Vanhassa kuusikossa vaanii vaara
Rauno Numminen
Tutustuin Werna Wahlmannin pro gadu -työhön, joka käsittelee juurikäävän ja kirjanpainajan esiintymisen yhteyttä. Lähdin miettimään tätä asiaa metsänomistajan näkökulmasta. Avaan tässä kirjoituksessa asiaa.
Vanha kuusikko on ylväs näky. Puiden läpimitta on helposti sellainen, että kädet eivät ylety ympäri. Puut voivat olla niin pitkiä, että pitää katsoa kaksi kertaa nähdäkseen latvaan saakka eli jopa yli 30 metrisiä. Metsässä on helppo liikkua. Yleensä puiden alla ei kasva juuri mitään, kulkua haittaavaa pensaikkoa tai muuta kasvustoa. Jalan alla on pelkkä sammal- ja neulasmatto.
Metsänomistaja voi ajatella, että kuvatun kaltainen vanha kuusikko on paras paikka pitää rahat tallessa ja antaa puiden kasvaa korkoa vuosittain lisääntyvien mottien muodossa.
Mutta maaperässä vaanii vaara. Se on juurikääpä, jota kansanomaisesti kutsutaan maannousemaksi tai tyvilahoksi. Se muhii näkymättömänä mullassa ja iskee ikääntyneeseen ja kunnoltaan heikentyneeseen kuuseen. Tilanne on sama kuin vanhenevalla ihmisellä. Normaalisti kun ikää karttuu 80+ -vuotta, tautiherkkyys lisääntyy.
Maannousemasientä on vaikea havaita kuusessa. Yksi silmällä havaittava merkki on laajentunut puun tyvi. Jos haluaa vielä varmistua vaivasta, voi hankkia kasvukairan ja kairata puuhun ohuen 20-30 senttiä pitkän reiän. Kun se on kierretty riittävän syvälle puuhun, vedetään pois kairan kieli, jolloin sen mukana tulee noin 5 milliä paksu pötkö puuta. Jos siinä näkyy normaalin valkoisen puun lisäksi ruskeaa puuta, se on varma merkki siitä, että maannousemasieni on iskenyt kuuseen ja lahottaa sitä sisältä päin. Laho voi edetä puussa alhaalta ylöspäin useita senttejä vuodessa. Pienikin pilkka tyvitukissa aiheuttaa sen, että arvokkain osa puuta joutuu kuitupinoon ja pahimmillaan se kelpaa enää vain energiapuuksi. Taloudellinen tappio on metsänomistajalle iso.
Maannousemasta on puhuttu niin kauan kuin minä muistan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana keskusteluun on noussut myös kirjanpainaja. Pieni, ruskea ja noin viisi milliä pitkä kaarnakuoriainen. Yksin se on melko vaaraton, mutta isona populaationa kuuselle tappava hyönteinen. Kirjanpainajat iskevät kunnoltaan heikentyneeseen kuuseen. Tällainen kuusi syntyy useimmiten maannousemasienen aiheuttamana. Kun kirjanpainajat ilmestyvät metsään sankoin joukoin, ne voivat iskeä myös terveeseen kuuseen ja tappaa sen muutamassa vuodessa. Kirjanpainajanaaraat kaivertavat emokäytävänsä puun nilaan ja laskevat munansa käytävän reunoille. Munista kuoriutuvat toukat jatkavat käytävien nakertamista, ja kun näitä käytäviä on riittävästi, niin nestevirtaukset puussa vaikeutuvat ja kuusi kuolee. Kirjanpainajien mukana puihin tulee myös sinistäjäsieniä. Ne osallistuvat yhdessä kirjanpainajan kanssa puun tappamiseen ja aiheuttavat jo ennen sitä nimensä mukaisesti värivikaa puussa.
Kuolevassa kuusikossa metsänomistajan pahan päivän varalle suunnittelemat eurot valuvat puusta putoavien kuorien mukana kuin kankkulan kaivoon. Sadan tai jopa ylikin euron arvoinen kuusi voi muuttua hetkessä kympin kuuseksi.
Metsänomistajan ainoa keino turvata hakkuutulonsa on hakata vanha kuusikko ennen kuin sinne iskee maannousemasieni ja sen jälkeen kirjanpainaja. On parempi vaihtoehto uudistaa metsä ja vaihtaa puulajia kuin kasvattaa lahoavaa puuta. Maannousemasientä on kaikkialla maaperässä, joten jos sen aiheuttamilta vahingoilta haluaa välttyä, hakkuualueelle pitää istuttaa mäntyä tai koivua. Niihin ei iske maannousemasieni eikä kirjanpainaja.