San­na Ni­ku­la / STT

Hal­li­tus on val­mis päät­tä­mään joi­den­kin hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den liit­tä­mi­ses­tä toi­siin, jos pal­ve­lui­den tur­vaa­mi­nen ja ta­lou­den saa­mi­nen kun­toon sitä edel­lyt­tä­vät, sa­noo pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.). Hä­nen mie­les­tään alu­ei­den kans­sa pi­tää ol­la tiuk­ka­na, jos ne ei­vät näy­tä suo­riu­tu­van teh­tä­väs­tään.

– En osaa sa­noa, mil­lä ai­ka­tau­lul­la, mut­ta ne pää­tök­set pi­tää pys­tyä te­ke­mään. Ei voi ol­la niin, et­tä jol­la­kin alu­eel­la ih­mi­set ei­vät saa pal­ve­lui­ta tai joku te­kee muis­ta poik­ke­a­via ali­jää­miä pit­kään, Or­po sa­noo STT:n haas­tat­te­lus­sa.

Mo­nen hal­li­tuk­sen sote-uu­dis­tu­sy­ri­tel­miä rää­tä­löi­mäs­sä ol­lut Or­po huo­maut­taa aja­neen­sa en­nen ny­kyis­tä mal­lia viit­tä alu­et­ta Suo­meen. Juha Si­pi­län (kesk.) hal­li­tuk­sen ai­ka­na ol­tiin lä­hel­lä 12 alu­een komp­ro­mis­sia. Or­po ei ota kan­taa sii­hen, mikä tänä päi­vä­nä oli­si hä­nes­tä so­pi­va alu­ei­den mää­rä.

– Nyt on ai­ka kes­kit­tyä pal­ve­lui­hin, ei hal­lin­non ra­ken­tei­siin, kun alu­eet ovat uu­dis­tus­ta tois­ta vuot­ta teh­neet.

Pir­kan­maan hy­vin­voin­ti­a­lu­e­joh­ta­ja Ma­ri­na Er­ho­la on esit­tä­nyt hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den mää­rän puo­lit­ta­mis­ta ny­kyi­ses­tä. Täl­lä het­kel­lä 21 hy­vin­voin­ti­a­lu­et­ta sekä Hel­sin­ki ja Hus jär­jes­tä­vät so­si­aa­li-, ter­veys- ja pe­las­tus­toi­men pal­ve­lut suo­ma­lai­sil­le.

Ra­hoi­tus­vai­keuk­sis­sa kamp­pai­le­vat hy­vin­voin­ti­a­lu­eet en­nus­ta­vat täl­le vuo­del­le jäl­leen lä­hes 1,5 mil­jar­din ali­jää­miä. On­ko enää re­a­lis­tis­ta pi­tää kiin­ni sii­tä, et­tä alu­ei­den ku­lu­van vuo­den ali­jää­mät pi­täi­si kat­taa vuo­teen 2026 men­nes­sä?

– Mei­dän on pi­det­tä­vä sii­tä kiin­ni ja alu­eil­la pi­tää sii­hen pyr­kiä, mut­ta re­a­lis­ti­ses­ti täy­tyy sa­noa, et­tä ali­jää­mät ovat val­ta­via. Ne uh­kaa­vat ei vain hal­li­tuk­sen ta­lous­po­li­tii­kan ta­voit­tei­ta, vaan myös hy­vin­voin­tiyh­teis­kun­nan pe­rus­taa.

Or­po sa­noo toi­saal­ta, et­tä myös hy­vää ke­hi­tys­tä on osas­sa alu­eis­ta jo nä­ky­vis­sä.

– Tämä ot­taa ai­kan­sa. Tämä on suu­rin muu­tos, mitä suo­ma­lai­seen hy­vin­voin­tiyh­teis­kun­taan ja sen pal­ve­lui­hin on kos­kaan teh­ty.

Lain mu­kaan val­ti­on tu­lee jäl­ki­kä­teis­tar­kas­tuk­ses­sa kor­ja­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ra­hoi­tus­ta vii­veel­lä vas­taa­maan to­del­li­sia kus­tan­nuk­sia. Vuo­den 2024 ra­hoi­tuk­sen jäl­ki­tar­kas­tus teh­dään vuon­na 2026, ja hal­li­tus on va­ran­nut sii­hen yli mil­jar­din. Li­sä­sääs­tö­jä on jos­tain löy­det­tä­vä, jos se ei rii­tä.

Moni ta­lous­tie­tei­li­jä on eh­dot­ta­nut maa­kun­ta­ve­roa yh­dek­si lääk­keek­si pai­su­viin ku­lui­hin. He ar­vi­oi­vat, et­tä vero voi­si hil­li­tä kus­tan­nuk­sia, kun alu­eet oli­si­vat it­se ny­kyis­tä enem­män vas­tuus­sa niin me­nois­ta kuin tu­lois­ta­kin. Or­po ja ko­koo­mus on ka­te­go­ri­ses­ti tyr­män­nyt maa­kun­ta­ve­ron, ja niin nyt­kin. Ovat­ko ta­lous­tie­tei­li­jät siis vää­räs­sä?

– Ym­mär­rän maa­kun­ta­ve­ron te­o­reet­ti­ses­ti, mut­ta jos tämä sil­lä rat­ke­ai­si, et­tä li­sää ra­haa ko­nee­seen, niin se oli­si jo rat­ken­nut, Or­po muo­toi­lee ja li­sää, et­tä hal­li­tus on jo an­ta­nut alu­eil­le kak­si mil­jar­dia eu­roa li­sää ra­haa täl­le­kin vuo­del­le.

Maa­kun­ta­ve­ro tar­koit­tai­si, et­tä osa ra­hoi­tus­vas­tuus­ta siir­tyi­si val­ti­ol­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­le ja maa­kun­ta­ve­ro kor­vai­si val­ti­on­ve­ro­tus­ta. Li­sä­ra­has­ta ei oli­si kyse. Ko­koo­mus us­koo, et­tä uu­si vero nos­tai­si ko­ko­nais­ve­ro­as­tet­ta.

– Pal­ve­lup­ro­ses­sit pi­tää nyt saa­da kun­toon, siel­tä löy­tyy se te­hos­ta­mi­nen, jol­la me­no­jen kas­vu saa­daan ku­riin, Or­po sa­noo.

Me­not kui­ten­kin vää­jää­mät­tä kas­va­vat, kos­ka vä­es­tö ikään­tyy ja hoi­dot ovat yhä kal­liim­pia. Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö (VM) an­toi sääs­tö­koh­tei­ta et­si­neel­le työ­ryh­mäl­le eh­do­tuk­sen, et­tä ikäih­mis­ten pit­kä­ai­kais­hoi­don asi­a­kas­mak­su­ja voi­si ko­rot­taa myös omai­suu­den mu­kaan, ei vain tu­lo­jen ku­ten nyt.

Or­pol­la ei ole asi­as­ta tie­toa, mut­ta hä­nen esi­kun­nas­taan ker­ro­taan, et­tä esi­tys­tä ei ole hy­väk­syt­ty, ei­kä sitä edis­te­tä.

Hal­li­tus ko­koon­tuu toi­seen bud­jet­ti­rii­heen­sä syys­kuun alus­sa, ja Or­po sa­noo val­mis­te­lun ole­van pit­käl­lä, mut­ta yk­si­tyis­koh­tia on au­ki.

– Ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön osal­ta muun mu­as­sa (kult­tuu­rin) avus­tuk­set on yk­si ko­ko­nai­suus, jo­hon ha­e­taan rat­kai­su­ja, sit­ten on sai­raa­la­verk­ko­ky­sy­mys ja sit­ten jo­tain pie­nem­piä. Näi­tä mi­nis­te­ri­ryh­mät nyt yh­des­sä val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­ön kans­sa käy­vät läpi.

– Ei ole so­pua vie­lä, mut­ta ei mi­tään li­ha­vaa rii­taa­kaan. Ai­ka hy­väs­sä hen­ges­sä ha­em­me rat­kai­su­ja.

Te­keil­lä ole­va bud­jet­ti on hal­li­tus­kau­den ko­vin. Ke­vään ke­hys­rii­hes­sä hal­li­tus lin­ja­si kol­men mil­jar­din eu­ron li­sä­so­peu­tuk­sis­ta.

Or­po sa­noo läh­tö­koh­ta­na täl­lä het­kel­lä ole­van, et­tä tar­vet­ta uu­siin li­sä­sääs­töi­hin ei ole. Nii­tä­kin kui­ten­kin teh­dään, jos VM:n rii­heen val­mis­te­le­ma ta­lou­sen­nus­te sitä vaa­tii.

Jo lin­jat­tu­ja pää­tök­siä ei pe­ru­ta, mut­ta jos jo­kin lin­jaus ei to­teu­ta sil­le ar­vi­oi­tu­ja sääs­tö­jä, ti­lal­le ha­e­taan kor­vaa­va. Esil­lä ol­lee­seen Kou­vo­lan sai­raa­lan yö­päi­vys­tyk­sen lak­kaut­ta­mi­sen pe­ru­mi­seen Or­po ei ota kan­taa.

Or­po ke­huu jäl­leen hal­li­tuk­sen toi­mi­vaa yh­teis­työ­tä. So­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa esi­te­tyt är­hä­kät pu­heet ei­vät hä­nen mu­kaan­sa näy hal­li­tuk­sen si­säl­lä.

– Meil­lä on joi­ta­kin tun­net­tu­ja asi­oi­ta, jois­ta meil­lä on eri­lai­sia nä­ke­myk­siä hal­li­tuk­sen si­säl­lä ja ne nä­ky­vät sit­ten jos­kus ulos­kin päin. Mut­ta kaik­ki ovat si­tou­tu­neet hal­li­tu­soh­jel­maan.

RKP ja pe­rus­suo­ma­lai­set ki­pui­le­vat maa­han­muut­to­ky­sy­myk­sis­sä jul­ki­suu­des­sa. Pää­mi­nis­te­ri sa­noo ole­van­sa RKP:n pu­heen­joh­ta­jan An­ders Ad­lerc­reut­zin kans­sa sa­maa miel­tä sii­tä, et­tä työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan pal­jon li­sää ja lä­hes kai­kil­le aloil­le. Ruot­sin vah­va ta­lous pe­rus­tuu Or­pon mu­kaan pit­käl­ti sii­hen, et­tä siel­lä on ol­lut kym­me­niä vuo­sia run­saas­ti maa­han­muut­toa.

– Se on kan­ta­nut hei­dän hy­vää ta­lous­ke­hi­tys­tä, kos­ka heil­lä on ol­lut koko ajan työ­voi­maa. Sik­si me­kin tar­vit­sem­me työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa.

Hu­ma­ni­tää­ris­tä maa­han­muut­toa ki­ris­te­tään sik­si, et­tei se toi­si mu­ka­naan Ruot­sis­sa il­men­nei­tä on­gel­mia.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten Jani Mä­ke­län "pel­le­pu­hei­ta" vies­ti­pal­ve­lu X:ssä Or­po pi­tää ai­van tur­ha­na jul­ki­suus­pe­li­nä. Mä­ke­lä kom­men­toi Ad­lerc­reut­zin avaus­ta työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton li­säys­tar­pees­ta kir­joit­ta­mal­la muun mu­as­sa, et­tä "Mei­dän po­lii­tik­ko­jen pi­täi­si ol­la ai­kui­sia va­ka­vas­ti otet­ta­via toi­mi­joi­ta, ei­kä läh­teä ve­tä­mään pel­len roo­lia me­di­as­sa ha­ke­ak­seen huo­mi­o­ta".

– Toi­voi­sin nyt, et­tä jo­kai­nen hal­li­tus­puo­lue ja kan­sa­ne­dus­ta­ja kes­kit­tyi­si tu­ke­maan hal­li­tuk­sen tär­ke­ää re­for­mi­työ­tä. Olem­me vie­neet eteen­päin maa­han­muut­to­lain­sää­dän­nös­sä pe­rus­suo­ma­lai­sil­le tär­kei­tä asi­oi­ta. Kes­kit­tyi­si­vät nyt nii­hin, Or­po kom­men­toi.

Pää­mi­nis­te­ril­lä oli haas­tat­te­lus­sa ker­rot­ta­va­na myön­tei­nen­kin uu­ti­nen. Hal­li­tus on päät­tä­nyt in­ves­toi­da suo­ma­lai­seen te­ko­ä­ly­o­saa­mi­seen ja alan tut­ki­muk­seen. Aal­to-yli­o­pis­tol­le osoi­te­taan kuu­den mil­joo­nan eu­ron ra­hoi­tus te­ko­ä­lyn tut­ki­mu­sym­pä­ris­tön päi­vit­tä­mi­seen tänä vuon­na. Li­säk­si va­rau­du­taan 10 mil­joo­nal­la eu­rol­la Suo­men El­lis-ins­ti­tuu­tin pe­rus­ta­mi­seen vuo­si­na 2025–2028. Eu­ro­pe­an la­bo­ra­to­ry for le­ar­ning and in­tel­li­gent sys­tems on vuon­na 2018 pe­rus­tet­tu Eu­roo­pan joh­ta­va te­ko­ä­ly­tut­ki­muk­sen ver­kos­to.

Li­sä­ra­hoi­tus mah­dol­lis­taa ins­ti­tuu­tin ha­ke­mi­sen Suo­meen.

– Ylei­ses­ti pi­de­tään ai­ka sel­vä­nä, et­tä Suo­mi saa sen ins­ti­tuu­tin, Or­po sa­noo.

Hän us­koo ins­ti­tuu­tin hou­kut­te­le­van myös kan­sain­vä­li­siä osaa­jia Suo­meen.

Or­pon mu­kaan mo­lem­mat ra­hoi­tuk­set ote­taan ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön käy­tös­sä ole­vis­ta mää­rä­ra­hois­ta.

Aal­to-yli­o­pis­ton li­säk­si ins­ti­tuu­tin val­mis­te­lus­sa on nyt mu­ka­na 11 muu­ta yli­o­pis­toa.