Met­sä Group

Uu­si Met­sä Group Plus -pal­ve­lu on Met­sä­liit­to Osuus­kun­nan omis­ta­ja­jä­se­nil­le suun­nat­tu, va­paa­eh­toi­nen met­sän­hoi­to­mal­li, joka täh­tää luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den li­sää­mi­seen.

– Il­mas­ton­muu­tos ja sen mu­ka­naan tuo­mat ris­kit, met­sä­luon­non mo­ni­muo­toi­suus ja luon­to­ka­to ovat vah­vas­ti esil­lä tä­män päi­vän met­sä­kes­kus­te­lus­sa. Me ha­lu­am­me yh­des­sä omis­ta­ja­jä­sen­tem­me kans­sa toi­mia ta­val­la, joka li­sää met­sien mo­ni­muo­toi­suut­ta ja tu­kee nii­den elin­voi­maa myös muut­tu­vas­sa il­mas­tos­sa, Met­sä Grou­pin met­sä­o­mai­suu­den­hoi­ta­ja Jus­si Reko sa­noo.

30 sääs­tö­puu­ta heh­taa­ril­le

Suo­mes­sa met­sien käyt­töä oh­jaa­vat met­sä­lain li­säk­si met­sä­ser­ti­fi­oin­nin vaa­ti­muk­set, sil­lä noin 90 pro­sent­tia met­sis­tä on ser­ti­fi­oi­tu. Met­sä­ser­ti­fi­kaat­ti on riip­pu­mat­to­man ta­hon to­den­nus sii­tä, et­tä met­siä hoi­de­taan ja käy­te­tään kes­tä­väl­lä ta­val­la.

Met­sä Group Plus-met­sän­hoi­to­mal­lis­sa met­sä­luon­to py­ri­tään huo­mi­oi­maan vie­lä ser­ti­fi­kaat­tien vaa­ti­muk­si­a­kin pa­rem­min.

– Esi­mer­kik­si uu­dis­tus­hak­kuis­sa Met­sä Group Plus-mal­lis­sa sääs­tö­pui­ta jä­te­tään enem­män kuin mitä ser­ti­fi­kaa­tit edel­lyt­tä­vät, Reko ker­too.

Sääs­tö­puut ovat rin­nan­kor­keus­lä­pi­mi­tal­taan yli 15-sent­ti­siä elä­viä pui­ta, jot­ka hak­kuun yh­tey­des­sä jä­te­tään py­sy­väs­ti met­sään. Kun ne ai­ka­naan kuo­le­vat, ne muo­dos­ta­vat la­ho­puu­jat­ku­mon, eli eri­as­tei­ses­ti la­hon­nut­ta puu­ta sitä tar­vit­se­vil­le eli­ö­la­jeil­le. La­ho­puun on tär­ke­ää, sil­lä jopa nel­jän­nes kai­kis­ta met­sä­la­jeis­ta tar­vit­see sitä elääk­seen.

Met­sä­ser­ti­fi­kaa­tit edel­lyt­tä­vät jät­tä­mään vä­hin­tään kym­me­nen sääs­tö­puu­ta heh­taa­ril­le. Met­sä Group Plus-mal­lis­sa nii­tä jä­te­tään 30 kap­pa­let­ta.

Sääs­tö­puut kor­va­taan

Re­kon mu­kaan ny­kyis­tä laa­ja­mit­tai­sem­pi sääs­tö­pui­den jät­tä­mi­nen ei syö met­sä­no­mis­ta­jan ta­lou­del­lis­ta tu­los­ta, sil­lä uu­dis­tus­hak­kuun yh­tey­des­sä met­sään jä­te­tyt puut kor­va­taan met­sä­no­mis­ta­jal­le. Usein sääs­tö­puik­si voi­daan myös va­li­ta puu­la­je­ja, joi­den ra­hal­li­nen ar­vo oli­si kor­jat­ta­es­sa pie­ni.

– Met­sä Group on jo ai­em­min lin­jan­nut, et­tä se hank­kii vain kuus­ta, män­tyä, koi­vua ja haa­paa, jon­ka hal­kai­si­ja on al­le 40 sent­tiä. Tätä jä­re­äm­mät haa­vat ja muut puu­la­jit so­pi­vat sääs­tö­puik­si.

Sääs­tö­pui­den li­säk­si te­ko­pök­ke­löt kuu­lu­vat oleel­li­ses­ti Met­sä Group Plus-mal­liin. Nii­tä jä­te­tään kym­me­nen kap­pa­let­ta heh­taa­ril­le sekä uu­dis­tus- et­tä kas­va­tus­hak­kuis­sa.

Te­ko­pök­ke­löt ovat 2–5 met­rin kor­keu­del­ta kat­kais­tu­ja pui­ta, joi­den lat­vus jä­te­tään maas­toon. Te­ko­pök­ke­löi­tä teh­dään, jot­ta la­ho­puu­ta saa­daan no­pe­as­ti li­sät­tyä.

Suo­ja­ti­hei­köi­tä ja suo­ja­vyö­hyk­kei­tä

Tai­mi­kon­hoi­to­töi­den yh­tey­des­sä met­siin jä­te­tään Met­sä Group Plus-mal­lis­sa ny­kyis­tä enem­män suo­ja­ti­hei­köi­tä, eli pie­ni­a­lai­sia, hoi­ta­mat­to­mia ti­hei­köi­tä, jot­ka tar­jo­a­vat met­sä­la­jeil­le suo­jaa ja ra­vin­toa.

Sääs­tö­puut, sääs­tö­puu­ryh­mät ja suo­ja­ti­hei­köt luo­vat myös osal­taan vaih­te­lua ja eri-ikäi­siä pui­ta met­sien ra­ken­tee­seen. Vaih­te­le­va ra­ken­ne li­sää mo­ni­muo­toi­suut­ta, sil­lä eri eli­ö­la­jit tar­vit­se­vat eri­lai­sia met­siä eli­nym­pä­ris­töik­seen.

Ve­sis­tö­jen var­sil­le jä­te­tään, ve­sis­tön mu­kaan, 10–30 met­riä le­ve­ät suo­ja­vyö­hyk­keet tur­vaa­maan ve­sis­tö­jen laa­tua. Suo­ja­vyö­hyk­keil­lä elää usein oman­lai­sen­sa la­jis­to, jo­ten nii­den säi­lyt­tä­mi­nen tu­kee myös luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta.

Pal­ve­lus­ta so­vi­taan puu­kau­pal­la

Jus­si Reko ker­too, et­tä Met­sä Group Plus-mal­li kiin­nos­taa met­sä­no­mis­ta­jia, ja et­tä en­sim­mäi­set mal­lin mu­kai­set puu­kau­pat on jo sol­mit­tu.

– Met­sä Group Plus-pal­ve­lus­ta so­vi­taan erik­seen jo­kai­sen puu­kau­pan tai tai­mi­kon­hoi­to­ti­lauk­sen yh­tey­des­sä. Se ei siis sa­mal­la ta­voin kos­ke koko met­sä­ti­laa kuin esi­mer­kik­si met­sä­ser­ti­fi­kaat­ti, hän sa­noo.

– Met­sä­a­si­an­tun­ti­jam­me ker­to­vat pal­ve­lus­ta mie­lel­lään li­sää, ja hei­dän kans­saan voi läh­teä pals­tal­le kat­so­maan, mi­ten mal­li so­vel­tui­si omiin met­siin.