Pori Jaz­zin omis­tus­muo­toa sel­vit­tä­mään ase­te­tun työ­ryh­män esi­tyk­ses­sä vas­tuu­ta Pori Jazz -fes­ti­vaa­lin jär­jes­tä­mi­ses­tä eh­do­te­taan siir­ret­tä­väk­si uu­del­le osa­keyh­ti­öl­le, Pori Jazz Fes­ti­val Oy:lle, jon­ka osak­kee­no­mis­ta­jik­si tu­li­si­vat ta­sa­o­suuk­sin Svens­ka Kul­tur­fon­den i Björ­ne­borg (SKiB), Sa­ta­kun­nan Osuus­kaup­pa sekä Kor­si-sää­tiö. Kyse on eh­do­tuk­ses­ta, jo­hon Pori Jazz ry ot­taa kan­taa ko­kouk­ses­saan 28. lo­ka­kuu­ta.

Eh­do­tuk­sen mu­kaan oi­keu­det Pori Jazz -ni­meen sekä muut Pori Jazz -lii­tän­näi­set im­ma­te­ri­aa­li­oi­keu­det jää­vät Pori Jazz 66 ry:lle ja nii­den käyt­tö­oi­keus li­sen­soi­daan Pori Jazz Fes­ti­val Oy:lle pit­kä­ai­kai­sel­la so­pi­muk­sel­la. Osa­na li­sens­si­so­pi­mus­ta Pori Jazz 66 ry:llä on oi­keus ni­me­tä yk­si jä­sen Pori Jazz Fes­ti­val Oy:n hal­li­tuk­seen. Pori Jazz 66 ry:n työn­te­ki­jät siir­ty­vät eh­do­tuk­sen mu­kaan Pori Jazz Fes­ti­val Oy:lle ns. van­hoi­na työn­te­ki­jöi­nä.

– Yh­dis­tyk­sen ta­voit­tee­na on Pori Jazz -fes­ti­vaa­lin tu­le­vai­suu­den var­mis­ta­mi­nen pit­käl­lä täh­täi­mel­lä. Fes­ti­vaa­li­kent­tä on muut­tu­nut ja nyt tar­vi­taan tu­ke­vaa sel­kä­no­jaa tu­le­vai­suu­teen, Pori Jazz 66 ry:n hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Timo San­ta­vuo taus­toit­taa.

Jär­jes­te­lyn läh­tö­koh­ta­na on ol­lut tur­va­ta fes­ti­vaa­lin ja pää­tök­sen­te­on alu­eel­li­suus.

– Toi­saal­ta yh­dis­tys voi­si jat­kaa jaz­z­mu­siik­ki­har­ras­tuk­sen edis­tä­mis­tä ja laa­jen­ta­mis­ta va­kaam­mal­la ta­lou­del­li­sel­la poh­jal­la, San­ta­vuo jat­kaa.

Muut­tu­nut toi­min­ta­ym­pä­ris­tö edel­lyt­tää osa­keyh­ti­ö­muo­tois­ta toi­min­taa.

– Ny­kyi­nen ry-poh­jai­nen toi­min­ta­mal­li ei vas­taa enää ny­ky­päi­vän vaa­ti­muk­sia ja uu­den yh­ti­ön omis­ta­jien halu on pi­tää fes­ti­vaa­li vah­vas­ti alu­eel­li­se­na. Jot­ta ko­ve­ne­vas­sa kil­pai­lus­sa me­nes­tyy, on kuun­nel­ta­va asi­ak­kai­ta, ke­hi­tyt­tä­vä jat­ku­vas­ti ja pi­det­tä­vä hy­vää huol­ta ta­lou­des­ta. Van­haan ei saa ta­ker­tua, mut­ta hy­vik­si ko­et­tu­ja ja toi­mi­via toi­min­ta­mal­le­ja ei pidä myös­kään vä­ki­sin muut­taa, to­te­aa Kor­si-sää­ti­ön toi­mi­tus­joh­ta­ja Mat­ti Saus­ti­la.

Osak­kee­no­mis­ta­jia yh­dis­tää pait­si pai­kal­li­suus myös yh­te­näi­nen ar­vo­maa­il­ma.

– On ar­vo­jem­me mu­kais­ta ol­la osal­tam­me vai­kut­ta­mas­sa sii­hen, et­tä pai­kal­li­nen kult­tuu­ri-ins­ti­tuu­tio ja -brän­di myös py­syy pai­kal­li­se­na. Meil­lä tu­lee ol­la vah­va roo­li pai­kal­li­sen kult­tuu­rin tu­ke­mi­ses­sa – jo stra­te­gi­am­me mää­rit­tää teh­tä­väm­me vah­va­na yh­teis­kun­nal­li­se­na toi­mi­ja­na Po­ris­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa. Tämä on yk­si tapa to­teut­taa tätä tah­to­ti­laa, ker­too SKiB-sää­ti­ön hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Os­kar Björn­dahl.

Li­säk­si Pori Jazz -fes­ti­vaa­li luo alu­eel­le elin­voi­maa, jon­ka mer­ki­tys­tä kaik­ki osa­puo­let ko­ros­ta­vat.

– Pori Jazz on yk­si mer­kit­tä­vä osa­te­ki­jä Po­rin ja Sa­ta­kun­nan tun­net­tuu­des­sa, jat­kos­sa­kin ha­lu­am­me sen ole­van sitä. Fes­ti­vaa­li tuo val­ta­vas­ti ta­lou­del­lis­ta hy­vää alu­eel­le ja sen vä­lil­li­nen työl­lis­tä­vyys­vai­ku­tus on suu­ri. Näi­tä asi­oi­ta ha­lu­am­me fes­ti­vaa­lin kaut­ta vaa­lia ja ke­hit­tää, sa­noo Sa­ta­kun­nan Osuus­kau­pan toi­mi­tus­joh­ta­ja Har­ri Tuo­mi.

Mer­kit­tä­vä yh­teis­työ­kump­pa­ni osak­kee­no­mis­ta­jien li­säk­si tu­lee jat­kos­sa­kin ole­maan Po­rin kau­pun­ki, jol­le fes­ti­vaa­lin me­nes­tys on tär­keä ve­to­voi­ma­te­ki­jä.

– Pori Jazz on iko­ni­nen osa Po­ria. Olem­me iloi­sia, et­tä uu­si vah­va omis­ta­ja­kun­ta tur­vaa fes­ti­vaa­lin tu­le­vai­suut­ta Po­ris­sa. Fes­ti­vaa­li on kau­pun­gil­le tär­keä ta­pah­tu­ma­kump­pa­ni ja yh­teis­työ tu­lee jat­ku­maan myös uu­den taus­ta­or­ga­ni­saa­ti­on kans­sa, ker­too kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ri In­na.

Ta­voit­tee­na on, et­tä fes­ti­vaa­li­kä­vi­jäl­le eh­do­tet­tu muu­tos ei näy kuin en­tis­tä pa­rem­pa­na fes­ti­vaa­li­ko­ke­muk­se­na – tu­le­vaa fes­ti­vaa­lia teh­dään jo täy­sil­lä.

– Pori Jaz­ziin on nyt läh­dös­sä mu­kaan maa­kun­nal­li­ses­ti mer­kit­tä­vät, us­kot­ta­vat ja va­ka­va­rai­set ta­hot, joil­la on yh­te­ne­väi­nen ar­vo­poh­ja ja kai­kil­la on halu säi­lyt­tää fes­ti­vaa­li Po­ris­sa ja ke­hit­tää sitä tääl­lä. Tämä on hyvä läh­tö­koh­ta, Har­ri Tuo­mi sum­maa.