Po­rin kau­pun­gin pää­kir­jas­to­ra­ken­nuk­sen pe­rus­kor­jauk­sen han­ke­suun­nit­te­lu­vai­he on par­hail­laan käyn­nis­sä. Han­ke­suun­nit­te­lus­sa kir­jas­to­ra­ken­nuk­seen si­joit­tu­via toi­min­to­ja, pe­rus­kor­jauk­sen ko­koa, kor­jaus­ten laa­juut­ta, ai­ka­tau­lua sekä bud­jet­tia sel­vi­te­tään tar­kem­min jat­ko­suun­nit­te­lua var­ten. Suun­nit­te­lun ta­voit­tee­na on mah­dol­lis­taa ti­lo­jen muun­nel­ta­vuus ja mo­ni­puo­li­suus sekä pa­ran­taa ti­lo­jen yh­teis­käyt­töä ja käyt­tö­as­tet­ta. Kir­jas­ton han­ke­suun­ni­tel­ma vie­dään pää­tök­sen­te­koon mar­ras-jou­lu­kuus­sa yh­des­sä kan­sa­lai­so­pis­ton han­ke­suun­ni­tel­man kans­sa.

Kau­pun­gin­hal­li­tus hy­väk­syi pää­kir­jas­ton tar­ve­sel­vi­tyk­sen hel­mi­kuus­sa 2024. Han­ke­suun­nit­te­lun to­teut­ta­ja kil­pai­lu­tet­tiin maa­lis­kuus­sa 2024 ja to­teut­ta­jak­si va­lit­tiin Ilo Ark­ki­teh­dit Oy. Han­ke­suun­nit­te­lu­vai­hees­sa kir­jas­to­ra­ken­nuk­sen kor­jaus­tar­pei­ta, ra­ken­nus­his­to­ri­aa, tu­le­via toi­min­to­ja ja tar­pei­ta sekä hank­keen laa­juut­ta, laa­tu­ta­soa, kus­tan­nuk­sia ja ai­ka­tau­lua läh­det­tiin sel­vit­tä­mään tar­kem­min ai­em­min val­mis­tu­neen tar­ve­sel­vi­tyk­sen poh­jal­ta.

– Huh­ti­kuus­sa han­ke­suun­ni­tel­man laa­din­taa var­ten pe­rus­tet­tiin han­ke­suun­nit­te­lu­työ­ryh­mä, jo­hon kut­sut­tiin edus­tus kai­kil­ta pää­kir­jas­to­ra­ken­nuk­seen si­joit­tu­vil­ta toi­mi­joil­ta. Ark­ki­teh­ti­toi­mis­to luon­nos­te­li toi­min­to­jen si­joit­tu­mi­sel­le eri­lai­sia vaih­to­eh­to­ja, jois­ta par­hai­ten toi­mi­joi­den käyt­töön so­vel­tu­vaa rat­kai­sua läh­det­tiin jat­ko­ja­los­ta­maan ja ke­hit­tä­mään yh­des­sä eteen­päin, ker­too hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä toi­mi­va ra­ken­nut­ta­jain­si­nöö­ri Päi­vi Kal­li Po­rin kau­pun­gil­ta.

Han­ke­suun­nit­te­lu­vai­hees­sa on tut­kit­tu ny­kyi­sen ra­ken­nuk­sen so­vel­tu­mis­ta pää­kir­jas­ton, Luon­to­ta­lo Ar­kin, In­ter­na­ti­o­nal Hou­sen, Oh­jaa­mon, kes­kus­tan nuo­ri­so­ta­lon, et­si­vän nuo­ri­so­työn sekä osin nuor­ten työ­pa­jan toi­min­noil­le. In­ter­na­ti­o­nal Hou­se ja Oh­jaa­mo toi­mi­vat täl­lä het­kel­lä ul­koa vuok­ra­tuis­sa ti­lois­sa, ja Luon­to­ta­lo Ark­ki on kau­pun­gin myy­tä­vien kiin­teis­tö­jen lis­tal­la. Nuo­ri­so­ta­lon ra­ken­nuk­sen ja ton­tin käyt­töä tar­kas­tel­laan myö­hem­mäs­sä vai­hees­sa.

Mer­kit­tä­vi­nä ti­loi­hin koh­dis­tu­vi­na muu­tok­si­na han­ke­suun­nit­te­lus­sa on sel­vi­tet­ty ra­ken­nuk­sen pää­si­sään­käyn­nin siir­tä­mis­tä si­sä­pi­hal­le sekä si­sä­pi­han so­vel­tu­vuut­ta ta­pah­tu­ma­ti­lak­si ja nuor­ten piha- ja pe­li­käyt­töön. Kir­jas­to­au­ton ja ta­va­ra­lii­ken­teen jär­jes­tä­mis­tä on tut­kit­tu ny­kyi­sen pää­si­sään­käyn­nin koh­dal­le Gal­len-Kal­le­lan­ka­dul­le. Kir­jas­ton toi­min­not si­joit­tu­vat han­ke­suun­nit­te­lus­sa pää­o­sin en­ti­sil­le pai­koil­leen. Luon­to­ta­lo Ar­kin toi­min­taa on tar­kas­tel­tu si­joi­tet­ta­vak­si ra­ken­nuk­sen kel­la­ri­ker­rok­seen.

– Kir­jas­ton ny­kyi­nen au­la pää­por­tai­kon ym­pä­ril­lä oli­si luon­te­vas­ti kään­net­tä­vis­sä si­ten, et­tä pää­si­sään­käyn­ti oli­si au­rin­koi­sen si­sä­pi­han puo­lel­la. Muun mu­as­sa ta­va­ra­lii­ken­teen siir­ty­es­sä Gal­len-Kal­le­lan­ka­dul­le jäi­si si­sä­pi­hal­le ny­kyis­tä enem­män ti­laa, ja sin­ne voi­tai­siin si­joit­taa si­sään­tu­lo­pi­ha, kah­vi­lan te­ras­si sekä esi­mer­kik­si nuo­ri­so­pal­ve­lu­lui­den ul­ko­toi­min­to­ja, ku­vai­lee Po­rin kau­pun­gin ra­ken­nus­pääl­lik­kö Jou­ni Sa­lo­nen.

Han­ke­suun­ni­tel­man laa­ti­mi­nen on eden­nyt ai­ka­tau­lus­sa ja ko­ko­nai­suu­des­saan suun­ni­tel­ma val­mis­tuu mar­ras­kuun ai­ka­na. Han­ke­suun­nit­te­lun tar­koi­tuk­se­na on sel­vit­tää hank­keen toi­min­nal­li­set ja tek­ni­set ta­voit­teet sekä ta­voi­te­kus­tan­nuk­set ra­ken­nus­suun­nit­te­lu­vai­het­ta var­ten. Tar­kem­mat ark­ki­teh­to­ni­set rat­kai­sut ja ra­ken­ne­rat­kai­sut teh­dään hank­keen myö­hem­mis­sä vai­heis­sa.

– Ti­lo­jen käyt­tä­jiä osal­lis­tet­tiin mo­ni­puo­li­ses­ti hank­keen tar­ve­sel­vi­tyk­sen yh­tey­des­sä, ja nyt han­ke­suun­nit­te­lu­vai­hees­sa pää­pai­no on ol­lut ra­ken­nuk­seen si­joit­tu­vien toi­mi­joi­den tar­pei­den kar­toit­ta­mi­ses­sa. Han­ke­suun­ni­tel­man eri vai­hei­ta on esi­tel­ty kau­pun­gin joh­to­ryh­mäs­sä ja en­nen pää­tök­sen­te­koa suun­ni­tel­ma vie­dään esi­tel­tä­väk­si myös kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen suun­nit­te­lu­ko­kouk­seen. Li­säk­si suun­ni­tel­ma­luon­nok­ses­ta on pyy­det­ty lau­sun­not vam­mais- ja van­hus­neu­vos­tol­ta sekä nuo­ri­so­val­tuus­tol­ta. Han­ke­suun­nit­te­lu­vai­hees­sa on laa­dit­tu myös en­nak­ko­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti, Päi­vi Kal­li sel­vit­tää.

Myös Lii­san­ka­tu 20:n han­ke­suun­nit­te­lu kiin­teis­tön pe­rus­kor­jauk­ses­ta kan­sa­lai­so­pis­ton käyt­töön on par­hail­laan käyn­nis­sä, ja se val­mis­tuu lo­ka­kuun ai­ka­na. Han­ke­suun­ni­tel­mas­sa tar­kas­tel­laan kan­sa­lai­so­pis­ton toi­min­to­jen si­joit­tu­mis­ta ko­ko­nai­suu­des­saan Lii­san­puis­ton ra­ken­nuk­seen. Han­ke­suun­ni­tel­man laa­ti­mi­ses­ta on vas­tan­nut Po­rin kau­pun­ki yh­teis­työs­sä kau­pun­gin ty­tä­ryh­tiö Kiin­teis­tö Oy Do­mus Arc­to­po­lis Oy:n kans­sa.

Pää­kir­jas­ton ja kan­sa­lai­so­pis­ton han­ke­suun­ni­tel­mat vie­dään mar­ras-jou­lu­kuus­sa 2024 pää­tök­sen­te­koon si­vis­tys­lau­ta­kun­nal­le, va­paa-ajan lau­ta­kun­nal­le ja tek­ni­sel­le lau­ta­kun­nal­le. Lo­pul­li­sen pää­tök­sen han­ke­suun­ni­tel­mien hy­väk­sy­mi­ses­tä te­kee Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tus. Val­miit han­ke­suun­ni­tel­mat ja nii­hin liit­ty­vät ai­neis­tot jul­kais­taan kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­la toi­mie­lin­ten esi­tys­lis­to­jen jul­kai­sun yh­tey­des­sä.

Alus­ta­van ai­ka­tau­lun mu­kaan kir­jas­ton pe­rus­kor­jaus­hank­keen jat­ko­suun­nit­te­lu sekä tar­vit­ta­vat li­sä­tut­ki­muk­set ja -mit­tauk­set ajoit­tui­si­vat vuo­sil­le 2025 ja 2026, ja ra­ken­nuk­sen pe­rus­kor­jaus to­teu­tet­tai­siin vuo­si­na 2027–2029.

Kir­jas­ton pe­rus­kor­jauk­sen ete­ne­mi­nen on riip­pu­vai­nen kan­sa­lai­so­pis­ton ti­lo­jen pe­rus­kor­jauk­sen ai­ka­tau­lus­ta. Lii­san­puis­ton ti­lo­jen pe­rus­kor­jauk­sen to­teu­tus­suun­nit­te­lu pääs­täi­siin aloit­ta­maan heti han­ke­suun­ni­tel­man hy­väk­sy­mi­sen jäl­keen. Lii­san­puis­ton ti­lo­jen pe­rus­kor­jaus kan­sa­lai­so­pis­ton käyt­töön to­teu­tet­tai­siin vuo­si­na 2025–2027.