Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Ylen muu­tos­neu­vot­te­lu­jen lop­pu­tu­los oli tyly. Noin 300 jour­na­lis­tis­ta teh­tä­vää vä­he­ni. Ku­ta­kuin­kin puo­let hoi­det­tiin elä­ke­jär­jes­te­lyin. Alu­ei­den väki vä­he­nee noin 15 pro­sen­til­la.

– On­han tämä ol­lut kova paik­ka, kun jou­tuu vä­keä vä­hen­tä­mään. Sen on sitä ir­ti­sa­no­tuil­le, mut­ta myös ta­loon jää­vil­le, sa­noo Tei­jo Val­ta­nen.

Kova paik­ka ir­ti­sa­no­mi­set oli­vat myös hä­nel­le hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti.

Ir­ti­sa­no­mis­ten jäl­keen alu­ei­den or­ga­ni­saa­ti­ot on jou­dut­tu ra­ken­ta­maan uu­del­leen ai­kai­sem­paa pie­nem­mil­lä re­surs­seil­la. Se taas edel­lyt­tää toi­min­to­jen pri­o­ri­soi­mis­ta.

– Mei­dän pi­tää kes­kit­tyä en­tis­tä enem­män uu­tis­ten tuot­ta­mi­seen, Val­ta­nen muis­tut­taa.

Ylen län­nen alu­ee­seen kuu­lu­vat Tam­pe­re, Tur­ku, Rau­ma, Pori, Sei­nä­jo­ki, Vaa­sa ja Kok­ko­la. Alu­ei­ta on kaik­ki­aan nel­jä.

Laa­duk­kaan ja riit­tä­vän kat­ta­van jour­na­lis­min tar­ve kas­vaa, jot­ta suo­ma­lai­set ky­ke­ne­vät jä­sen­tä­mään maa­il­man ta­pah­tu­mia ja ym­mär­tä­mään pää­tös­ten syy- ja seu­raus­suh­tei­ta.

– Kun nyt seu­raa, mitä maa­il­mal­la ta­pah­tuu, niin suo­ma­lai­set me­di­at ovat ky­en­neet ai­ka hy­vin ker­to­maan asi­ois­ta, sa­noo Val­ta­nen.

Hän ot­taa esi­mer­kin Yh­dys­val­tain aset­ta­mis­ta tul­leis­ta, jot­ka Suo­men koh­dal­la ovat 20 pro­sent­tia kai­kil­le ra­pa­kon taak­se vie­dyil­le tuot­teil­le.

– Val­ta­kun­nan me­di­at, ku­ten Yle ker­to­vat pörs­si­kurs­sien ala­mä­es­tä ja muis­ta vai­ku­tuk­sis­ta sekä te­ke­vät ana­lyy­se­ja. Tä­nään aa­mu­na luin maa­kun­nal­li­sis­ta ja pai­kal­li­sis­ta me­di­ois­ta, mitä tul­lit vai­kut­ta­vat alu­eel­la vaik­ka­pa sa­ta­man lii­ken­tee­seen.

Val­ta­sen mu­kaan suo­ma­lai­set saa­vat eri me­di­oi­ta seu­raa­mal­la ai­ka hy­vän yleis­ku­van läh­tien glo­baa­lis­ta ti­lan­tees­ta ja jopa sii­tä, mitä tul­lit voi­vat kun­kin kan­sa­lai­sen koh­dal­la vai­kut­taa.

Sii­tä Val­ta­nen sa­noo ole­van­sa tyy­ty­väi­nen, et­tei Suo­meen ole vie­lä syn­ty­nyt jour­na­lis­ti­sia erä­mai­ta, jois­sa ei enää il­mes­ty pe­rin­tei­siä maa­kun­nal­li­sia tai pai­kal­li­sia me­di­oi­ta. Näin on ta­pah­tu­nut esi­mer­kik­si Yh­dys­val­lois­sa, jois­sa verk­ko­si­säl­löt ovat kor­van­neet ne.

– Jos jää pel­käs­tään so­si­aa­li­sen me­di­an va­raan, niin vaa­ras­sa on kup­lau­tu­mi­nen, sa­noo Val­ta­nen.

Hel­pos­ti käy niin, et­tä maa­il­man­ku­va vää­ris­tyy ja yk­si­puo­lis­tuu, kun vie­lä al­go­rit­mit pel­kis­tä­vät si­säl­tö­an­tia sen suun­tai­sik­si, mitä ih­mi­nen ha­lu­aa seu­ra­ta.

– Mi­nul­la on hyvä fii­lis suo­ma­lai­sen jour­na­lis­min ta­sos­ta ja mo­ni­puo­li­suu­des­ta. Har­ras toi­ve on, et­tä taso säi­lyi­si jat­kos­sa­kin hy­vä­nä, Val­ta­nen sa­noo.

Haas­tei­ta riit­tää. Esi­mer­kik­si pa­pe­ri­leh­tien kus­tan­ta­mi­nen on kal­lis­tu­nut mer­kit­tä­väs­ti. Yk­sin pai­no­pa­pe­rin hin­ta on nous­sut ko­ro­naa edel­tä­vis­tä ajois­ta sata pro­sent­tia ja leh­tien ja­ke­lu­kin kym­me­niä pro­sent­te­ja.

On­nek­si net­ti­si­säl­tö­jen ti­laa­mi­nen on yleis­ty­nyt, jos­kaan ne ei­vät paik­kaa ko­ko­naan pa­pe­ri­leh­tien kan­nat­ta­vuus­haas­tei­ta.

Pe­rin­tei­set maa­kun­nal­li­set leh­ti­ta­lot ovat vas­tan­neet haas­tee­seen yh­dis­ty­mäl­lä ja ha­ke­maan sitä kaut­ta sy­ner­gi­ae­tu­ja. Vii­mek­si Ka­le­va ja Ilk­ka-Poh­jai­nen ker­toi­vat toi­min­to­jen­sa yh­dis­tä­mi­ses­tä. Sa­ta­kun­nas­sa Sa­ta­kun­nan Kan­sa ja Län­si-Suo­mi fuu­si­oi­tiin jo run­sas vuo­si sit­ten.

– Pi­dän fuu­si­oi­ta jär­ke­vä­nä tapa tur­va­ta maa­kun­nal­li­nen jour­na­lis­mi ta­lou­del­li­ses­ti haas­teel­li­ses­sa ti­lan­tees­sa, sa­noo Val­ta­nen.

Hän nä­kee yh­ty­mä­koh­tia myös Ylen rat­kai­sui­hin.

– Kun ra­haa on vä­hem­män, pi­tää toi­min­ta­ta­po­ja uu­dis­taa ja sääs­tää pa­nok­sia sii­hen, et­tä uu­ti­soin­ti säi­lyy laa­duk­kaa­na ja mo­ni­puo­li­se­na.

Ylel­tä vaa­di­tut sääs­töt ovat noin 66 mil­joo­naan eu­roa, jois­ta jo­kais­ta eu­roa ei ole vie­lä lei­kat­tu. Val­ta­nen pi­tää leik­kauk­sia ko­vi­na, mut­ta us­koo, et­tä Yle pys­tyy sääl­li­ses­ti hoi­ta­maan pe­rus­teh­tä­vän­sä de­mok­ra­ti­an vaa­li­ja­na ja suo­ma­lai­sen kult­tuu­rin tu­ki­ja­na.