Kimmo Ahonen: Huippuopettaja
Sanoja ”huippu” ja ”innovaatio” on viljelty viljalti suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa. Niin usein, että voi puhua ryöstöviljelystä. Huipputiedettä ei synny sillä, että PowerPoint-esityksessä näitä sanoja toistetaan tarpeeksi monta kertaa. Sivistys on muutakin kuin Excel-taulukointia opintopisteiden ja tutkimusjulkaisujen määrästä. Asian ydin sanotaan yliopistolaissa. Kaunopuheisesti ja täsmällisesti. Yliopistojen tehtävänä on ”kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa”.
Oman elämänhistoriani opintopolulla olen onnekseni kohdannut useita todellisia huippuopettajia. Opettajia, jotka ovat kannustaneet minua ja innostaneet oppimaan lisää. Heitä on ollut niin peruskoulussa, lukiossa kuin yliopistossa.
Viime viikkoina olen ajatellut yhtä heistä, Turun yliopiston historian lehtori Matti Männikköä (1937–2024). Männikkö oli historia-aineiden keskeisiä opettajia yli kolmen vuosikymmenen ajan. Syvällisen lukeneisuutensa ansiosta hän pystyi ohjaamaan opinnäytetöitä laajalla skaalalla. Ohjaus perustui opettajan ja opiskelijan väliseen tasaveroiseen dialogiin. Aloitin opintoni Turun yliopistossa vuonna 1990. Männikön luentosarja ”Historiankirjoituksen vaiheet, tehtävä ja merkitys” oli ensimmäinen yliopistossa suorittamani kurssi.
Millaista oli Männikön huippuopetus? Se oli klassista luento-opetusta. Luennoitsija puhui 90 minuuttia ja opiskelijat tekivät muistiinpanoja.
Muistiinpanoista tuli pitkiä. Asiaa oli paljon, mutta Männikkö tarjosi sitä loogisesti jäsentyneessä muodossa. Luentojen seuraaminen vaati herpaantumatonta keskittymistä ja omaa ajattelua. Luentojen vankan asiapitoista rytmiä ei sotkettu piirtoheitinkalvoilla tai keventävillä anekdooteilla. Opiskelijoita ei viihdytetty, vaan heitä sivistettiin.
Luentokurssin jälkeen hain Männiköltä merkinnän opintokirjaani. Hän kaivoi paperipinosta esiin tenttivastaukseni ja kävi sen läpi kanssani. Kohteliaan ystävälliseen tapaansa hän osoitti minulle vastaukseni puutteet.
Sellainen Matti Männikkö oli opettajana. Hänellä oli aina aikaa opiskelijalle. Huippuopettaja näkee opiskelijassa ihmisen.
Kimmo Ahonen
Porin yliopistokeskus