Friitala-talo sykkii yrittäjäsynergiaa
Ulvilan nahkatehdas kätkee punatiilisen fasadinsa taakse värikkään historian. Nykyään rustiikkisessa Friitala-talossa on 2000-luvun vaatimukset täyttäviä, upeita liiketiloja, mutta myös rouheita loft-tiloja. Astu osaksi tarinaa!
Paikallisomistuksessa oleva, 20 000 neliömetrin punatiilinen tehdas seisoo ryhdikkäänä maamerkkinä Ulvilan keskustassa. Paikkansa Friitala-talosta ovat löytäneet noin 60 toimijaa. Sijainti valtatie 2:n varrella, Porin kainalonaapurina on ihanteellinen.
– Lento- ja rautatieasemalle sekä Porin keskustaan ajaa alle kymmenessä minuutissa, tietää talon toimitusjohtaja Ari Grahn.
Teemme Arin kanssa pienen kierroksen ja tutustumme muutamiin vapaana oleviin tiloihin. Matkan varrelta iholle tarttuu myös faktoja nahkatehtaan historiasta. Lähde mukaan.
Friitalan nahkatehtaan tarina alkoi 1800-luvun lopulla. Pohjoismaiden suurin nahkatehdas kulki ulvilalaisten suussa nimellä Karvari. Talo työllisti kultavuosinaan yli 1 300 henkeä.
Astumme moderniin, valoisaan tilaan. Automaatioklusteristaan tunnetun Ulvilan teknologiaveturi Cimcorp muutti laajentumisensa myötä omiin tiloihin ja yritykseltä vapautui 450 neliön tyylikäs, moderni ja valoisa toimistokokonaisuus.
– Seitsemän työhuoneen lisäksi käytössä on muun muassa avokonttoritilaa ja kaksi neuvotteluhuonetta. Tilassa on ilmastointi jäähdytyksellä ja valmiudet nopealle kuituyhteydelle. Tämä tila muuntuu moneksi, kehaisee Ari.
1920-luvulla Friitala laajensi tuotantoaan nahka-asusteisiin, Ulvilasta maailmalle lähti muun muassa lentäjänlakkeja. Sotavuosina tuotanto meni lähes kokonaan armeijan tarpeisiin.
Kaikki Friitala-talon tilat ovat lämpimiä. Yksi mielenkiintoisimmista on Maria Drokkilan kynttiläpajalta vapautunut, omalla sisäänkäynnillä varustettu tila. Loft-tyyppinen kolmikerroksinen tilakokonaisuus avaa huikeat mahdollisuudet: luova toimisto, edustustilat, uudentyyppinen avokonttori… mahdollisuudet ovat rajattomat.
– Sijainti persoonallisessa, kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa osoitteessa tarjoaa yritykselle varmasti myös PR-etua. Niin ja maksuttomia pysäköintipaikkoja on runsaasti tarjolla.
Nahkatehdas loi nimeä myös verhoilun saralla. Eduskuntatalon, Finlandia-talon ja Kansallisteatterin istuimet saivat aikanaan verhoilun Friitalasta.
Ari lupaa, että tiloja voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan, pohjaratkaisuja voidaan viilata ja toiveita toteuttaa. Yksi erikoisuus paljastuu toisessa kerroksessa. Heti hissin vieressä aukeavat entiset laboratoriotilat. Pikkuruutuikkunat tuovat valoa alastomaksi purettuun tilaan. Karkeat pylväät luovat tunnelmaa ja karkeaa, alkuperäistä tiiliseinää voi jättää osin näkyviin.
– Pitkäaikaiselle vuokralaiselle teemme mielellämme tilasta toimijansa näköisen, Ari kannustaa.
Nahkatehtaalla kävi työntekijöitä paitsi omasta kunnasta myös lähialueilta aina Huittisista myöten. 1970-luvulle asti Ulvilan toiminnot pyörivät pitkälti Friitalan nahkatehtaan ympärillä.
Kiinteistöä on kehitetty ja kunnostettu vanhaa kunnioittaen vuosituhannen vaihteesta alkaen.
– Ulkopuolelta katsoen ei helposti arvaa, mitä kaikkea rakennuksen sisältä löytyy. Nykyisin Friitala-talo on monipuolisen toiminnan kokonaisuus, Ari kertoo.
Monipuolinen toimijajoukko tarjoaa runsaasti yhteistyömahdollisuuksia ja synergiaa.
– Meillä on paljon toimistotiloja, tuotannollista toimintaa, tietotekniikan huippuosaamista, tukku- ja vähittäiskauppaa, ravintola, leipomo-kahvila, liikunta- ja harrastetiloja sekä hoitopalveluita ihmisille ja lemmikeille, Ari listaa.
Lounasravintola Cafe Hellman ja leipomokahvila Pekan Parhaat huolehtivat siitä, ettei lounastauolla tarvitse lähteä omaa taloa kauemmas. Nahkamuseo puolestaan kertoo talon historiasta.
Friitalan nahkatehtaan työntekijöiden käytössä olivat tehtaan omat asunnot, päivähoito ja terveyspalvelut. Aikaa vietettiin yhdessä myös vapaalla, ja aktiviteetteja oli koko perheelle.