Lääkitsemisen potilasvahingot liittyvät esimerkiksi verenohennuslääkkeisiin, antibiootteihin tai lääkkeiden yhdistelmiin
Emmi Tilvis / STT
Potilasvahinkoina korvatut lääkevahingot liittyvät useimmiten verenohennuslääkkeisiin, antibiootteihin tai useamman lääkkeen yhdistelmään.
Lääkevahinkona korvataan esimerkiksi tilanteita, joissa potilaalle on annosteltu väärä määrä lääkettä tai kokonaan väärää lääkettä. Lääkkeistä aiheutuvia sivuvaikutuksia ei korvata potilasvahinkona, jos lääke on määrätty ja annettu asianmukaisesti. Tällaiset vahingot kuuluvat Suomen Keskinäisen Lääkevahinkovakuutusyhtiön rooteliin.
Potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi kertoo, että etenkin verenohennuslääkkeisiin ja antibiootteihin liittyy paljon sellaisia vahinkoja, joissa lääkehoito oli väärin ajoitettu. Lääkitys olisi joko pitänyt aloittaa aiemmin tai se lopetettiin liian aikaisin.
– Niissä voi olla hyvinkin vakavia seurauksia. Jos esimerkiksi jätetään kokonaan määräämättä verenohennuslääke, potilas voi saada vaikka syvälaskimotukoksen tai keuhkoveritulpan, kertoo Tolvi STT:lle.
Jos taas antibiootti jätetään määräämättä, seurauksena voi olla esimerkiksi leikkaushaavan tulehtuminen. Tolvin mukaan Suomessa on jonkin verran alueellisia eroja siinä, aloitetaanko ennaltaehkäiseviä lääkityksiä.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot ovat vain pieni osa kaikista potilasvahingoista, noin neljä prosenttia korvattavista vahingoista. Tolvin mukaan tämä osuus on pysynyt viime vuosina aika samankaltaisena.
Viime vuonna potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Ratkaisuja vahingon korvattavuudesta annettiin 10 500, kerrotaan Potilasvakuutuskeskuksen verkkosivuilla.
Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin, eli kivun poistoon lääketieteellisen toimenpiteen aikana.
Leikkauksissa on paljon vaiheita, minkä vuoksi riskipaikkoja vahingoillekin on paljon.
– Aina leikkauksiin liittyy mahdollisia komplikaatioita, sanoo Tolvi.
Lääkehoidon vahinkojen lisäksi vuosittain korvataan muutamia lääkkeen toimittamisvahinkoja, jotka tarkoittavat reseptilääkkeiden virheellistä luovutusta apteekista.