Harvinaisia helmiäispilviä voi näkyä taas Suomen taivaalla – Lapissa niitä on jo nähty
Aliisa Uusitalo / STT
Olosuhteet Suomessa ovat jälleen otolliset harvinaisten helmiäispilvien muodostumiselle, kertoo Oulun yliopisto tiedotteessa. Eilen helmiäispilviä on yliopiston mukaan jo nähty eri puolilla Lappia.
Helmiäispilvet ovat stratosfäärissä, noin 15–25 kilometrin korkeudella esiintyviä jääkidepilviä. Aamu- tai iltahämärässä esiintyville helmiäispilville ovat tyypillisiä pastellinsävyiset, voimakkaat värit.
Värit syntyvät valon taipumisesta pienissä hiukkasissa ja helmiäispilvien jääkiteissä. Samantapaisen väri-ilmiön voi nähdä saippuakuplan pinnalla, kuvasi emeritusprofessori Kalevi Mursula viime vuonna yliopiston tiedotteessa.
Edellisen kerran helmiäispilviä ihailtiin Suomen taivaalla vuosi sitten joulukuussa. Yleensä niitä tavataan kuitenkin nähdä tammi-helmikuussa.
Lisäksi helmiäispilviä näkyi viime vuonna lähes koko Suomen taivaalla, mikä on harvinaista. Riittävän kylmää pilvien syntymiseen on yliopiston mukaan tavallisesti vain napa-alueella.
Tänä talvena stratosfäärissä on tutkijatohtori Antti Salmisen mukaan paljon vesihöyryä, josta helmiäispilvet muodostuvat, kun lämpötila tippuu noin –85 celsiusasteeseen.
– Kun napa- eli polaaripyörre on vahva, kuten tänä talvena, sen keskus on kylmä, ja paikallisesti tuo vaadittu lämpötila voi alittua, Salminen sanoo tiedotteessa.
Jotta helmiäisiä näkyisi laajemmin, pitää polaaripyörteen kuitenkin liikkua tiedotteen mukaan Suomen ylle ja taivaan on oltava selkeä alempana liikkuvista pilvistä.
– Monen ilmiön on tapahduttava yhtä aikaa, ja siksi helmiäispilvet ovat harvinaisia, muistuttaa apulaisprofessori Timo Asikainen tiedotteessa.
Stratosfäärin lisääntynyt kosteus on yliopiston mukaan aiheutunut Hunga Tongan merenalaisen tulivuoren purkauksesta Tyynellämerellä alkuvuodesta 2022. Tuolloin tonneittain vesihöyryä nousi stratosfääriin saakka.
Poikkeuksellisesta tilanteesta ei kuitenkaan ole vielä kovin paljon tutkimuksia.
– On arvioitu, että kosteus aiheuttaa napapyörteen viilenemistä ja mahdollistaa pilvien syntymisen muutoin melko kuivassa stratosfäärissä, Asikainen kertoo tiedotteessa.
Lapissa koetaan ensi yönä lisäksi toinen harvinainen sääilmiö, kun pohjoisinta Lappia riepottelee polaarimatalapaine. Luvassa on voimakasta tuulta sekä lumipyryä. Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä.
Tuuli voi voimistua puuskissa alueella jopa 25 metriin sekunnissa, ja lunta voi sataa sakeasti. Näin käy, kun arktinen ilmamassa virtaa lämpimän meren ylle muodostaen lumikuuroja, Ilmatieteen laitos kertoo.
Suomeen tämänkaltaisia sääilmiöitä osuu Ilmatieteen laitoksen mukaan varsin harvoin.