Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Eh­do­tuk­sen vas­tus­ta­jien mie­les­tä las­ten van­hem­pien sana ei pai­na tip­pa­kaan ja pe­rus­te­lut las­ten oi­keuk­sien to­teu­tu­mi­ses­ta on­tu­vat pa­has­ti.

– Eu­ra­jo­ki sa­haa omaa ok­saan­sa tap­pa­mal­la suu­rim­mat ve­to­voi­ma­te­ki­jän­sä, ky­lä­kou­lut ja sen myö­tä elin­voi­mai­set ky­län­sä. Teot ovat räi­ke­äs­sä ris­ti­rii­das­sa kun­nan mark­ki­noin­nin ja ky­lien ke­hit­tä­mis­hank­keen kans­sa, kir­joi­te­taan ky­lä­läis­ten ko­ko­a­mas­sa net­ti­ad­res­sis­sa.

Net­ti­kir­joi­tuk­sis­sa ar­vos­tel­laan myös sitä, et­tei las­ten oi­keuk­sien to­teu­tu­mis­ta ole riit­tä­väs­ti tut­kit­tu. Myös lap­si­val­tuu­tet­tu Eli­na Pek­ka­ri­nen kom­men­toi taan­noin Ylen haas­tat­te­lus­sa, et­tä kun­nat ohit­ta­vat las­ten oi­keu­det lä­hes poik­keuk­set­ta ta­lou­del­li­sis­ta syis­tä.

Lo­pet­ta­mi­su­han al­la ovat Ri­kan­ti­lan, Sy­dän­maan, Kui­va­lah­den ja Lin­na­maan kou­lut. Näis­sä ky­lis­sä mur­hee­na on myös se, et­tä jos kou­lu­ja lyö­dään pää­hän, niin ky­lien ve­to­voi­ma heik­ke­nee ja kiin­teis­tö­jen hin­nat las­ke­vat. Esi­merk­ke­jä ky­lien kuih­tu­mi­ses­ta löy­tyy Suo­mes­ta pal­jon, to­de­taan net­ti­ad­res­sin kir­joi­tuk­sis­sa.

Eu­ra­jo­ki on yk­si har­vois­ta Suo­men kun­nis­ta, joka on pi­tä­nyt tä­hän as­ti osan ky­lä­kou­luis­ta toi­min­nas­sa, vaik­ka op­pi­las­mää­rät ei­vät ole täyt­tä­neet ide­aa­li­na pi­det­tyä 15–20 op­pi­las­ta.

Si­vis­tys­joh­ta­ja Veli-Pek­ka Lei­non joh­ta­man työ­ryh­män esi­tys ky­lä­kou­lu­jen lo­pet­ta­mi­ses­ta pe­rus­tuu las­ke­viin op­pi­las­mää­riin. Esi­mer­kik­si Ri­kan­ti­las­sa ope­tus on jo lop­pu­nut op­pi­las­pu­lan ta­kia. Kun en­nus­te oli 14 op­pi­las­ta, vain kuu­si op­pi­las­ta il­moit­tau­tui.

Lo­pet­ta­mis­hank­keen vas­tus­ta­jien mu­kaan op­pi­lai­den van­hem­mat en­na­koi­vat, mitä tu­lee ta­pah­tu­maan ja il­moit­ti­vat lap­sen­sa jo toi­seen kou­luun.

Sy­dän­maan kou­lun op­pi­las­mää­rä on 16 ja las­kee en­nus­teen mu­kaan yh­del­lä en­si vuon­na. Sel­vi­tyk­sen mu­kaan mää­rä on lii­an pie­ni ope­tuk­sen tar­koi­tuk­sen­mu­kai­seen jär­jes­tä­mi­seen.

Kui­va­lah­den kou­lua käy 16 op­pi­las­ta täl­lä het­kel­lä ja kah­den vuo­den jäl­keen mää­rä las­kee ar­vi­on mu­kaan kah­teen­tois­ta.

Lei­non ko­ros­taa, et­tä si­vis­tys­lau­ta­kun­nan pää­tö­seh­do­tus pe­rus­tuu ar­vi­oi­hin op­pi­las­mää­ris­tä ja sii­tä, mi­ten las­ten etu to­teu­tuu jat­kos­sa­kin.

– Eu­ra­jo­ki on edel­leen lap­siys­tä­väl­li­nen, vaik­ka val­tuus­to pää­tyi­si­kin pää­tö­seh­do­tuk­sen mu­kai­seen rat­kai­suun, sa­noo Lei­no ja pai­not­taa:

– Mi­tään ei ole vie­lä pää­tet­ty!

Pää­tök­sen te­kee Eu­ra­jo­en val­tuus­to ku­lu­van vuo­den ai­ka­na.

Lei­no va­kuut­taa, et­tä val­tuus­ton mah­dol­li­sen kou­lu­jen lo­pet­ta­mis­pää­tök­sen jäl­keen­kin kaik­ki pe­ru­so­pe­tuk­sen lap­set ovat yh­den­ver­tai­ses­sa ase­mas­sa niin lii­kun­ta­paik­ko­jen suh­teen kuin aa­mu- ja il­ta­päi­vä­toi­min­nas­sa.

Si­vis­tys­lau­ta­kun­nan mu­kaan op­pi­las­huol­lon pal­ve­lut pys­ty­tään tur­vaa­maan vä­hin­tään ny­kyi­sel­lä ta­sol­la. Lu­pauk­se­na on, et­tä op­pi­mi­sen tuen ja eri­tyi­sen tuen sekä te­hos­te­tun tuen pal­ve­lu­ja py­sy­tään jopa te­hos­ta­maan.

Kou­lu­mat­kat pi­te­ne­vät. Nii­hin liit­ty­vät asi­at lu­va­taan jär­jes­tää op­pi­lai­den van­hem­pien kans­sa yh­teis­työs­sä.

– Ym­mär­rän hy­vin op­pi­lai­den van­hem­pien huo­len. Esi­mer­kik­si sii­tä, mi­ten yh­den­ver­tai­suus op­pi­lai­den koh­dal­la to­teu­tuu. Pi­tää kui­ten­kin muis­taa op­pi­las­ke­hi­tys, joka on koko ajan las­ke­va, sa­noo Lei­no.

Hän on jou­tu­nut asi­as­sa ko­vaan pai­neen al­le. On­han hän myös lap­siys­tä­väl­li­nen kun­ta -pro­jek­tin koor­di­naat­to­ri.

Lu­vut ker­to­vat kyl­mää fak­taa ti­lan­tees­ta. 2017 pe­rus­kou­lui­käi­siä oli Eu­ra­jo­el­le 1 193 ja en­nus­teen mu­kaan hei­tä on vuo­si­kym­me­nen lop­puun men­nes­sä 355 op­pi­las­ta vä­hem­män eli 838. Ny­kyi­set kou­lu­ti­lat vas­taa­vat 1 500 op­pi­laan tar­vet­ta.

Si­vis­tys­lau­ta­kun­nan pää­tö­seh­do­tuk­sen mu­kaan Ri­kan­ti­lan kou­lun toi­min­ta lop­puu ku­lu­van vuo­den lo­pul­la, Sy­dän­maan ja Kui­va­lah­den kou­lut 31.7.2025. Lin­na­maan kou­lu lop­puu vuot­ta myö­hem­min.

Eu­ra­jo­en kou­lu­jen ku­lut kou­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­sen mu­kaan.

• Huh­dan kou­lu: 16 078 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Kes­kus­tan kou­lu: 10 664 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Kui­va­lah­den kou­lu 28 604 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• La­pi­jo­en kou­lu 13 040 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Lin­na­maan kou­lu 21 047 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Ri­kan­ti­lan kou­lu 58 815 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Sy­dän­maan kou­lu 26 361 eu­roa/op­pi­las/vuo­si

• Lu­vi­an yh­te­näis­kou­lu 11 142 eu­roa/op­pi­las/vuo­si