Nuorisotalon ja stadionin tarveselvitykset lautakuntien käsittelyyn – molemmat vaativat mittavaa peruskorjausta
Tarveselvitysten tarkoituksena on kartoittaa nuorisotalon ja stadionin toimintojen tulevaisuuden tarpeet pohjatyönä hankesuunnittelun aloittamiselle. Tarveselvitysten pohjalta hankkeiden lopullista kokoa, korjausten laajuutta, aikataulua ja budjettia päästään hankeselvitysvaiheessa selvittämään tarkemmin. Myös hankkeiden toteutusmuodot tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.
Ensimmäisenä tarveselvityksiä käsittelee vapaa-ajan lautakunta kokouksessaan tiistaina 13. helmikuuta. Vapaa-ajan lautakunnan käsittelyn jälkeen tarveselvitykset etenevät tekniselle lautakunnalle. Lopullisen päätöksen asiasta tekee Porin kaupunginhallitus.
Vuonna 1966 valmistunutta Porin stadionia käytetään säännöllisesti jalkapallon edustustason ottelutapahtumien sekä eritasoisten yleisurheilukilpailujen järjestämiseen. Stadionin yhteydessä olevassa huoltorakennuksessa sijaitsevia pukutiloja käyttävät jalkapalloilijoiden ja yleisurheilijoiden lisäksi myös pesäpalloilijat, amerikkalaisen jalkapallon pelaajat sekä alueen lenkkeilijät ja kuntoilijat. Stadionin alue toimii myös koko urheilukeskuksen alueen kenttähenkilöstön tukikohtana.
Stadionin tarveselvityksessä käsitellään pääkatsomon, kenttäalueen ja huoltorakennuksen nykykuntoa sekä stadionin olosuhdevaatimuksia ja niihin liittyviä tavoitteita. Suojeltua stadionrakennusta on perusparannettu useaan otteeseen 1980- ja 1990-luvuilla sekä vuosituhannen vaihteessa. Stadionin tämänhetkinen kunto edellyttää kattavaa peruskorjausta.
Peruskorjauksen suunnittelun tavoitteena on, että stadion palvelee urheilukeskuksen arkikäyttöä parhaalla mahdollisella tavalla ja että alueella voidaan jatkossakin järjestää eri lajien kilpailu- ja ottelutapahtumia. Peruskorjaus tulee ajatella myös Isomäen alueen yleissuunnitelman mukaisesti osana urheilukeskuksen kehittämistä niin, että stadion tukee jatkossa koko urheilukeskuksen alueen toimintoja sekä arkikäytön että erilaisten urheilutapahtumien osalta.
Vuonna 1982 rakennetussa nuorisotalossa ei ole sen valmistumisen jälkeen suoritettu mittavaa peruskorjausta. Porin ydinkeskustassa Isolinnankadulla sijaitsevan rakennuksen toiminnan luonne ja tarpeet tiloissa ovat ajan saatossa muuttuneet. Nuorisotalon tarveselvityksessä rakennuksen toiminnallista ja sisällöllistä konseptia halutaan kehittää vastaamaan käyttäjien tarpeita nykyistä paremmin. Selvityksessä perustellaan tilojen muutostarpeita ja niiden laajuutta sekä kuvataan alustavasti tarvittavat tilat ja niille asetettavat vaatimukset.
Tarveselvityksen lähtökohtana on nuorisotalon toiminnan kehittäminen nykyisessä rakennuksessa. Toimintojen sijoittumista lähdetään selvittämään tarkemmin hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin tarkasteluun tulee myös vaihtoehto, jossa nuorisotalon toiminnot sijoittuisivat nykyiseen kirjastorakennukseen yhdessä pääkirjaston ja Ohjaamon kanssa. Tällöin yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona olisi nuorisotalon rakennuksen ja tontin kehittäminen uusiin tarpeisiin.
Nuorisotalon suunnittelun toiminta-ajatuksena on luoda suotuisat edellytykset nuorten persoonallisuuden kehitystä, luovuutta, viihtyisyyttä sekä yhteiskunnan toimintaan osallistumista edistäville vapaa-ajan toiminnoille. Nuorisotalon toiminnassa on huomioitu nuorten toiveet ja tarpeet, jotta mahdollisimman moni porilainen nuori tuntisi paikan omakseen. Tilojen tehokkaan käytön varmistamiseksi myös muiden kohderyhmien mahdollisuus käyttää tiloja ja sen palveluja on huomioitu.