Yli puo­let län­si­suo­ma­lai­sis­ta on jou­tu­nut tai ol­lut lä­hel­lä jou­tua hir­vie­läin­ko­la­riin. Kol­ma­so­sa alu­een hir­vie­läin­ko­la­reis­ta sat­tuu loka–mar­ras­kuus­sa. Eni­ten ko­la­rei­ta sat­tuu Po­ris­sa, Eu­ras­sa ja Huit­ti­sis­sa. Asi­an­tun­ti­ja lis­taa Län­si-Suo­men pa­him­mat vaa­ran­pai­kat ja kei­not va­hin­ko­jen mi­ni­moi­mi­seen.

Syk­syn pi­mey­den, sa­tei­den ja pian al­ka­vien liuk­kai­den ke­lien myö­tä kul­jet­ta­jil­ta vaa­di­taan lii­ken­tees­sä ko­ros­tu­nut­ta tark­kaa­vai­suut­ta. Sää­o­lo­suh­tei­den haas­ta­vuu­den li­sään­ty­es­sä myös ris­ki eläin­ko­la­riin kas­vaa.

Vuon­na 2023 Suo­men tie­lii­ken­tees­sä sat­tui Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan mil­tei 13 000 riis­ta­on­net­to­muut­ta. Lä­hes kol­man­nes koko maan on­net­to­muuk­sis­ta sat­tui Sa­ta­kun­nas­sa, Pir­kan­maal­la ja Kan­ta-Hä­mees­sä. Loka–mar­ras­kuu on koko maas­sa riis­ta­on­net­to­muu­salt­tein­ta ai­kaa.

– Län­ti­nen Suo­mi on peu­ro­jen ja kau­rii­den lu­vat­tu maa, mikä nä­kyy myös va­hin­ko­ti­las­tois­sam­me. Vii­me vuon­na hir­vie­läin­ko­la­reis­ta mak­sa­mam­me kor­vauk­set ki­pu­si­vat lä­hes mil­joo­naan eu­roon. On­nek­si hir­viä liik­kuu seu­dul­lam­me pie­nem­piä riis­ta­e­läi­miä vä­hem­män, mikä pie­nen­tää va­ka­vim­pien hen­ki­lö­va­hin­ko­jen ris­kiä, sa­noo Lä­hi­Ta­pi­o­la Län­si-Suo­men va­hin­ko­jen en­nal­ta­eh­käi­syn asi­an­tun­ti­ja Esa Num­mi.

Yh­ti­ön toi­mi­a­lu­eel­la sat­tuu Ti­las­to­kes­kuk­sen ko­ko­a­mien ti­las­to­jen mu­kaan kes­ki­mää­rin 1 700 riis­ta­on­net­to­muut­ta vuo­des­sa. Vuo­det 2017–2023 kat­ta­va ti­las­to ker­too mää­rän kas­va­neen huip­pu­vuo­teen 2021 as­ti, jon­ka jäl­keen ke­hi­tys on ta­saan­tu­nut.

Län­si­suo­ma­lais­ten hir­vie­läi­non­net­to­muuk­sis­ta lä­hes kol­ma­so­sa sat­tuu loka–mar­ras­kuus­sa.

– Ris­ki on­net­to­muu­teen on nyt kak­sin­ker­tai­nen eli on­net­to­muuk­sia sat­tuu kes­ki­mää­rin kym­me­nen päi­väs­sä. Jo­kai­sen on syy­tä va­rau­tua sii­hen, et­tä jos­sain koh­taa ti­lan­ne osuu myös omal­le koh­dal­le, Num­mi va­roit­taa.

Län­si­suo­ma­lais­ten lu­vut ovat eläin­ko­la­rien osal­ta omaa luok­kaan­sa. Lä­hi­Ta­pi­o­lan Ar­jen kat­saus -ky­se­lyyn* vas­tan­neis­ta yli puo­let ker­too jou­tu­neen­sa ko­la­riin tai lä­hel­tä piti -ti­lan­tee­seen hir­ven, peu­ran tai kau­riin kans­sa. Peu­ro­jen ja kau­rii­den osal­ta pro­sent­ti­o­suus on kak­sin­ker­tai­nen koko Suo­men kes­ki­ar­voon ver­rat­tu­na.

Lä­hi­Ta­pi­o­la Län­si-Suo­men per­kaa­mat ti­las­tot ker­to­vat, et­tä kah­dek­sas­sa yh­ti­ön toi­mi­a­lu­een kun­nas­sa sat­tuu kes­ki­mää­rin yli sata riis­ta­on­net­to­muut­ta vuo­des­sa. Kär­ki­paik­kaa ti­las­tois­sa pi­tä­vät Pori (260), Eu­ra (206) ja Huit­ti­nen (166). Yli sa­dan riis­ta­on­net­to­muu­den jouk­koon pää­se­vät myös Rau­ma, Uu­si­kau­pun­ki, Eu­ra­jo­ki, Lai­ti­la ja Sä­ky­lä.

Hir­vie­läin­va­hin­ko­jen kart­ta­pal­ve­luun tar­kem­min Län­si-Suo­men osal­ta pe­reh­ty­nyt Num­mi nos­taa esiin muu­ta­mia eri­tyi­sen vaa­ral­li­sia tie­o­suuk­sia.

– Po­ris­sa Män­ty­luo­don­tiel­lä eli Val­ta­tie 2:lla Uu­si­nii­tyn ja Män­ty­luo­don vä­lil­lä on­net­to­muuk­sien mää­rä on mer­kit­tä­vä, sa­moin Eu­ra­jo­el­la Ol­ki­luo­don­tiel­lä on syy­tä ol­la ko­ros­te­tun tark­ka­na. Huit­ti­sis­ta eri­tyi­ses­ti Hel­sin­gin ja Tu­run suun­taan läh­ties­sä va­hin­ko­ris­ki on iso.

– Rau­man osal­ta on syy­tä nos­taa esiin Poh­jois­ke­hä, jon­ka var­rel­la eri­tyi­ses­ti kou­lun lä­his­töl­lä on sat­tu­nut lu­kui­sia on­net­to­muuk­sia. Sat­tua voi siis myös kau­pun­gis­sa, vaik­ka al­hai­sis­sa no­peuk­sis­sa va­hin­got jää­vät yleen­sä pie­nem­mik­si.

– Ti­las­tot vi­li­se­vät on­net­to­muuk­sia lä­hes jo­kai­sel­la alu­eem­me tien­pät­käl­lä. Jos ha­lu­ai­sim­me vält­tyä hir­vie­läin­ko­la­reil­ta ko­ko­naan, pi­täi­si lä­hes koko maa­kun­ta hir­vi­ai­da­ta. Tämä ei tie­ten­kään ole mah­dol­lis­ta, ja sik­si kul­jet­ta­jan toi­min­ta on ai­van kes­kei­ses­sä roo­lis­sa, Num­mi pe­rään­kuu­lut­taa.

Hir­vie­läi­non­net­to­muu­det sat­tu­vat usein hä­mä­rään ai­kaan ja yl­lät­tä­en, mikä te­kee nii­den vält­tä­mi­ses­tä kul­jet­ta­jal­le han­ka­laa. Num­mi muis­tut­taa, et­tä pe­ru­sa­si­oil­la pää­see jo pit­käl­le va­hin­ko­jen mi­ni­moi­mi­ses­sa.

– Oma ajo­no­peus on rat­kai­se­va te­ki­jä, sil­lä ma­ta­lam­pi no­peus an­taa enem­män re­a­goin­ti­ai­kaa. Sik­si no­peut­ta on syy­tä pie­nen­tää hir­vie­läin­va­roi­tu­sa­lu­eil­la ja myös jon­kin ai­kaa nii­den jäl­keen. Li­säk­si kat­set­ta on syy­tä käyt­tää ak­tii­vi­ses­ti tien­pien­ta­reil­la, mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan kau­ko­va­lo­jen avus­tuk­sel­la.

Hir­vie­läi­met ei­vät kui­ten­kaan ole ai­noi­ta tiel­le ek­sy­viä eläi­miä. Lä­hi­Ta­pi­o­lan ky­se­lys­sä 16 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­toi tör­män­neen­sä pie­nem­pään eläi­meen. Täl­lais­ten ti­lan­tei­den va­ral­le asi­an­tun­ti­jal­la on yk­si­se­lit­tei­nen vink­ki.

– Mi­tään peu­raa pie­nem­pää ei kan­na­ta väis­tää, vaik­ka se saat­taa aja­tuk­se­na pa­hal­ta tun­tu­a­kin. Pie­nem­pien eläi­mien koh­dal­la väis­tä­mi­sen ris­kit ku­ten pe­rää­na­jo, ojaan suis­tu­mi­nen tai vas­taan­tu­li­joi­den kais­tal­le ajau­tu­mi­nen ovat mer­kit­tä­väs­ti tör­mäys­tä va­ka­vam­pia. Tä­hän kan­nat­taa yrit­tää it­se­ään hen­ki­ses­ti val­men­taa, Num­mi kan­nus­taa.

Hir­vie­läi­non­net­to­muuk­sien vaa­ran­pai­kat Län­si-Suo­mes­sa:

• VT 23 Noor­mar­kun kes­kus­tas­ta 1 km Par­ka­non suun­taan

• VT 8 Söör­mar­kun liit­ty­mäs­tä 2 km Po­rin suun­taan

• VT 8 Niit­ty­maa

• VT 8 Lu­via

• VT 8 Rau­mal­ta 2 km Eu­ra­jo­en suun­taan

• VT 8 Rau­mal­ta 7 km Lai­ti­lan suun­taan

• VT 8 Lai­ti­las­ta 4 km My­nä­mä­en suun­taan

• VT 2 Uu­si­niit­ty–Män­ty­luo­to

• VT 2 Huit­ti­nen–Huh­ta­mo

• VT 11 Kaas­mark­ku–Kul­laa

• Eu­ra­jo­ki Ol­ki­luo­don­tie

• VT 43 Uu­si­kau­pun­ki– Lai­ti­la–Eu­ra

• Tie 196 Suu­rik­ka­la–Py­hä­ran­ta

• VT 12 Rau­ma–Huit­ti­nen

• Tie 204 Eu­ra–Sä­ky­lä

• Rau­ma, Poh­jois­ke­hän kou­lun ym­pä­ris­tö

Lis­taus pe­rus­tuu Ram­bol­lin to­teut­ta­maan vi­su­a­li­soin­tiin Riis­ta­kes­kuk­sen ti­las­tois­ta vuo­sil­ta 2019–2023.

Hir­vie­läi­non­net­to­muuk­sien mää­rä Län­si-Suo­mes­sa kau­pun­geit­tain:

1. Pori – 260 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

2. Eu­ra – 206 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

3. Huit­ti­nen – 166 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

4. Rau­ma – 164 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

5. Uu­si­kau­pun­ki – 148 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

6. Eu­ra­jo­ki – 129 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

7. Lai­ti­la – 120 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

8. Sä­ky­lä – 109 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

9. Ul­vi­la – 70 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

10. Kan­kaan­pää – 61 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

11. Py­hä­ran­ta – 44 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

12. Me­ri­kar­via – 41 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

13. Par­ka­no – 36 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

14. Ikaa­li­nen – 34 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

15. Ko­ke­mä­ki – 31 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

16. Nak­ki­la – 31 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

17. Po­mark­ku – 21 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

18. Har­ja­val­ta – 15 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

19. Sii­kai­nen – 12 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

20. Jä­mi­jär­vi – 8 on­net­to­muut­ta vuo­des­sa

Lu­vut ovat kes­ki­ar­vo­ja vuo­sit­tais­ten on­net­to­muuk­sien mää­ris­tä ja pe­rus­tu­vat Ti­las­to­ke­kuk­sen ti­las­toi­hin vuo­sil­ta 2017–2023.