Tahkoluodon merituulipuiston sähkönsiirron YVA-menettely on käynnistynyt
Tarkasteltavana on kaksi vaihtoehtoa, joista toinen kulkeen Pihlavanlahden saariston ja toinen Pohjoisen Satamatien kautta.
Maarit Kautto
Suomen Hyötytuuli suunnittelee 400+110 kV:n voimalinjaa Tahkoluodosta Ulvilaan Fingridin kantaverkkoon liittämiseksi. Merituulipuiston laajennus on liitettävä kantaverkkoon Ulvilassa, koska Meri-Porin alueen nykyinen sähköverkko ei riitä palvelemaan tulevaa sähkönsiirtotarvetta. Tahkoluodossa jo olevat 11 tuulivoimalaa on liitetty alueelliseen sähköverkkoon.
Nyt käynnistynyt YVA ei ole lupamenettely, vaan sen tarkoitus on arvioida hankkeen vaikutuksia muun muassa ihmisiin, alueen luontoon, maisemaan ja ylipäätään tuottaa tietoa päätöksentekoa varten. YVAn tavoitteena on myös osallistaa hankealueen asukkaita suunnitteluun ja päätöksentekoon.
Suomen Hyötytuulen ensisijaisena tavoitteena on ollut liittää uusi merituulipuisto olemassa oleviin voimajohtoihin, mikäli asiasta saataisiin sovittua voimajohtojen omistajien kanssa elinkaareen liittyvät tekniset asiat ja kaupalliset näkökohdat huomioiden.
– Myös uuden voimajohdon rakentamiseen on mahdollisuuksien mukaan tarkoitus käyttää nykyisten voimajohtojen johtokäytäviä. Muiden sähkönsiirron vaihtoehtojen, kuten maa- ja merikaapeleiden, hyödyntämistä osana Tahkoluodon ja Ulvilan välistä sähkönsiirtoa suunnitellaan ja tarkastellaan teknistaloudellisen toteutettavuuden kannalta, hankekehityspäällikkö Juho Lappalainen kertoo.
Voimajohdon jatkosuunnitteluun ja YVA-menettelyyn on valittu kaksi reittiä. Toinen reiteistä kulkee Lampaluodon, Porin Pohjoisen Satamatien, Ämttöön, Puodan ja Peittoon kautta Kellahdelle, toinen puolestaan kulkee koko matkan olemassa olevan voimajohdon vierellä saaristossa, eli Lampaluodosta Kolpanlahden pohjoisosan halki Skuutviikiin ja edelleen Kellahdelle. Kellahdelta molempien vaihtoehtojen reitti jatkaa nykyisen voimajohdon vieressä samalla johtokäytävällä Ulvilaan saakka.
Suomen Hyötytuulen voimajohto tulee palvelemaan myös alueen muiden toimijoiden ja teollisuuden kehitystä. Merituulipuiston laajennushanke tulee lisäämään merkittävästi Tahkoluodon alueen sähköntuotantoa. Tahkoluodon nykyiset 11 merituulivoimalaa tuottavat sähköä 157 gigawattituntia vuosittain, kun laajennushankkeen arvioitu vuosittainen sähköntuotanto on 1800–2600 gigawattituntia.
– Voimajohto paitsi vahvistaa alueellista sähköverkkoa toimii myös varayhteytenä nykyiselle merituulipuistolle. Toimitusvarmuudeltaan ja häiriökestoisuudeltaan vahva sähköverkko luo edellytykset investoida uuteen sähköintensiiviseen teollisuuteen ja lujittaa sähkönsiirron toimitus- ja huoltovarmuutta erityisesti Meri-Porissa,
Hyötytuulen suunnitelmissa olemassa olevan voimajohdon vierellä saariston kautta Kellahdelle kulkeva reittivaihtoehto (VE2) on samansuuntainen kuin Eolus Finlandin Wellamo-hankkeessa. Joitakin eroavaisuuksia Lappalaisen mukaan kuitenkin löytyy.
– Hyötytuulen VE2-reitti kulkee koko matkan olemassa olevan 400 kV voimajohdon rinnalla, mutta joissakin kohdissa perustellusta syystä poiketaan johtokäytävästä kohteiden kiertämiseksi ja haittojen minimoimiseksi.
– Saariston kautta suunniteltu reitti on vasta alustava ja se tulee tarkentumaan suunnittelun edetessä. Tällä hetkellä voimajohdolle suunnitellun reitin välittömässä läheisyydessä on rakennuksia lähinnä Lampaluodon ja Tahkoluodon välisellä saaristoalueella. Suunnittelulla pyritään välttämään vaikutuksia rakennuksiin, mutta yksittäisiä rakennuksia voidaan joutua ostamaan tai lunastamaan, Lappalainen toteaa.
Lampaluodon, Porin Pohjoisen Satamatien ja Peittoon kautta Ulvilaan suunniteltua reittivaihtoehtoa (VE1) tarkastellaan ilmajohtona. Rakennettavuuden kannalta tämä vaihtoehto on toista parempi, sillä merialueella voimajohdolle joudutaan rakentamaan meripylväät, joiden määrä on tällä reitillä merkittävästi vähäisempi. Työkohteiden saavutettavuus raskaalla kalustolla on Kokemäenjoen edustan kivikkoisissa sisälahdissa erittäin suuri haaste, minkä vuoksi meripylväiden määrä pyritään suunnittelussa minimoimaan.
– YVA-menettelyn rinnalla Suomen Hyötytuuli selvittää myös maakaapelivaihtoehtoja saaristo-osuudelle. T’ällä hetkellä kaapeli kuitenkin vaikuttaa teknistaloudellisesti haasteelliselta, Lappalainen kommentoi ja jatkaa:
– Tahkoluodon merituulipuiston voimajohtohankkeen YVA-ohjelma esitellään elokuussa yleisölle avoimessa tilaisuudessa, jonka tarkempi ajankohta tiedotetaan elokuun alussa. Lisäksi ELY-keskus tiedottaa yleisötilaisuudesta kuulutuksellaan.
– YVA-selostuksen tulokset tullaan esittelemään yleisölle talvella 2024–2025. Yleisöllä on myös mahdollisuus kommentoida sekä YVA-ohjelmaa että YVA-selostusta.
Meneillään oleva YVA-menetely koskee Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen sähkönsiirtoa. Varsinaiseen merituulivoimaloiden rakentamiseen päästään arvioiden mukaan tämän vuoskymmenen loppuun mennessä. Laajennus käsittää yhteensä 40 merituulivoimalaa.