Luontovahinkojen korvaamiseen uusi työkalu
Metsä Group kehittää uudenlaista kompensaatiomallia, jolla korvataan luonnolle aiheutunut vahinko. Työssä on mukana laaja asiantuntijaryhmä.
Metsä Group ottaa tekemissään ympäristöpoikkeamissa käyttöön vapaaehtoisen luontokompensaation. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos Metsä Groupin puunkorjuussa tapahtuu lakirikkomus, luonnolle aiheutunutta haittaa kompensoidaan sekä tapahtumapaikalla että toisessa kohteessa, jossa luonnon tilaa voidaan parantaa.
Mallissa noudatetaan kaksinkertaista kompensaatiota, mikä tarkoittaa, että korjaavat toimet ovat suurempia kuin aiheutunut haitta. Jos esimerkiksi yksi lähde vahingoittuu, Metsä Group kunnostaa kaksi lähdettä. Kompensaatio voi tapahtua joko saman tai eri maanomistajan mailla.
– Metsä Group tekee vuosittain yli 30 000 puukauppaa, mutta poikkeamia sattuu vain muutamia, sanoo yhtiön metsäjohtaja Juha Jumppanen. Tämä osoittaa hänen mukaansa sen, että yhtiön toiminta, kuten koulutus ja ohjeistus, on hyvällä tasolla.
– Operatiivisen toimintamme laatu on meille kunnia-asia. Täysin virheetöntä kokonaisuutta emme kuitenkaan saavuta, ja toiminnassamme tapahtuu joitakin poikkeamia vuosittain. Niiden määrä toiminnan laajuuteen nähden on kuitenkin vähäinen.”
Poikkeamatilanteisiin liittyvät Jumppasen mukaan myös korjaavat toimet kohteilla yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tapahtumat analysoidaan tarkasti. Hän myös sanoo, että sekä onnistumiset että virheet kerrotaan Metsä Groupin verkkosivuilla.
– Raportoimme toiminnastamme julkisesti ja haluamme avoimesti kertoa tavoitteistamme ja toi menpiteistämme. Kerromme toimintamme kehityshankkeista ja siitä, miten olemme onnistuneet. Jos teemme virheitä, kerromme niistäkin korjaavine toimenpiteineen, muun muassa verkkosivuillamme. Myös dialogeissa sidosryhmiltämme saatu palaute ohjaa toimintaamme.
Jumppanen sanoo, että Metsä Group luonnollisesti noudattaa toiminnassaan lakeja ja metsäalaa koskevia ympäristöstandardeja. Niiden lisäksi yhtiö on laatinut uudistavan metsätalouden periaatteet, joiden tavoitteena on luonnon tilan vahvistaminen todennetusti vuoteen 2030 mennessä. Käyttöön otettu kompensaatiomalli tukee tätä tavoitetta.
– Luontokompensaatio on uusi asia, joten valmista mallia sellaiselle ei ole olemassa vaan se pitää kehittää, Jumppanen sanoo.
Kehitystyötä Metsä Groupin kanssa on tekemässä asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajia Luonnonvarakeskuksesta, Tapiosta ja Villi vyöhyke -järjestöstä. Kuluvana vuonna ryhmä osallistuu kohteiden luontohaittojen ja hyvittämistoimien määrittämiseen.
– Ryhmän jäsenillä on vahvaa ekologian, ennallistamisen ja metsätalouden ympäristöasioiden osaamista. Tavoitteenamme on kehittää edistyksellinen kompensaatiomenettely, jossa toiminnan laatu ja ekologinen tarkoituksenmukaisuus on varmistettu, Jumppanen toteaa.
Kompensaatiomallia sovelletaan takautuvasti vuodesta 2023 lähtien.
Teksti: Metsä Group, kuva: Mika Ankkuri