Kesälläkin pääsee oppisopimukseen
Winkkari-hanke auttaa opiskelijoita työpaikan löytämisessä.
Ammatillisen koulutuksen uudistaminen on tarjonnut uusia ulottuvuuksia myös perinteiseen oppisopimuskoulutukseen. Nykyisin on mahdollista tarttua lyhyempään oppisopimukseen kiinni jopa kesäaikaan.
- Kesäajan oppisopimuskoulutus sopii hyvin esimerkiksi tutkinto-opiskelijoille, joilla on mahdollisuus työllistyä kesäaikana. Opiskelija saa palkkaa työstään, opinnot etenevät ja työnantaja hyötyy siitä, että pystyy opastamaan nuorta oman yrityksensä työhön ja saa hänestä tutkinnon suorittaneen työntekijän, koulutuspäällikkö Päivi Yli-Karro WinNovasta kertoo.
- Viime kesänä parikymmentä WinNovan opiskelijaa käytti jo hyväkseen uutta mahdollisuutta ja tulevana kesänä tavoitteena on rikkoa ainakin sadan opiskelijan raja, selvittää Yli-Karro.
Koulutusreformi mahdollistaa myös sen, että oppisopimuskoulutukseen lähtevä nuori voi tehdä koko koulutusjakson työpaikalla. Valmistavaa koulutusta ei välttämättä enää tarvita, vaan osaaminen osoitetaan näytöillä työpaikalla.
- Mahdollisuus sopii erityisesti niille, jotka haluavat mieluummin oppia tekemällä konkreettista työtä kuin istumalla koulunpenkillä. Tässä tapauksessa vaaditaan tietysti myös työpaikkaohjaajalta enemmän, Yli-Karro esittää.
Päivi Yli-Karron mukaan oppisopimuskoulutuksen aloittamista on helpotettu myös siten, että oppilaitos huolehtii kaikesta paperityöstä ja työnantajien usein pelkäämästä byrokratiasta.
WinNovan opiskelijoiden sijoittumista työelämään auttaa myös Raumalla aloitettu ja jatkossa myös Poriin levitettävä Winkkari-hanke, jonka rahoituksesta vastaa Euroopan sosiaalirahasto.
- Tavoitteena on etsiä keinoja, joilla opiskelijoita työllistetään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opastetaan työhakemuksen tai CV:n tekemisessä ja työpaikan haussa tai valmistetaan haastatteluun. Ohjaustyöstä vastaavat eri alojen opettajat, hankkeen projektipäällikkö Katri Tuuha selvittää.
- Meillä on ollut myös pop up-tapahtumia, joissa työnantajat ovat käyneet kertomassa omista mahdollisuuksistaan. Työnantajat voivat myös tarjota työpaikkoja uudessa Tiitus-järjestelmässä, jota kautta opiskelijoillakin on mahdollisuus levittää omaa opiskelijaprofiiliaan, jatkaa Tuuha.