Frida Aho­nen, Min­ja Vii­ta­nen, Saa­ra-Mii­ra Kok­ko­nen / STT

Mu­se­o­vi­ras­to an­taa edus­kun­nal­le en­si vii­kol­la esi­tyk­sen Edus­kun­ta­ta­lon jat­ko­puh­dis­tuk­ses­ta. Edus­kun­ta­ta­lon jul­ki­si­vuun ja pyl­väi­siin on jää­nyt jon­kin ver­ran vä­ri­ai­net­ta ei­li­ses­tä maa­li-is­kus­ta, edus­kun­ta tie­dot­taa.

Mu­se­o­vi­ras­to tar­kas­ti tä­nään Edus­kun­ta­ta­lon kun­non. Ar­vio jat­ko­toi­men­pi­teis­tä an­ne­taan en­si vii­kol­la, min­kä jäl­keen puh­dis­tuk­sen ajan­koh­ta tar­ken­tuu. Mu­se­o­vi­ras­ton mu­kaan väri ei läh­de täy­sin ve­si­pe­sul­la, sil­lä vä­ri­ai­ne­hiuk­ka­sia on jää­nyt sei­nien ja pi­la­rei­den huo­koi­siin koh­tiin sekä elas­ti­siin sau­moi­hin. Vä­riä on Mu­se­o­vi­ras­ton mu­kaan myös me­tal­li­o­vis­sa.

– Vä­ri­ai­ne on imey­ty­nyt eten­kin gra­niit­tis­ten pyl­väi­den sau­ma­o­siin, ja haas­tee­na voi ol­la puh­dis­ta­mi­nen niin, et­tä jul­ki­si­vun yh­te­näi­nen vä­ri­tys säi­lyy, edus­kun­nan tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Maa­li-is­kun te­ki­jöik­si il­moit­tau­tui­vat ak­ti­vis­ti­ryh­mät Suo­men Elo­ka­pi­na ja ruot­sa­lai­nen Åters­täll Våt­mar­ker. Ne ker­toi­vat tie­dot­tees­sa yh­dis­tä­neen­sä voi­man­sa kiin­nit­tääk­seen huo­mi­o­ta tur­peen nos­toon.

Po­lii­si ker­toi ei­len tut­ki­van­sa ta­pah­tu­nut­ta tör­ke­ä­nä va­hin­gon­te­ko­na.

Tut­kin­nan­joh­ta­ja Jari Kor­ka­lai­nen ker­too STT:lle, et­tä ei­len kiin­ni ote­tuis­ta kym­me­nes­tä mie­le­no­soit­ta­jas­ta va­pau­tet­tiin ei­len yk­si. Va­pau­tet­tu on alai­käi­nen Suo­men kan­sa­lai­nen.

Muut kiin­ni ote­tut pi­dä­tet­tiin ei­len. Kor­ka­lai­sen mu­kaan pi­dä­te­tyis­tä kuu­si on Ruot­sin ja kol­me Suo­men kan­sa­lai­sia. He ovat iäl­tään nuo­ria ai­kui­sia ja kes­ki-ikäi­siä.

– He ovat pi­dä­tet­ty­nä epäil­ty­nä tör­ke­äs­tä va­hin­gon­te­os­ta. Me ar­vi­oim­me sitä, et­tä mah­dol­li­ses­ti sii­vous­kus­tan­nuk­set tu­le­vat ole­maan usei­ta tu­han­sia eu­ro­ja, Kor­ka­lai­nen sa­noo.

Toi­nen ar­vi­oi­ta­va­na ole­va seik­ka on se, et­tä ky­sees­sä on his­to­ri­al­li­ses­ti ar­vo­kas koh­de.

Li­säk­si po­lii­si tut­kii, on­ko ta­pauk­ses­sa ri­kot­tu ko­koon­tu­mis­la­kia.

– Po­lii­sin tul­kin­nan mu­kaan ky­sees­sä on mie­le­no­soi­tus, jos­ta ei ole teh­ty po­lii­sil­le asi­an­mu­kais­ta il­moi­tus­ta.

Mie­le­no­soi­tuk­ses­ta pi­tää teh­dä po­lii­sil­le il­moi­tus vä­hin­tään 24 tun­tia en­nen.

Edus­kun­nan hal­lin­to­joh­ta­ja Pert­ti Rau­hio sa­noi STT:lle jo aa­mul­la, et­tä Edus­kun­ta­ta­lon pyl­väi­den puh­dis­ta­mi­nen vaa­ti­nee jat­ko­toi­mia.

Töh­rit­tyä alu­et­ta puh­dis­tet­tiin ei­len ve­del­lä ja pai­ne­pe­su­ril­la. Rau­hi­on mu­kaan väri on eh­ti­nyt imey­tyä huo­koi­seen ma­te­ri­aa­liin, jo­ten jat­ko­toi­mil­le on tar­vet­ta.

– Sil­mä­mää­räi­ses­ti ar­vi­oi­den näyt­tää sil­tä, et­tä pelk­kä ve­si­pe­su ei sii­hen rii­tä, Rau­hio to­te­si aa­mul­la.

Rau­hi­on mu­kaan pyl­väi­den li­sä­puh­dis­ta­mi­seen pi­tää ti­la­ta ul­ko­puo­li­nen te­ki­jä.

– Ei on­nis­tu omal­la työl­lä, kos­ka meil­lä ei ole muu­ta kuin vet­tä ja pai­ne­pe­su­ri.

Puh­dis­tet­ta­vaa alaa las­ke­taan ai­na­kin kym­me­nis­sä ne­li­ö­met­reis­sä, Rau­hio ar­vi­oi.

– Pyl­väi­den­kin osal­la on kym­me­niä ne­li­ö­met­re­jä, ja sit­ten pi­tää kat­soa näi­tä por­tai­ta ja muu­ta. Kyl­lä sitä (puh­dis­tet­ta­vaa) riit­tää.

Edus­kun­nan tur­val­li­suus­joh­ta­ja Alek­si Ho­si­o­ja ker­too STT:lle, et­tä edus­kun­nas­sa jat­ke­taan tur­va­toi­mien ar­vi­oin­tia ta­val­li­seen ta­paan. Ei­li­sen maa­li-is­kun jäl­ki­puin­ti on osa jat­ku­vaa ylei­sar­vi­oin­tia.

– Tur­va­toi­mien jär­jes­te­lyt ovat ko­ko­nai­suus, jota ar­vi­oi­daan nor­maa­lis­ti koko ajan. Se on ta­val­lis­ta tur­val­li­suus­työ­tä. Toi­min­taa ar­vi­oi­daan, teh­dään pai­no­pis­te­muu­tok­sia, ja sil­lä ta­val­la toi­min­ta voi muut­tua, Ho­si­o­ja sa­noo.

Hä­nen mu­kaan­sa tur­va­toi­mis­sa ei ta­pah­tu­nut mi­tään sel­ke­ää vir­het­tä ei­len.

Ho­si­o­ja ei ota kan­taa sii­hen, vai­kut­taa­ko maa­li-is­ku mah­dol­li­ses­ti edus­kun­nan tur­va­toi­miin tai on­ko käy­tän­tö­jä tar­ve muut­taa. Tur­val­li­suus­jär­jes­te­lyt ovat hä­nen mu­kaan­sa sa­las­sa pi­det­tä­vää tie­toa.

Edus­kun­ta­ta­lon por­tai­den sul­ke­mi­ses­ta ylei­söl­tä ei Ho­si­o­jan mu­kaan ole käy­ty laa­ja­mit­tais­ta kes­kus­te­lua. Jos tur­val­li­suus­käy­tän­töi­hin teh­täi­siin mer­kit­tä­viä pe­ri­aat­teel­li­sia muu­tok­sia, niis­tä teh­täi­siin po­liit­ti­set pää­tök­set, hän li­sää.