Äs­sät ma­jai­lee lii­gas­sa kuu­den­nel­la ti­lal­la ja on jopa mes­ta­rik­si vei­kat­tua Luk­koa pis­teen ver­ran edel­lä sar­ja­tau­lu­kos­sa.

Äs­sien al­ku­kaut­ta voi­daan pi­tää on­nis­tu­nee­na. Yk­si me­nes­tyk­sen ta­kaa­jis­ta on kap­tee­ni Jan-Mi­ka­el Jär­vi­nen. Hä­nen syöt­tö­tai­ton­sa on omaa luok­kaan­sa koko lii­gas­sa. 17 (1+16) pis­tet­tä 14 ot­te­lus­sa ker­too hä­nen pe­laa­van yh­tä uran­sa huip­pu­kaut­ta.

Jär­vi­sel­lä, 36, ei ikä pai­na. Vauh­tia ja vah­vuut­ta tiu­kois­sa ti­lan­teis­sa riit­tää. Pa­ras­ta ovat kui­ten­kin oi­val­ta­vat ja yl­lät­tä­vät syö­töt niin yli­voi­mis­sa kuin ta­sa­ken­täl­li­sin. Lois­to­pas­seis­ta on saa­nut naut­tia eri­to­ten lai­tu­ri Len­ni Hä­mee­na­ho. Emil Er­holtz täy­den­tää hy­vin kol­mik­koa hy­väl­lä luis­te­lul­la ja vah­val­la yleis­pe­laa­mi­sel­la.

Jo vii­me kau­del­la ket­ju pe­la­si täs­sä koos­tu­muk­ses­sa. Al­ku­syk­syn ko­kei­lu­jen jäl­keen pää­val­men­ta­ja Jar­no Pik­ka­rai­nen pa­la­si tut­tuun ket­ju­koos­tu­muk­seen, jon­ka te­hot ovat vain vii­me kau­des­ta pa­ran­tu­neet.

Äs­sien vah­vuus löy­tyy myös sii­tä, et­tä jouk­ku­eel­la on sel­kei­tä roo­li­pe­laa­jia, jot­ka ovat si­säis­tä­neet oman teh­tä­vän­sä jouk­ku­ees­sa. Heis­tä tyyp­pie­si­merk­ki on Roo­pe Ta­la­ja. Vä­hän ta­sa­ken­täl­li­sin pe­li­ai­kaa saa­va kon­ka­ri lois­taa yli­voi­mis­sa mas­ki­pe­laa­ja­na. Hän peit­tää eri­no­mai­ses­ti maa­li­vah­din nä­ky­vyy­den, ei kar­ta puo­lus­ta­jien ko­via ot­tei­ta. Li­säk­si hä­nen kä­ten­sä käy­vät no­pe­as­ti maa­li­ne­dus­häs­sä­köis­sä. Hän on is­ke­nyt jo mon­ta osu­maa näis­tä ti­lan­teis­ta. Vii­mek­si Spor­tia vas­taan hän is­ki kah­des­ti Jär­vi­sen lois­to­pas­seis­ta.

Eri­no­mais­ta Äs­sil­le oli, et­tä jouk­kue löy­si va­paa­na ol­leen Joni Or­ti­on maa­lin­suul­le Nik­las Ru­bi­nin louk­kaan­nut­tua. Äs­sil­lä ei ole min­kään­lais­ta hä­tää saa­da Ru­bin maa­lil­le. Ei ai­na­kaan niin pit­kään kuin Or­tio jat­kaa. Hä­nen so­pi­muk­sen­sa Po­riin jat­kuu mar­ras­kuul­le. Hä­nes­tä ovat ruot­sa­lais­seu­rat kiin­nos­tu­nei­ta, ei­kä ih­me. Pie­ni ar­voi­tus on se, mi­ten Ru­bin toi­puu huip­pu­kun­toon pit­kän sai­raus­lo­man jäl­keen.

Äs­sien pää­val­men­ta­jak­si täk­si kau­dek­si pal­kat­tu Jar­no Pik­ka­rai­nen lu­pa­si muut­taa Äs­sien pe­liä ak­tii­vi­sem­paan suun­taan. Täl­lä hän tar­koit­ti no­pe­am­paa pys­ty­suun­nan kie­kol­lis­ta pe­laa­mis­ta ja puo­lus­ta­mis­ta ylös­päin eli voi­ma­kas­ta präs­siä vas­tus­ta­jan puo­lus­tu­sa­lu­eel­la.

Pik­ka­rai­sen pe­li­kir­jan si­säl­tö nä­kyy hy­vin myös käy­tän­nös­sä. Tä­hän vai­kut­taa il­man muu­ta se­kin, et­tä Äs­sien ma­te­ri­aa­li ja eri roo­li­set pe­laa­jat an­ta­vat pe­li­ta­val­le hy­vät eväät.

Jos on Äs­sil­tä löy­ty­nyt sel­keä pe­li­ta­pa, sen puut­tees­ta moi­ti­taan naa­pu­ri­kau­pun­gin Luk­koa. Vii­me lau­an­tain Sai­Pa-pe­lis­sä ylei­sö buu­a­si ja näyt­ti pal­jon­pu­hu­vas­ti ken­kiä val­men­ta­ja Tomi Läm­sän suun­taan.

Pis­tei­tä Luk­ko ot­taa suh­teel­li­sen ki­vas­ti, mut­ta esi­tys si­nän­sä ei tyy­dy­tä kan­nat­ta­jia. Lau­an­tai­na pe­lis­sä Luk­ko oli kak­si ja puo­li erään täy­sin Sai­Pan vie­tä­vis­sä. Vas­tus­ta­jan vi­to­nen pe­lin lo­pus­sa pääs­ti rau­ma­lai­set pii­nas­ta. Pin­nat jäi­vät Äi­jän­suol­le.

Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Leh­dis­tö­neu­vos, Eu­ra­jo­ki