STT

Ruo­ka-apu­toi­min­ta saa vas­tai­suu­des­sa va­ki­tuis­ta val­ti­o­na­vus­tus­ta. Val­ti­o­neu­vos­to an­toi tä­nään asi­as­ta ase­tuk­sen, jon­ka mu­kaan ruo­ka-apu­toi­min­taan osoi­tet­tu ra­hoi­tus on kol­me mil­joo­naa eu­roa vuo­des­sa.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö ker­too, et­tä ruo­ka-apua koor­di­noi­vat alu­eel­li­set han­ke­toi­mi­jat, jot­ka siir­tä­vät avus­tuk­set edel­leen yleis­hyö­dyl­li­sil­le yh­tei­söil­le. Vii­me vuon­na han­ke­a­vus­tus­ten pii­ris­sä oli 195 ruo­ka-apu­toi­mi­jaa.

Ta­voit­tee­na on tu­kea ruo­ka-apu­toi­min­nan jär­jes­tä­mi­sen edel­ly­tyk­siä, vah­vis­taa alu­een kun­tien ja sil­lä toi­mi­vien ruo­ka-apu­toi­mi­joi­den ta­voit­teel­lis­ta yh­teis­työ­tä. Li­säk­si vah­vis­te­taan ruo­ka-apu­toi­min­nan yh­teyt­tä ja kiin­nit­ty­mis­tä alu­eel­la ta­pah­tu­vaan eri­ar­voi­suut­ta, köy­hyyt­tä, syr­jäy­ty­mis­tä ja syr­jin­tää vä­hen­tä­vään hy­vin­voin­ti­työ­hön.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö on myön­tä­nyt ker­ta­luon­tei­sia avus­tuk­sia ruo­ka-avun jär­jes­tä­mi­seen vuo­des­ta 2016 al­ka­en lä­hes vuo­sit­tain.

– Ruo­ka-avus­sa ja­et­ta­va ruo­ka on pää­o­sin kaup­po­jen, tuk­ku­jen ja teh­tai­den lah­joit­ta­maa hä­vik­ki- ja yli­jää­mä­ruo­kaa. Osa ruo­ka-apua ovat myös yh­tei­söl­li­set ruo­kai­lut, mi­nis­te­riö ker­too tie­dot­tees­sa.

Li­säk­si ruo­ka-apu­toi­min­nan ra­hoi­tus siir­tyy uu­den ase­tuk­sen myö­tä Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) teh­tä­väk­si. THL vas­taa val­ti­o­na­pu­vi­ra­no­mai­sen teh­tä­vis­tä, ku­ten avus­tus­ten myön­tä­mi­ses­tä, mak­sa­tuk­ses­ta, val­von­nas­ta, seu­ran­nas­ta ja vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­nis­ta.

Mi­nis­te­riö ker­too, et­tä val­ti­o­na­vus­tuk­set myön­ne­tään alu­eit­tain laa­jem­pi­na ko­ko­nai­suuk­si­na han­ke­hal­lin­noi­jil­le, eli kun­nil­le tai hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­le, jot­ka siir­tä­vät val­ti­o­na­vus­tus­ta edel­leen osa­to­teut­ta­jil­le. Val­ti­o­na­vus­tus koh­dis­tuu pää­o­sin osa­to­teut­ta­jien ruo­ka-apu­toi­min­nan jär­jes­tä­mi­ses­tä ai­heu­tu­viin vä­lit­tö­miin kus­tan­nuk­siin.

Uut­ta ase­tus­ta on tar­koi­tus so­vel­taa tänä syk­sy­nä avat­ta­vas­sa val­ti­o­na­vus­tus­haus­sa.