Susisymposium Säkylässä – Susi tappaa syödäkseen
Susikannan kehitys on riistäytynyt käsistä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Syynä tähän on hyvä ravintotilanne. Peuroja ja kauriita on enemmän kuin koskaan. Susi käyttää lihaa noin kolme kiloa vuorokaudessa eli peuran vasan verran viikossa. Toinen syy susikannan räjähdysmäiseen kasvuun on se, että kannanhoidollista metsästystä on ollut viimeksi vuonna 2016. Tänä päivänä suden ampuminen jopa pihapiiristä on tehty erittäin hankalaksi.
On vain ajan kysymys, milloin susilauma ottaa saaliskohteekseen ihmisen. Monilla alueilla lapsia ei voida päästää enää kulkemaan itsekseen kouluun. Vanhempien on huolehdittava lapsien kuljetukset. Kunnat eivät kuljetuksia hoida, koska laki ei siihen velvoita. Symposiumissa kysyttiin, että kenen on vastuu, kun susi tappaa koululaisen. Vastaus oli yksiselitteinen: Vastuu on poliittisten päättäjien. Metsästäjille vastuuta ei voi sälyttää. Metsästäjät pystyisivät pitämään susikannan kurissa, jos siihen annettaisiin mahdollisuus.
Koirametsästys on osa suomalaista metsästyskulttuuria. Se on kokonaan loppunut. Koiraa ei voin enää turvallisesti laskea metsään. Millään metsästyskoiraroduilla ei ole mahdollisuuksia taistella hengestään susilaumaa vastaan. Suomessa kuolee vuosittain kymmeniä metsästyskoiria suden suuhun. Metsästysharrastuksen loppumisen lisäksi perheen koiran menettäminen on iso tragedia myös koko perheelle, etenkin lapsille.
Suomessa liikkuvien susien määrästä ei tunnu olevan eri toimiojilla yhteistä näkemystä. LUKEn mukaan susia on Suomessa parisataa. Metsästäjien selvitykset osoittavat, että susia on monta kertaa enemmän. Suotuisan susikannan määrittämiseksi olisi välttämätöntä löytää sellainen keino, millä susikannan määrä pystyttäisiin määrittelemään kohtuullisella tarkkuudella. Tämän luulisi onnistuvan kohtuu helposti, jos sitä vertaa esimerkiksi liito-oravakantojen määrittämiseen. Liito-orava on kintaan kokoinen ja liikkuu hämärässä, mutta kanta tiedetään tarkasti. Susi liikkuu päivällä ja on helposti havaittavissa, mutta susien määrästä ei tunnu löytyvän yhteistä näkemystä.
Rauno Numminen