Helpotusta yhteisomistukseen valtakirjalla
Yhtymän tai kuolinpesän osakas voi valtuutettuna hoitaa jäsenyyden sopimus- ja sijoitusasioita muun muassa sähköisesti Metsäverkossa.
Metsänomistajuus on parhaimmillaan helppoa ja asiointi eri tahojen kanssa sujuvaa. Haasteita voi tulla eteen silloin, kun omistajina on useita henkilöitä esimerkiksi yhtymän tai kuolinpesän muodossa, eikä kaikkia osakkaita tavoiteta tehokkaasti puukauppasopimusten tai muiden asiakirjojen allekirjoittamiseksi.
Yhtymä- ja kuolinpesämuotoisten jäsenien kannattaakin harkita valtakir jan käyttöönottoa. Valtakirjalla voidaan yhdelle osakkaalle antaa esimerkiksi laajat oikeudet sähköiseen asiointiin Metsäverkossa.
– Metsäverkossa valtuutettu voi omalla hyväksynnällään allekirjoittaa puukauppa- ja metsänhoitosopimukset, sekä ylläpitää jäsenyyden osuussijoituksia tekemällä esimerkiksi sijoituksia mittaustodistuksilta, muuttaa osuuskoron maksutapaa tai irtisanoa lisäosuuksia, sanoo Metsä Groupin jäsenpalvelujen kehityspäällikkö Iiro Korhonen.
Ajoittain metsänomistajat laativat yleisluontoisia valtakirjoja, kuten valtuutuksen yhdelle henkilölle kuolinpesän asioiden hoitamiseen tai metsäyhtymän puun myyntiin. Näillä valtakirjoilla ei suoraan voida merkitä osakkaalle Metsäverkkoon sähköistä valtuutusta, sillä Metsäverkon toiminnallisuudet kattavat metsätilaan liittyvien sopimusten lisäksi myös jäsenyyteen liittyvät sijoitusasiat.
Siksi jäseniä suositellaan laatimaan valtuutukset joko sähköisesti Metsäverkossa tai Metsä Groupin valtakirjapohjalla, jonka löytää Metsä Groupin puunhankinnan nettisivuilta. Valtakirjapohjan voi myös pyytää täytettäväksi asiakaspalvelusta.
Kun valtuutus on laadittu yhdelle osakkaalle, se on voimassa toistaiseksi. Valtuutuksen myötä sopimus- ja sijoitusasiat saadaan hoidettua paitsi kätevästi, myös oikea-aikaisesti, kun erinäiset hankkeet ja päätöksenteko eivät suotta viivästy siitä syystä, että allekirjoituksia kerätään osakkailta esimerkiksi toimittamalla allekirjoitettavaa asiakirjaa postitse osakkaalta osakkaalle.
– Jos valtuu tus halutaan perua, Metsäverkossa voi valtuuttaja joko muokata valtuutuksen tasoa tai poistaa sen kokonaan, Korhonen ohjeistaa.
Metsäverkkoon voi antaa laajempien valtuuksien ohella myös katseluoikeuden haluamilleen henkilöille.
– Esimerkiksi jäsenenä toimiva vanhempi voi myöntää lapselleen katselijan roolin, jolla pääsee kirjautumaan Metsäverkkoon tarkastelemaan jäsenyyden tietoja sekä metsäpalstan metsäsuunnitelmaa, Korhonen kertoo.
Katselijan oikeus on kätevä lisä esi merkiksi tilanteessa, jossa sukupolvenvaihdosta aletaan suunnitella ja halutaan tutustuttaa jälkipolvea metsäomaisuuden hoitoon sähköisen palvelun kautta tarkastellen.
Lähde: Metsä Groupin Viesti-lehti, teksti: Antti Koskinen, kuva: Mika Ankkuri
Asiakaspalvelun yhteystiedot:
ma–pe klo 8–16
010 7770
jasenpalvelut@metsagroup.com