An­nii­na Kor­pe­la, Eli­as Pel­to­nen / STT

Ko­lum­bi­an Ca­lis­sa al­kaa tä­nään YK:n luon­to­ko­kous COP16, jos­ta toi­vo­taan jat­koa me­nes­tyk­se­nä pi­de­tyl­le tois­sa­vuo­den ko­kouk­sel­le. Kak­si­viik­koi­sen ko­kouk­sen kes­kei­se­nä ta­voit­tee­na on so­pia maa­il­man­laa­juis­ten luon­to­ta­voit­tei­den toi­meen­pa­nos­ta ja seu­ran­nas­ta.

Ky­sees­sä on suu­rin kos­kaan jär­jes­tet­ty luon­to­ko­kous. Neu­vot­te­lui­hin ja eri­lai­siin si­vu­ta­pah­tu­miin odo­te­taan noin 14 000:ta osal­lis­tu­jaa. Ko­kouk­seen osal­lis­tuu usei­den mai­den pää­mie­hiä sekä noin sa­dan maan mi­nis­te­rit.

Suo­men val­tuus­kun­taa ko­kouk­ses­sa joh­taa ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Kai Myk­kä­nen (kok.).

Luon­to­ko­kous on en­sim­mäi­nen sen jäl­keen, kun lä­hes 200 maa­ta, Suo­mi mu­kaan lu­kien, pää­si­vät yh­tei­sym­mär­ryk­seen uu­sis­ta kan­sain­vä­li­sis­tä ta­voit­teis­ta luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­sek­si vuon­na 2022 Ka­na­dan Mont­re­a­lis­sa jär­jes­te­tys­sä ko­kouk­ses­sa. Tuol­loin so­vit­tiin luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­ses­tä ja luon­non ti­lan vah­vis­ta­mi­ses­ta vuo­teen 2030 men­nes­sä.

Ta­voit­tee­na on muun mu­as­sa suo­jel­la 30 pro­sent­tia maa­il­man maa- ja me­ri­a­lu­eis­ta ja en­nal­lis­taa vä­hin­tään 30 pro­sent­tia maa­il­man hei­ken­ty­neis­tä eko­sys­tee­meis­tä vuo­teen 2030 men­nes­sä.

YK:n pää­sih­tee­ri An­to­nio Gu­ter­res toi­voi mail­ta mer­kit­tä­viä pa­nos­tuk­sia ra­has­tol­le, jon­ka ta­voit­tee­na on tu­kea kak­si vuot­ta sit­ten Ka­na­das­sa hy­väk­sy­tyn luon­non mo­ni­muo­toi­suus­ke­hyk­sen ta­voit­tei­den toi­meen­pa­noa. Gu­ter­res toi­voi sun­nun­tai­na jul­kais­tus­sa vi­de­o­lau­sun­nos­saan myös si­tou­tu­mis­ta mui­den yk­si­tyis­ten ja jul­kis­ten ra­hoit­ta­jien mu­kaan saa­mi­sek­si vii­me vuon­na pe­rus­te­tun ra­has­ton ra­hoit­ta­mi­sek­si.

Gu­ter­res ko­ros­ti luon­non tu­ho­a­mi­sen li­sää­vän konf­lik­te­ja, näl­kää, tau­te­ja ja köy­hyyt­tä sekä hei­ken­tä­vän kan­san­ta­louk­sia.

– Ro­mah­duk­set luon­non tar­jo­a­mis­sa an­neis­sa, ku­ten pö­ly­tyk­ses­sä ja puh­taas­sa ve­des­sä, joh­tai­si­vat maa­il­man­laa­jui­ses­ti bil­joo­nien dol­la­rei­den me­ne­tyk­siin, ja eni­ten kär­si­si­vät köy­hät, Gu­ter­res sa­noi.

Gu­ter­re­sin mu­kaan sel­lai­sen tu­le­vai­suu­den vält­tä­mi­sek­si mai­den oli­si kun­ni­oi­tet­ta­va hy­väk­sy­mi­ään ra­hoi­tus­pää­tök­siä ja li­sät­tä­vä tu­ke­aan ke­hit­ty­vil­le mail­le.

– Luon­nos­ta hyö­ty­vien on osal­lis­tut­ta­va sen suo­je­le­mi­seen ja en­nal­lis­ta­mi­seen, Gu­ter­res sa­noi.

En­si vuon­na ra­has­ton kaut­ta on tar­koi­tus saa­da vä­hin­tään 20 mil­jar­dia dol­la­ria ke­hit­ty­nei­den mai­den tar­jo­a­maa ra­hoi­tus­ta ke­hit­ty­vien mai­den luon­non­suo­je­lup­ro­jek­tei­hin. Vuo­teen 2030 men­nes­sä ra­has­ton vuo­sit­tai­sen ra­hoi­tuk­sen on tar­koi­tus ol­la vä­hin­tään 200 mil­jar­dia dol­la­ria.

------

Läh­tee­nä myös uu­tis­toi­mis­to AFP