Ari An­te­roi­nen

Suo­men So­pi­mus­pa­lo­kun­tien Liit­to ry (SSPL) va­lit­si eu­ra­lai­sen Kaut­tu­an Teh­tai­den VPK:n vuo­den 2024 so­pi­mus­pa­lo­kun­nak­si tun­nus­tuk­se­na sen pa­nok­ses­ta pe­las­tus­toi­mes­sa ja pai­kal­li­ses­sa tur­val­li­suus­työs­sä.

So­pi­mus­pa­lo­kun­nat tuot­ta­vat mer­kit­tä­vän osan pe­las­tus­toi­men pal­ve­luis­ta eri­tyi­ses­ti haja-asu­tu­sa­lu­eil­la, jois­sa ne tar­jo­a­vat no­pe­aa ja pai­kal­li­ses­ti saa­ta­vil­la ole­vaa apua hä­ly­tys­teh­tä­vis­sä. Va­lin­ta­pe­rus­teis­sa ker­ro­taan, et­tä pal­kit­tu VPK on toi­min­tan­sa ai­ka­na on­nis­tu­nut uu­dis­tu­maan ja ke­hit­tä­mään toi­min­taan­sa, mikä on teh­nyt sii­tä esi­mer­kil­li­sen toi­mi­jan pe­las­tu­sa­lan ken­täl­lä. Sen työ on ol­lut pit­kä­jän­teis­tä ja mo­ni­puo­lis­ta.

– Olem­me tääl­lä Eu­ras­sa tosi otet­tu­ja ja yl­pei­tä tuos­ta va­lin­nas­ta. Olem­me vii­me vuo­si­na muut­ta­neet tätä te­ke­mi­sen mei­nin­kiä jol­la­kin ta­val­la. Suun­ni­tel­laan ja kou­lu­te­taan, seu­ra­taan pä­te­vyyk­siä ja re­a­goi­daan tar­vit­ta­es­sa. On tämä huo­mi­o­no­soi­tus hi­ton kova jut­tu, to­te­aa Kaut­tu­an Teh­tai­den VPK:n hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pasi Lam­men­sa­lo.

Kaut­tu­an Teh­tai­den VPK on osal­lis­tut­ta­nut jä­se­ni­ään toi­min­taan ja­ka­mal­la vas­tuu­ta pa­lo­kun­ta­lai­sil­le ja pe­rus­ta­mal­la eri osa-alu­eis­ta vas­taa­via ryh­miä, ku­ten kou­lu­tus-, ka­lus­to- ja some-ryh­mät. Toi­min­ta­ta­pa on li­sän­nyt yh­tei­söl­li­syyt­tä ja mah­dol­lis­ta­nut jo­kai­sel­le jä­se­nel­le ak­tii­vi­sen roo­lin pa­lo­kun­nas­sa.

Pa­lo­kun­nas­sa toi­mi­vat ak­tii­vi­set nuo­ri­so-, nais-, hä­ly­tys-, ve­si­pe­las­tus- ja ve­te­raa­ni­o­sas­tot. En­si­vas­te­toi­min­taan pa­lo­kun­ta osal­lis­tuu Eu­ran VPK:n kans­sa yh­tei­sen en­si­vas­te­o­sas­ton kaut­ta. Viik­ko­har­joi­tus­ten li­säk­si pa­lo­kun­ta jär­jes­tää myös laa­jem­pia kou­lu­tus­päi­viä.

VPK on myös mer­kit­tä­vä pe­las­tu­sa­lan kou­lut­ta­ja ja sy­säys pe­las­tu­sa­lan töi­hin. VPK:sta on saa­tu kou­lu­tet­tua use­am­pia pe­las­tu­sa­lan am­mat­ti­lai­sia.

– Olem­me vä­hän yl­pei­tä­kin täs­tä, kun meil­tä on läh­te­nyt ka­ve­rei­ta eteen­päin. Esi­mer­kik­si TVO:n teh­das­pa­lo­kun­nan pääl­lik­kö Vesa Ka­ta­vis­to on meil­tä läh­töi­sin. Tänä ke­vää­nä Pe­las­tu­so­pis­tos­ta val­mis­tui puo­les­taan kak­si mei­dän jä­sen­tä, Lam­men­sa­lo ke­hai­see.

Kaut­tu­an Teh­tai­den VPK:n pa­lo­a­se­man pääl­lik­kö Ee­rik Nur­mi on hän­kin töis­sä Ol­ki­luo­dos­sa Ka­ta­vis­ton alai­se­na.

Kaut­tu­an Teh­tai­den VPK on pe­rus­tet­tu vuon­na 1906, ja sen juu­ret ovat sy­väl­lä Kaut­tu­an te­ol­li­ses­sa his­to­ri­as­sa, ku­ten ni­mes­tä voi pää­tel­lä. Toi­min­ta on alus­ta al­ka­en suun­tau­tu­nut myös teh­tai­den ul­ko­puo­lel­le ja se on säi­lyt­tä­nyt vah­van yh­tey­den pai­kal­li­seen te­ol­li­suu­teen ja yh­tei­söön.

– Meil­lä on täl­lä het­kel­lä noin sata jä­sen­tä. Hä­ly­ty­so­sas­tos­sa on 50 ni­meä ja sit­ten ovat nai­so­sas­to, nuo­ri­so-osas­to ja ve­te­raa­nit, Lam­men­sa­lo avaa.

Saa­daan­ko nuo­ria hy­vin mu­kaan?

– On­han se si­ten, et­tä kun 10-vuo­ti­aa­na tul­laan mu­kaan, niin sit­ten mur­ro­si­äs­sä al­ka­vat muut asi­at kiin­nos­ta­maan. Ei eh­kä ihan niin pal­jon saa­da nuo­ria mu­kaan, kuin ha­lu­ai­sim­me. Seu­raam­me toki ikä­ja­kau­maa, ei­kä se nyt niin huo­no ole. Olem­me tääl­lä kui­ten­kin muut­to­tap­pi­o­kun­nas­sa ja moni läh­tee muu­al­le opis­ke­le­maan. Mon­ta hy­vää ka­ve­ria on sil­lä tiel­lä, Lam­min­sa­lo sa­noo.

– Tais­tel­laan ih­mis­ten va­paa-ajas­ta. Tääl­lä on pal­jon mui­ta­kin har­ras­tuk­sia tar­jol­la, Nur­mi li­sää.

VPK an­taa eväi­tä elä­mään, en­si­a­pu­tai­to­ja ja val­miut­ta sekä roh­keut­ta toi­mia eri ti­lan­teis­sa.

– Se on ar­vo­kas­ta, Lam­mi­sa­lo nä­kee.

Lam­min­sa­lo ja Nur­mi to­te­a­vat, et­tä hy­väs­sä po­ru­kas­sa on kiva har­ras­taa.

– Se on sitä yh­tei­söl­li­syyt­tä. Ja tot­ta kai se an­taa tyy­dy­tyk­sen, kun pe­las­tus- ja en­si­vas­te­teh­tä­vis­sä on­nis­tum­me yh­des­sä hy­vin. Sii­tä saa buus­tia, Lam­min­sa­lo ker­too.

Suo­mes­sa on nyt jon­kin ai­kaa to­tu­tel­tu hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­siin ja nii­den toi­min­taan. Mi­ten tämä nä­kyy pe­las­tus­toi­mes­sa?

– Vie­lä ei ole pal­jon muu­tok­sia nä­ky­nyt, mut­ta kyl­lä sii­nä yl­lä lei­juu sel­lai­nen pil­vi, et­tä hy­vin­voin­ti­a­lue on sy­no­nyy­mi sääs­tä­mi­sel­le ja vel­kaan­tu­mi­sel­le. Kyl­lä me vä­hän tu­le­vai­suut­ta pel­kääm­me, Lam­min­sa­lo vas­taa.

– Pe­las­tus­toi­mi on ai­ka pie­ni osa hy­vin­voin­ti­a­lu­een or­ga­ni­saa­ti­o­ta, mut­ta tääl­lä­kin on sääs­töis­tä toki pu­hut­tu. Var­maan jo­tain juus­to­höy­lää tul­laan käyt­tä­mään, Lam­min­sa­lo epäi­lee.