Heli Laak­ko­nen, Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Yli puo­li vuot­ta eri­kois­sai­raan­hoi­toon pää­syä odot­ta­nei­den mää­rä on kas­va­nut hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la, ker­too Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos (THL). Tie­to pe­rus­tuu elo­kuun ti­las­toi­hin.

Yli puo­li vuot­ta hoi­toa odot­ta­nei­ta oli sil­loin noin 27 000 eli noin 18 pro­sent­tia kai­kis­ta hoi­toa odot­ta­vis­ta. Huh­ti­kuus­sa mää­rä oli noin 17 pro­sent­tia.

Elo­kuun lo­pus­sa yli 150 000 po­ti­las­ta odot­ti pää­syä kii­reet­tö­mään eri­kois­sai­raan­hoi­toon. Mää­rä ei ole las­ke­nut vii­me ke­vääs­tä.

Jo­no­tuk­sen kes­tos­sa on THL:n mu­kaan iso­ja ero­ja hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den vä­lil­lä. Elo­kuun lo­pus­sa yli puo­li vuot­ta kii­ree­tön­tä eri­kois­sai­raan­hoi­toa odot­ta­nei­den osuus oli suu­rin Poh­jois-Sa­von ja Poh­jois-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la. Poh­jois-Sa­vos­sa mää­rä oli rei­lut 30 pro­sent­tia ja Poh­jois-Kar­ja­las­sa noin 27 pro­sent­tia.

Ete­lä-Sa­vos­sa jo­not­ta­jien osuus oli puo­les­taan rei­lut kak­si pro­sent­tia ja Ete­lä-Kar­ja­las­sa rei­lut nel­jä pro­sent­tia.

Vä­ki­lu­kuun suh­teu­tet­tu­na eni­ten hoi­toa odot­ta­via oli Poh­jois-Sa­vos­sa, mis­sä 10 000:ta asu­kas­ta koh­ti yli 100 asu­kas­ta odot­ti hoi­toa. Pie­nin lu­ke­ma oli Ete­lä-Kar­ja­las­sa, mis­sä se oli al­le 8.

Syyt eroi­hin alu­ei­den vä­lil­lä ovat mo­ni­nai­set.

– Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet ovat hy­vin eri­lai­sia. Osas­sa hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­ta ikäih­mi­siä on enem­män, ja sil­loin­han tie­tyn sai­rau­den jo­not­ta­ji­a­kin on enem­män. Eten­kin sel­lai­sil­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la, joil­la ikä­ra­ken­ne on vä­hän kor­ke­am­pi kuin jol­lain muul­la, on tie­tyis­sä jo­nois­sa ihan luon­nol­li­ses­ti­kin vä­hän enem­män odot­ta­jia, THL:n ke­hit­tä­mis­pääl­lik­kö Pia Tuo­mi­nen sa­noo.

Tuo­mi­nen ei osaa vas­ta­ta, mik­si vie­rek­käis­ten Poh­jois- ja Ete­lä-Sa­von sekä Poh­jois- ja Ete­lä-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den vä­li­set erot ovat niin räi­kei­tä.

– Ikä­ra­ken­tees­sa on var­mas­ti jon­kin ver­ran ero­ja, vaik­ka kaik­ki nämä alu­eet ovat­kin Itä-Suo­mes­sa. Mut­ta ei ole tark­kaa vas­taus­ta, mis­tä se voi­si joh­tua.

Var­sin­kin kai­hi­leik­kauk­siin ja te­ko­ni­vel­leik­kauk­siin jo­no­te­taan. Elo­kuus­sa kai­hi­leik­kaus­ta odot­ti THL:n mu­kaan lä­hes 15 000 po­ti­las­ta ja pol­ven tai lon­kan te­ko­ni­vel­leik­kaus­ta yli 12 000 po­ti­las­ta, jois­ta yli puo­li vuot­ta odot­ta­nei­ta oli lä­hes 40 pro­sent­tia.

Kum­paan­kin leik­kauk­seen odot­ta­vien mää­rä kas­voi huh­ti­kuu­hun ver­rat­tu­na. Tuo­mi­sen mu­kaan tämä joh­tuu osal­taan vä­es­tön van­he­ne­mi­ses­ta.

Kii­reet­tö­män eri­kois­sai­raan­hoi­don ny­kyi­set pit­kät jo­not Suo­mes­sa ovat Tuo­mi­sen mu­kaan sekä ko­ro­na­pan­de­mi­an et­tä sai­raa­la­ver­kos­ton or­ga­ni­saa­ti­ouu­dis­tuk­sen sum­ma.

– Ko­ro­nan jäl­keen jo­not pi­den­tyi­vät, kun ei pys­tyt­ty hoi­ta­maan kaik­kea sa­mal­la ta­val­la kuin en­nen. Sen jäl­keen jo­not ei­vät ole vä­hen­ty­neet. Myös hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den aloit­ta­mi­nen on vai­kut­ta­nut sii­hen, et­tä jo­not ovat py­sy­neet näin kor­ke­al­la. Mut­ta tä­hän ei ole yk­sit­täi­siä syi­tä.

Poh­jois-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­een joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Juk­ka Heik­ki­nen ker­too, et­tä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on va­rat­tu eri­kois­sai­raan­hoi­don kii­reet­tö­mien jo­no­jen pur­ka­mi­seen kak­si mil­joo­naa eu­roa yli­mää­räis­tä ra­hoi­tus­ta.

– Sil­lä ol­laan pal­kat­tu li­sää hen­ki­lö­kun­taa ja pu­ret­tu jo­no­ja, ja al­ku­vuo­des­ta os­tim­me ul­ko­puo­lel­ta pal­ve­luos­to­ja yk­si­tyi­sil­tä lää­kä­ri­a­se­mil­ta. Mei­dän alu­eel­la pol­vi-, lonk­ka- ja ni­vel­leik­kauk­set sekä kai­hi­jo­not ovat pit­kät, ja nii­hin on eri­tyi­ses­ti sat­sat­tu.

Heik­ki­sen mu­kaan yk­si syy jo­no­jen pi­tuu­teen elo­kuus­sa alu­eel­la joh­tuu lo­mien kes­kit­tä­mi­ses­tä hei­nä­kuul­le.

– Elo­kuun lop­pu on huo­noin het­ki vuo­des­ta meil­lä mi­ta­ta tätä. Kun ke­säl­lä kes­ki­te­tään lo­mat hei­nä­kuul­le, se nä­kyy lop­pu­ke­sän ti­las­tois­sa pie­nel­lä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la. Kaik­ki kui­ten­kin viit­taa sii­hen, et­tä syys­kuus­sa jo­no­ja oli­si pu­ret­tu enem­män kuin kos­kaan.

Myös leik­kaus­sa­li­re­mon­tit vai­kut­ta­vat hä­nen mu­kaan­sa osal­taan ny­kyis­ten jo­no­jen pi­tuu­teen.

Heik­ki­nen ei us­ko, et­tä pe­rus­ter­vey­den­huol­lon ta­kuun nos­ta­mi­nen vai­kut­tai­si mer­kit­tä­väs­ti eri­kois­sai­raan­hoi­don jo­noi­hin. Hal­li­tus on ke­ven­tä­mäs­sä hoi­to­ta­kuun kol­meen kuu­kau­teen ai­em­mas­ta kah­den vii­kon ta­ka­ra­jas­ta.

– Pe­rus­ter­vey­den­huol­to ei ole alaa­ni, mut­ta me tie­tys­ti olem­me sitä miel­tä, et­tä pe­rus­ter­vey­den­huol­lon ta­kuun nos­ta­mi­nen ei ole ihan mei­dän stra­te­gi­an mu­kais­ta. Po­ti­laat pi­täi­si saa­da no­pe­am­min hoi­toon.

Kun lä­het­tei­den mää­rä hi­das­tuu tai myö­häs­tyy, se voi osal­taan hel­pot­taa eri­kois­sai­raan­hoi­don jo­no­ja. Tämä ei kui­ten­kaan Heik­ki­sen mu­kaan tar­koi­ta sitä, et­tä ti­lan­ne oli­si hal­lin­nas­sa.

– Pi­kem­min­kin päin­vas­toin. En jak­sa us­koa, et­tä sil­lä oli­si suur­ta mer­ki­tys­tä mei­dän jo­noi­hin. Enem­män olen huo­lis­sa­ni sii­tä, et­tä pää­se­vät­kö ih­mi­set hoi­toon, hän sa­noo.

Ete­lä-Kar­ja­lan kes­kus­sai­raa­lan joh­ta­jan Ant­ti Sot­kan mu­kaan Ete­lä-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­een hy­vät lu­ke­mat ovat en­si­si­jai­ses­ti hen­ki­lö­kun­nan esi­mer­kil­li­sen toi­min­nan ja re­surs­sien te­hok­kaan koh­den­ta­mi­sen an­si­o­ta.

– Me olem­me hy­vän­ko­koi­nen sai­raa­la ja pys­tym­me käyt­tä­mään re­surs­se­ja hyö­dyk­si jou­he­vas­ti. Suh­teu­tet­tu­na maa­kun­nan ko­koon mei­dän vo­lyy­meis­sa ei ole mi­tään mer­kit­tä­vää se­lit­tä­vää te­ki­jää. Kyl­lä se puh­taas­ti toi­min­toi­hin pe­rus­tuu, mi­ten näi­hin tu­lok­siin on pääs­ty.

Sot­ka ker­too hen­ki­lö­kun­nan ar­vi­oi­van jat­ku­vas­ti esi­mer­kik­si leik­kaus­vo­lyy­mia sen pe­rus­teel­la, mi­ten jo­not saa­daan pi­det­tyä ku­ris­sa.

Ete­lä-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­een hy­vin­voin­ti­a­lu­e­joh­ta­ja Sal­ly Les­ki­nen ker­too myös re­a­goin­nin ja pro­ses­sien ole­van hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la no­pe­aa.

– Leik­kaus­suun­ni­tel­maa voi­daan muut­taa hy­vin­kin no­pe­as­ti, ja se on tääl­lä ihan omas­sa luo­kas­saan.

Myös päi­vys­tys­leik­kauk­set saa­daan Les­ki­sen mu­kaan heti pois al­ta.

– Tääl­lä on sekä il­ta- ja vii­kon­lop­pu­ai­koi­hin riit­tä­vä osaa­mi­nen, ei­vät­kä meil­lä esi­mer­kik­si päi­vys­tys­leik­kauk­set jää ra­sit­ta­maan ar­ki­leik­kauk­sia, hän sa­noo.