Porilaisfirma rakentaa isosti
Kun vuosituhannen pahin talouskriisi iski yhdellä kertaa koko maailmaan, Astora-Rakennus kasvatti toimintaansa.
Astora-Rakennus Oy on niitä harvoja rakennusliikkeitä, jotka tällä hetkellä jaksavat hymyillä talouden lukuja tarkastellessaan.
Liikevaihto on paisunut, kuin hyvin levännyt pullataikina: viidestätoista miljoonasta 28,7 miljoonaan. Vuodesta 2018 vuoteen 2019 kasvua oli jopa lähes 90 prosenttia. Toimitusjohtaja Mika Rajamäki kertoo, että kehitys näyttäisi jatkuvan samaan suuntaan.
Kuitenkaan, edes kolmekymmentä vuotta alalla toiminut rakennusjätti ei päässyt 2000-luvun pahimman talouskriisin yli ruusun terälehdillä tanssahdellen. Viime keväänä uutisia maailmalta seurattiin hyvin huolestuneina myös konepajanrannassa.
Kolmen vuoden ajan ennen pandemian puhkeamista Astora oli keskittynyt ottamaan vasaransa alle yhä suurempaa aluetta. Viime vuonna jo puolet yrityksen liikevaihdosta tuli Satakunnan ulkopuolelta.
Parhaillaan Astoran Porin toimistosta johdetaan rakennustyömaita Satakunnan lisäksi Varsinais-Suomessa, Etelä-Suomessa ja Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla. Yrityksen ”aivot” sijaitsevat kuitenkin edelleen Porin toimistossa, ja Satakunta on edelleen yksi sen tärkeistä toiminta-alueista.
Laajentaessaan yritys oli huomaamatta kehittänyt itselleen salaisen aseen koronakriisistä selviämiseksi.
Kun koko muu maailma vasta opetteli etätyön aakkosia, Astoran henkilökunnassa vanhinkin työntekijä osasi jo hienosti käydä Teams-palavereja sekä soitella videopuheluita.
- Meillä oli jo vuonna 2018 jokaisella työmaalla omat kamerat sekä tietokoneet, joten suora yhteys työmaille oli rakennettu jo. Kun korona tuli, yhtään kameraa tai mikrofonia ei tarvinnut sen takia ostaa, ja toimistohenkilökuntakin oli jo valmiiksi harjaantunut etätöihin.
Vuonna 2019 henkilöstö- ja viestintäpäällikkö Heidi-Marja Paasi kehitti yritykselle oman intra-tv:n AstoraIntran. AstoraIntra on näytöillä kaikkien työmaiden taukotiloissa, ja jokainen henkilöstön jäsen pääsee AstoraIntraan myös omalla puhelimellaan.
- Reaaliaikainen ja avoin viestintä on osa työhyvinvointia ja sen tärkeys on korostunut erityisesti koronan aikana, Paasi kertoo.
Mika Rajamäki jatkaa, että Astorassa on tehty paljon kehitystyötä sen suhteen, miten saadaan johdettua ja valvottua työmaita Porista käsin erilaisia sähköisiä työkaluja käyttäen. Vain Pirkanmaalla sijaitsee varsinainen sivutoimipiste, mutta muualle viestitään lähes kokonaan etäyhteyksin.
Astoran etätyöt ovat luistaneet niin hyvin, että loppukesästä 2020 toimistolle täytyi palkata operatiivista johtoa lisää.
- Toisaalta kasvun syyt ovat alueen laajentumisessa, ja toisaalta toiminnan ylläpito vaatii sitä, että toimimme isolla alueella, Rajamäki pyörittelee.
Koronakriisi sysäsi Astoran hankkeita eteenpäin noin puolella vuodella. Monet syksylle suunnitellut projektit toteutuvat vasta ensi keväänä, jolloin väkeä tarvitaan mahdollisesti jopa kaksinkertaisesti lisää.
Astoran ansiot Satakunnan alueella ovat kaikkialla nähtävissä. Yrityksen työnjälkeä ovat esimerkiksi lähes kaikki maakunnan Salet ja S-marketit sekä lukuisat muut kohteet. Astora Areena puolestaan on kiekkokansalle tuttu maamerkki jo vuosikymmenen takaa.