Lisää monimuotoisuutta metsiin
Metsä Group Plus -metsänhoitomalli lisää metsien monimuotoisuutta ja tukee niiden elinvoimaa muuttuvassa ilmastossa.
Metsä Group
Uusi Metsä Group Plus -palvelu on Metsäliitto Osuuskunnan omistajajäsenille suunnattu, vapaaehtoinen metsänhoitomalli, joka tähtää luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen.
– Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat riskit, metsäluonnon monimuotoisuus ja luontokato ovat vahvasti esillä tämän päivän metsäkeskustelussa. Me haluamme yhdessä omistajajäsentemme kanssa toimia tavalla, joka lisää metsien monimuotoisuutta ja tukee niiden elinvoimaa myös muuttuvassa ilmastossa, Metsä Groupin metsäomaisuudenhoitaja Jussi Reko sanoo.
30 säästöpuuta hehtaarille
Suomessa metsien käyttöä ohjaavat metsälain lisäksi metsäsertifioinnin vaatimukset, sillä noin 90 prosenttia metsistä on sertifioitu. Metsäsertifikaatti on riippumattoman tahon todennus siitä, että metsiä hoidetaan ja käytetään kestävällä tavalla.
Metsä Group Plus-metsänhoitomallissa metsäluonto pyritään huomioimaan vielä sertifikaattien vaatimuksiakin paremmin.
– Esimerkiksi uudistushakkuissa Metsä Group Plus-mallissa säästöpuita jätetään enemmän kuin mitä sertifikaatit edellyttävät, Reko kertoo.
Säästöpuut ovat rinnankorkeusläpimitaltaan yli 15-senttisiä eläviä puita, jotka hakkuun yhteydessä jätetään pysyvästi metsään. Kun ne aikanaan kuolevat, ne muodostavat lahopuujatkumon, eli eriasteisesti lahonnutta puuta sitä tarvitseville eliölajeille. Lahopuun on tärkeää, sillä jopa neljännes kaikista metsälajeista tarvitsee sitä elääkseen.
Metsäsertifikaatit edellyttävät jättämään vähintään kymmenen säästöpuuta hehtaarille. Metsä Group Plus-mallissa niitä jätetään 30 kappaletta.
Säästöpuut korvataan
Rekon mukaan nykyistä laajamittaisempi säästöpuiden jättäminen ei syö metsänomistajan taloudellista tulosta, sillä uudistushakkuun yhteydessä metsään jätetyt puut korvataan metsänomistajalle. Usein säästöpuiksi voidaan myös valita puulajeja, joiden rahallinen arvo olisi korjattaessa pieni.
– Metsä Group on jo aiemmin linjannut, että se hankkii vain kuusta, mäntyä, koivua ja haapaa, jonka halkaisija on alle 40 senttiä. Tätä järeämmät haavat ja muut puulajit sopivat säästöpuiksi.
Säästöpuiden lisäksi tekopökkelöt kuuluvat oleellisesti Metsä Group Plus-malliin. Niitä jätetään kymmenen kappaletta hehtaarille sekä uudistus- että kasvatushakkuissa.
Tekopökkelöt ovat 2–5 metrin korkeudelta katkaistuja puita, joiden latvus jätetään maastoon. Tekopökkelöitä tehdään, jotta lahopuuta saadaan nopeasti lisättyä.
Suojatiheiköitä ja suojavyöhykkeitä
Taimikonhoitotöiden yhteydessä metsiin jätetään Metsä Group Plus-mallissa nykyistä enemmän suojatiheiköitä, eli pienialaisia, hoitamattomia tiheiköitä, jotka tarjoavat metsälajeille suojaa ja ravintoa.
Säästöpuut, säästöpuuryhmät ja suojatiheiköt luovat myös osaltaan vaihtelua ja eri-ikäisiä puita metsien rakenteeseen. Vaihteleva rakenne lisää monimuotoisuutta, sillä eri eliölajit tarvitsevat erilaisia metsiä elinympäristöikseen.
Vesistöjen varsille jätetään, vesistön mukaan, 10–30 metriä leveät suojavyöhykkeet turvaamaan vesistöjen laatua. Suojavyöhykkeillä elää usein omanlaisensa lajisto, joten niiden säilyttäminen tukee myös luonnon monimuotoisuutta.
Palvelusta sovitaan puukaupalla
Jussi Reko kertoo, että Metsä Group Plus-malli kiinnostaa metsänomistajia, ja että ensimmäiset mallin mukaiset puukaupat on jo solmittu.
– Metsä Group Plus-palvelusta sovitaan erikseen jokaisen puukaupan tai taimikonhoitotilauksen yhteydessä. Se ei siis samalla tavoin koske koko metsätilaa kuin esimerkiksi metsäsertifikaatti, hän sanoo.
– Metsäasiantuntijamme kertovat palvelusta mielellään lisää, ja heidän kanssaan voi lähteä palstalle katsomaan, miten malli soveltuisi omiin metsiin.