Hiilipäästöt talteen – Raumalle testilaitos
Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa yhdessä Andritzin kanssa.
Metsä Group on selvittänyt hiilidioksidin talteenottoa tehtaillaan, ja ensi kesänä hankkeessa otetaan askel eteenpäin, kun Raumalla testataan taleenottoa yhdessä konepajayhtiö Andritzin kanssa. Kyseessä on niin sanottu pilottivaihe, jonka jälkeen vuorossa on mahdollisen koetehtaan suunnittelu.
Teknologia ei sinänsä ole uutta, vaan eri puolilla maailmaa toimii tälläkin het kellä laitoksia, joista hiilidioksidi otetaan talteen. Sellutehtaan soodakattilalla tek nologiaa ei kuitenkaan ole aiemmin käy tetty, joten siinä mielessä Metsä Group tekee pioneerityötä.
– Hiilidioksidin talteenotto on suuri mahdollisuus Suomelle rakentaa uutta teollisuutta – ja tehdä merkittävä ilmastoteko, sillä puuperäisen hiilidioksidin käytöllä vähennetään vastaavasti fossiilisten raaka-aineiden käyttöä ja niistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, sekä edistetään EU:n ilmastotavoitteita, Metsä Groupin hiilidioksidin talteen ottohankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtonen valottaa.
METSÄ GROUP JA ANDRITZ ovat jo aiemmin selvittäneet, mitä käytännössä tarkoittaisi, jos Kemin biotuotetehtaan neljä miljoonaa hiilidioksiditonnia otettaisiin talteen. Määrä vastaa noin kolmasosaa Metsä Groupin kaikkien tehtaiden hiilidioksidipäästöistä. Selvityksessä keskityttiin teknologisiin ratkaisuihin, ja keskeiseen osaan nousi energia.
Hiilidioksidin talteenotto vaatii paljon energiaa, joten Metsä Group ja Andritz tutkivat, miten hiilidioksidin talteenotto biotuotetehtaalla voidaan toteuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti.
– 20 prosenttia hiilidioksidin talteen oton vaatimasta lämpöenergiasta on saatavilla biotuotetehtaan nykyisistä lämpövirroista. Loppumäärä vaatii vielä uudenlaisia, teknisiä ratkaisuja, Pehu-Lehtonen sanoo.
Hänen mukaansa koko ison biotuotetehtaan hiilidioksidimäärän talteenotto voidaan toteuttaa, mutta se vaatii suuria investointeja. Lisäksi talteenottoteknologian ja hiilidioksidimarkkinoiden pitää kehittyä, ennen kuin voidaan luoda kannattavaa liiketoimintaa.
Hankkeen mahdollisuudet ovat kuitenkin suuret, koska hiilidioksidia voidaan hyödyntää kemianteollisuudessa ja vetytaloudessa. Pehu-Lehtonen sanoo, että jos hiilidioksidin talteenotto osoittautuu kannattavaksi, metsäteollisuu teen syntyy uusi suurten volyymien puupohjainen raaka-aine.
– Se luo ympärilleen investointeja, työpaikkoja ja verotuloja – ilmastovaikutuksista puhumattakaan.”
Luonnonvarakeskuksen ja VTT:n tutkimuksen mukaan bioperäisen hiilidioksidin talteenotto, varastointi ja hyötykäyttö voivat kasvattaa merkittävästi metsäsektorin kansantaloudelle tuottamaa arvonlisää. Suomen hallitus onkin asettanut tavoitteeksi teknisten hiilinielujen lisäämisen.
Lähde: Metsä Groupin Viesti-lehti, teksti: Ilkka Luukkonen, kuva: Petri Lyytikäinen