Tuo­mas Sa­vo­nen / STT

Op­po­si­ti­o­puo­lu­eet kri­ti­soi­vat ko­vin sa­noin hal­li­tuk­sen työl­li­syys­po­li­tiik­kaa edus­kun­nan ky­se­ly­tun­nil­la, mi­hin pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) vas­ta­si lu­paa­mal­la ta­lou­teen sel­vää kään­net­tä hal­li­tus­kau­den lop­pu­puo­lel­la.

Use­at SDP:n edus­ta­jat pai­not­ti­vat ky­se­ly­tun­nil­la sitä, et­tä Or­pon hal­li­tuk­sen työl­li­syys­po­li­tiik­ka on ol­lut eu­roop­pa­lai­ses­sa ver­tai­lus­sa suo­ras­taan en­nä­tyk­sel­li­sen huo­noa. Eri­tyi­ses­ti SDP:n edus­ta­jat moit­ti­vat sitä, et­tei hal­li­tus ole teh­nyt riit­tä­väs­ti ra­ken­nu­sa­lan krii­sin lie­vit­tä­mi­sek­si.

– Ra­ken­nu­sa­lan ro­mah­dus se­lit­tää suu­rim­man osan Suo­men ta­lou­den ja työl­li­syy­den hei­kos­ta ke­hi­tyk­ses­tä. Täs­tä et­te voi syyt­tää vain suh­dan­tei­ta. Oli­sit­te voi­neet loi­ven­taa tätä ala­mä­keä. Te et­te ole teh­neet to­del­li­sia toi­men­pi­tei­tä ra­ken­nu­sa­lan la­man ja sii­tä seu­ran­neen työt­tö­myy­den hoi­ta­mi­sek­si, Vil­le Skin­na­ri (sd.) sa­noi.

Pää­mi­nis­te­ri Or­pon mu­kaan hal­li­tus läh­ti liik­keel­le vai­ke­as­ta ti­lan­tees­ta, kun val­tio vel­kaan­tuu kroo­ni­ses­ti ja ra­ken­teel­li­set uu­dis­tuk­set oli­vat jää­neet te­ke­mät­tä pit­käl­tä ajal­ta. Or­pon mu­kaan hä­nen hal­li­tuk­sen­sa hal­li­tu­soh­jel­ma on kas­vun ja työl­li­syy­den oh­jel­ma.

– Hal­li­tus toi­mii koko ajan. Tä­nään olem­me aset­ta­neet Ris­to Mur­ron ve­tä­män kas­vu­työ­ryh­män, jos­ta ha­e­taan li­sää eväi­tä, Or­po sa­noi.

Hän viit­ta­si tors­tai­na ase­tet­tuun, elä­keyh­tiö Var­man toi­mi­tus­joh­ta­jan ve­tä­mään työ­ryh­mään, joka val­mis­te­lee kas­vu­toi­mia hal­li­tuk­sen puo­li­vä­li­riih­tä var­ten.

Or­po lu­pa­si, et­tä Suo­men ta­lous­ti­lan­ne näyt­tää hal­li­tus­kau­den lo­pul­la hal­li­tuk­sen toi­mien an­si­os­ta täy­sin toi­sen­lai­sel­ta kuin täl­lä het­kel­lä.

– Nämä hal­li­tuk­sen uu­dis­tuk­set työ­mark­ki­noi­hin, pai­kal­li­seen so­pi­mi­seen, työt­tö­myys­tur­vaan, ja mil­jar­di­pa­nos­tuk­set osaa­mi­seen, ne al­ka­vat to­del­la pur­ra. Minä lu­paan teil­le, et­tä tämä ta­lous kään­tyy pa­rem­paan suun­taan ja en­nus­teet ja to­teu­tu­mat tu­le­vat ole­maan lop­pu­vaa­li­kau­des­ta ai­van eri­nä­köi­siä kuin tä­nään en­nus­te­taan, Or­po maa­lai­li.

Va­sem­mis­to­lii­ton Han­na Sark­ki­nen piti hal­li­tuk­sen työl­li­syys­po­li­tiik­kaa ram­pa­na ank­ka­na, kun hal­li­tuk­sen ta­voit­te­le­mien 100 000 li­sä­työl­li­sen si­jaan on tul­lut 30 000 työ­tön­tä li­sää. SDP:n Lau­ri Lyly puo­les­taan muis­tut­ti pu­heen­vuo­ros­saan, et­tä Suo­mes­sa on täl­lä het­kel­lä 279 000 työn­ha­ki­jaa, mut­ta vain 54 000 avoin­ta työ­paik­kaa.

SDP:n pu­heen­joh­ta­jaa Ant­ti Lindt­ma­nia ei­vät Or­pon pu­heet myös­kään va­kuut­ta­neet. Hän piti Mur­ron työ­ryh­män pe­rus­ta­mis­ta hy­vä­nä uu­ti­se­na, mut­ta se tuli hä­nen mie­les­tään lii­an myö­hään.

– Kyse on sii­tä, et­tä te olet­te puo­len­tois­ta vuo­den ajan lai­min­lyö­neet kas­vu­toi­met, joi­ta oli­si tar­vit­tu täs­sä ja nyt. Ja juu­ri ra­ken­nu­sa­la on se, joka on teil­tä pe­rään­kuu­lut­ta­nut toi­mia, Lindt­man sa­noi.

Or­po vas­ta­si so­si­aa­li­de­mok­raat­tien kri­tiik­kiin pe­rään­kuu­lut­ta­mal­la suu­rim­mal­ta op­po­si­ti­o­puo­lu­eel­ta sel­vää vaih­to­eh­toa hal­li­tuk­sen ta­lous­po­li­tii­kal­le.

– Kyl­lä se nyt näin vaan on, et­tä läh­tö­koh­dat oli­vat kar­me­at. Me pu­huim­me täs­tä en­nen vaa­le­ja. Te et­te sil­le kor­vaan­ne lot­kaut­ta­neet, vaan te ha­lu­sit­te teh­dä ra­haa on -po­li­tiik­kaa. Ja mitä te esi­tät­te tä­nään? Ei har­main­ta ha­jua. Mis­sä on tei­dän vaih­to­eh­ton­ne? Ei ole, Or­po sa­noi.

– Te et­te pys­ty tuo­maan ko­ko­nais­val­tais­ta nä­ke­mys­tä ja esi­tys­tä sii­tä, mi­ten Suo­mi täs­tä nos­te­taan ylös, pää­mi­nis­te­ri jat­koi.