Harjunpäänjoki hioutuu helmeksi
Kokemäenjoki kohtelee vaelluskaloja edelleen kaltoin, mutta sivuhaaroista löytyy sateenkaaren pää.
Timo Savunen
Kokemäenjoki on jo pitkään ollut vapakalastajien suosiossa. Näinäkin päivinä joesta nousee niin komeita taimenia kuin lohiakin. Suurinta osaa kaloista yhdistää se, että niillä ei ole rasvaevää. Ne ovat siis istutettuja kaloja.
Kun joki aikanaan valjastettiin sähköntuotantoon, se samalla tarkoitti luontaisten vaelluskalakantojen tuhoa. Voimalaitoksia ei velvoitettu rakentamaan kalateitä, sillä yhdessä silloisten ympäristömyrkkyjen vaikutusten kanssa, olosuhteet kaloille katsottiin toivottomiksi. Voimalaitoksille kuitenkin määrättiin kalatalousmaksut ikään kuin kompensaatioksi, jotta jokeen saataisiin edes kalastettavaa. Näitä maksuja laitokset maksavat nykyään noin 200 000 euroa vuodessa, ja niitä todella käytetään istutuksiin, ja myös kalataloudellisiin tutkimuksiin.
Pari vuotta sitten heräteltiin kansalaisliikkeen puitteissa ajatusta siitä, pitäisikö Kokemäenjokeen sittenkin rakentaa kalateitä. Sen seurauksena on tutkittu sitä, löytyykö pääuomasta ja sen sivuhaaroista ylipäätään alueita, joilla lohikalat voisivat lisääntyä. Lisääntymisaluekartoitus on nyt valmistunut, kertoo kalastusbiologi Leena Rannikko Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
– Kyllähän todellisuus on se, että Kokemäenjoessa mahdollisia lisääntymisalueita on erittäin vähän. Eri ikäisille poikasille soveltuvia alueita on muutamia hehtaareita, mutta kutualueita vain murto-osa siitä, Rannikko toteaa.
Vertailun vuoksi esimerkiksi Oulujoessa poikastuotantoon soveltuvia alueita on pääuomassa noin 10 hehtaaria, ja Tornionjoessa peräti 5 000 hehtaaria. Lisäksi Kokemäenjoessa veden voimakas säännöstely vaikuttaa lisääntymiseen negatiivisesti.
– Toiveikkuus on sinänsä aina hyvästä, mutta poikastuotannon suhteen katseita kannattaa kääntää enemmän sivujokien suuntaan, esimerkiksi Harjunpäänjoella on tehty hyvää työtä jo pitkään, Leena Rannikko muistuttaa.
Joutsijokena jatkuvan Kaasmarkunjoen iso kalojen nousuesteiden poisto oli Leineperin padon ohitus kalatien avulla. Kuva: SV arkisto/Jukka Silvast
– Harjunpäänjoelta on olemassa tilastotietoa niin istutuksista, kunnostuksista kuin sähkökoekalastuksistakin jo pitkältä ajalta, mikä on hyvin harvinaista. Niiden perusteella pystytään tarkastelemaan kehitystrendiä. Työ on ollut hyvin kaukonäköistä, kiittelee vastikään joen lohi- ja taimenkannoista selvityksen tehnyt Aki Janatuinen.
Ennen ensimmäisiä kunnostustöitä, Harjunpäänjoessa tavattiin taimenta vain harvakseltaan. Kunnostusten, ja erilaisten istutusten myötä, joessa on nykyään niin taimenta kuin lohtakin. Leineperin alapuolella molempien lajien luontainen lisääntyminen on säännöllistä, ja poikastiheydet jo varsin korkeita vaikka poikasistutuksia ei juurikaan enää tehdä. Verrokkina olevassa Vantaanjoessa – joka toki on kokonaisuutena suurempi – vastaava kehitys vei pari-kolmekymmentä vuotta.
Aki Janatuinen kannustaa kehittämistöihin vastakin, varsinkin kun niin Solakoskelle kuin Leineperiinkin on vastikään saatu kalatiet. Jokeen on tehty myös arvokkaiden emokalojen siirtoistutuksia.
– Luontaisesti emokaloja nousee luultavasti vielä melko vähän, varsinkin lohella. Poikastuotantoalueita on kuitenkin sen verran paljon, että emoja mahtuisi paljon enemmänkin, ja sen takia istutuksista olisi jatkossakin hyötyä.
Hän muistuttaa, että yhden kalasukupolven elinkaari on noin viidestä seitsemään vuotta, joten tehdyt toimenpiteet vaikuttavat ja näkyvät viiveellä.
Entä lähitulevaisuus? Kuinka myönteistä kehitystä voitaisiin entisestään jatkaa? Aki Janatuiselta löytyy tähänkin vastauksia.
– Leineperin yläpuolisten virta-alueiden ja sivupurojen kunnostukset tuottaisivat varmasti pysyviä tuloksia. Tuki- ja kotiutusistutukset yläjuoksun kunnostettaville koskialueille puolestaan nopeuttaisivat luontaisen lisääntymisen käynnistymistä.
Myös vuosittaisen sähkökalastusseurannan jatkuminen olisi erittäin tärkeää, sillä muuten ajantasainen tilannekuva kalakannoista menetetään, Janatuinen listaa.
Samalla hän muistuttaa Harjunpäänjoen hienoudesta.
– Kyseessä on oikeasti poikkeuksellinen vesistö, mistä on syytä olla ylpeä. Mutta työ kalakantojen hyväksi on kuin maraton tai viidenkymmenen kilometrin hiihto. Kymmenen kilometrin kohdalla maali on vielä kaukana, mutta sinne pitää vain jaksaa jatkaa.