Suo­men Ma­jak­ka­seu­ran ja Säp­pi 2000 ry:n kir­ja­han­ke Säp­pi – Ma­ja­kan va­lon­sä­de Lu­vi­al­ta Po­riin ja Me­ri­kar­vi­al­le on eden­nyt ma­te­ri­aa­lin ke­räyk­sen lop­pu­suo­ral­le. Vii­mei­nen ylei­sö­ke­räys jär­jes­te­tään sun­nun­tai­na 23. hei­nä­kuu­ta Po­rin to­ril­la klo 16–18.

Kir­jaan ke­rä­tään ma­te­ri­aa­lia pait­si me­ren vai­ku­tus­pii­ris­sä elä­neil­tä su­vuil­ta myös ve­ne­seu­roil­ta, ko­ti­seu­tu­yh­dis­tyk­sil­tä, en­ti­sil­tä luot­seil­ta ja mo­nil­ta muil­ta. Kir­ja il­mes­tyy mar­ras­kuus­sa.

– Olem­me saa­neet jo kai­vet­tua esiin ai­em­min tun­te­mat­to­mia aar­tei­ta, mut­ta li­sää mah­tuu vie­lä mu­kaan, sa­noo kir­jan ko­ko­a­mis­ta ve­tä­vä ma­jak­ka-asi­an­tun­ti­ja Pek­ka Väi­sä­nen Suo­men Ma­jak­ka­seu­ras­ta.

Kir­ja­hank­keen al­ku liit­tyy syk­syl­lä 150 vuot­ta täyt­tä­vään Sä­pin ma­jak­kaan, mut­ta Ma­jak­ka­seu­ran edel­li­sen Pe­rä­me­ri-kir­jan ta­voin Säp­pi-hank­kees­sa ote­taan huo­mi­oon myös luot­saus ja koko alu­een me­ri­his­to­ria Lu­vi­an Pirs­ke­ris­tä Me­ri­kar­vi­an Ou­raan. Haak­si­rik­ko­ja kir­jas­sa ra­por­toi­daan run­saat 30.

Kir­ja pe­rus­tuu fak­toi­hin, ei le­gen­doi­hin, ko­ros­taa Väi­sä­nen. Tätä tu­ke­vat van­hat ja uu­det va­lo­ku­vat, kar­tat ja ar­kis­to­jen tie­dot.

– Fak­tat riit­tä­vät jän­nit­tä­vän ja kiin­nos­ta­van ko­ko­nai­suu­den luo­mi­seen.

Väi­sä­sen mu­kaan Lu­vi­al­ta Me­ri­kar­vi­al­le ulot­tu­vas­ta saa­ris­tos­ta ja ran­ni­kos­ta on jul­kais­tu vii­me vuo­si­na run­saas­ti pai­kal­lis­his­to­ri­oi­ta ja jo ai­em­min pak­su­ja pi­tä­jä­his­to­ri­oi­ta. Kir­jat ei­vät kui­ten­kaan ta­voi­ta kuin pie­nen osan ylei­sös­tä, ja sik­si tar­vi­taan yleis­te­os Po­rin seu­dun liki 1000-vuo­ti­ses­ta me­ri­his­to­ri­as­ta.

– Ko­ke­mä­en­jo­ki ja maan­ko­hou­ma ovat yh­des­sä luo­neet ai­nut­laa­tui­sen il­mi­ön ja Poh­jois­mai­den suu­rim­man suis­to­a­lu­een. Sii­tä riit­tää am­men­net­ta­vaa, Väi­sä­nen ko­ros­taa.

Säp­pi-kir­jan te­ki­jät ovat ta­vat­ta­vis­sa Po­rin to­ril­la esiin­ty­mis­la­van luo­na sun­nun­tai­na 23. hei­nä­kuu­ta klo 16–18. Ylei­sö voi tuo­da te­ki­jöil­le va­lo­ku­via, kir­jei­tä ym. ma­te­ri­aa­lia su­kun­sa vai­heis­ta käy­tet­tä­väk­si kir­jas­sa. Li­sä­tie­to­ja p. 0445566707 (Väi­sä­nen).