangaistuksen ylinopeudesta ja liikenteen vaarantamisesta.
Lähes jokaista tapausta on seurannut valtakunnallinen kohu ja laaja keskustelu sosiaalisessa mediassa. Kunnas sanoo, että pelaajat kyllä ymmärtävät julkisuusherkkyyden ja sen, että he edustavat yksilöinä koko lajia.
– Näitä asioita käydään aina kauden aikana läpi ja pelaajat tietävät vastuunsa. Käymme myös läpi seuran arvot, joihin kuuluvat asiallinen käytös kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella ja vastustajan sekä erotuomarien kunnioittaminen.